!!! Dozvoljen je uslov !!!

Started by hulio_salinas, 25-09-2007, 09:44:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Otkad postoji prica o Bolonji, ne da je pratim, nego sam do grla ukljucen u nju, one way or another. I, dokle smo dosli? Opet i opet do price o uslovu... A "uslov", po Bolonji, ne bi trebalo da postoji. Nizes i slazes kockice do kraja, i onda dodje kraj...

whatever

Овај услов је веома добра ствар у једном аспекту, а то је да сада нико не може да каже да је један део прве генерације Болоњаца колатерална штета увежбавања неких ствари, а увежбавање је несумљиво било. Много наше примедбе су уважене, и бројне ствари су сада далеко сређеније, те је основано претпоставити да потребе за условом следеће године неће бити  :roll:.

Уз сво дужно поштовање према колегама бруцошима који се већ сада брину о томе :cvet :cvet :cvet

Bred

Quote from: Adonis_Vernalis on 25-09-2007, 13:42:34
Otkad postoji prica o Bolonji, ne da je pratim, nego sam do grla ukljucen u nju, one way or another. I, dokle smo dosli? Opet i opet do price o uslovu... A "uslov", po Bolonji, ne bi trebalo da postoji. Nizes i slazes kockice do kraja, i onda dodje kraj...
To je problem sto na nasem faxu "prava" Bolonja nikad nije ni zazivela...  :wink:

shiky

Pa ne samo kod nas..stoji da uslov nije po Bolonji,ali dosta toga nije po Bolonji

ARAMBASA

Jel moze neko od vas da mi pomogne u vezi sa bodovima za uslov? Na nasem smeru (biohemicari) su nesto menjali brojeve bodova koje nose pojedini ispiti. U studijskom programu pise da statistika i bioorganska nose po 5 bodova a nama su profesori kad su davali potpise upisali ispod imena predmeta 4 espb i rekli da su menjani brojevi bodova. Kako da preracunam da li imam 52 boda?

hulio_salinas

Wolhard, mislim da se polaze samo zavrsni ispit. Ovu informaciju treba da proverimo, ali niko nije pominjao ponovno pohadjanje ispita, tj. pohadjanje predavanja i vezbi. Provericemo.

Biwi, nije se prica odnosila na to. Prica je bila malo drugacija, a ona kaze da onaj koji je 3 puta polagao neki ispit do septembra, ima pravo da taj ispit u okobru polaze i cetvrti put, ali pod uslovom da je pre toga polozio sve ostale ispite.

Inace, ova prica je malo skrenula sa prave putanje, jer bi po pravilu (zakonu) student morao da ima JOS JEDAN rok za polaganje zaostalog ispita (onog koga je polagao 3 puta), sto prakticno znaci da bi se moglo desiti da student tek u oktobru padne treci put, a cetvrti put moze polagati u sledecem roku - koji se zove oktobar II. Posto Oktobra II nema, niti ce biti, prica stoji do polovine, a od polovine je samo mrtvo slovo na papiru. Ali nemojmo sada potezati pricu o oktobru II, posto nije ni vreme ni mesto.

Vlado, ovo vazi samo za generaciju upisanu za skolsku 2006/2007. Kako ce vama biti, to ne mozemo znati? Svi se nadamo da ce Bolonja imati drugi oblik sledece godine i da necete morati da trazite prenosenje ispita. Predlazem vam da date sve od sebe da ne dodjete u situaciju da zavisite od uslova.

Adonise, to je opet ona kompleksna prica o tome kako izgleda Bolonja, kako treba da izgleda Bolonja. Cinjenica je da se ove prve godine nismo snasli sa novim studijskim programom kako mi, studenti, tako i vi, profesori. Zato smo dosli u situaciju da zavisimo od "medvedje usluge", jer drugacije ne mozemo upisati drugu godinu. E sad, problem je sto mi ne mozemo ili ne zelimo da vidimo predstojecu muku i ne zelimo sebi da priznamo da ce nam se prenosenje ispita obiti o glavu. Ali to je nekako vezano za ovaj nas mentalitet... nekako zivimo za danas, a ne za sutra. Zato ceo zivot krpimo davno probusene rupe. U pravu ste Vi da ovo nema veze sa Bolonjom. I mi smo svesni toga (donekle), ali, svejedno, neki broj studenata treba upisati i drugu godinu. Kome biste Vi predavali u IV semestru?

Arambasa, najbolje bi bilo da pogledas studijski program (koji smo i saberes sve ESPB kredite. Ako je zbir 60, onda je sve u redu. Ako je zbir svih kredita manji ili veci od 60, onda su profesori nesto menjali, kako bi sveli ukupan broj kredita na 60.

ADONAI

Ovi poeni zvuce idilicno... No, vrlo interesantno osmisljeno... Ne ulazim u pricu, da li neko tu novcano profitira ili ne.... Uglavnom... studentima je odobreno sa 37 poena da predju na II. E sad, koja je verovatnoca da isti ti stignu do 52 u drugoj za III?!?.... pa onda upisete trecu sa npr 37...IV, V...i postanete apsolvent sa 150 poena, presrecni (sto bi neki rekli: "Hvalite se po komsiluku") kako vama ide dobro fax... a vi...  :124: :arracher: .... i zavrsite za jos pet?! Mislim da je ovo jako los vid stimulacije mladim ljudima... po modelu "sarena laza"....

:a puc :djavo

Bojana 153

ADONAI, nisam sigurna da li isti uslov vazi i sledece godine za nasu generaciju.. Mislim da je ovo ustupak samo za prelazak nase generacije iz prve u drugu godinu.. Hulio, help!  :hmm

52 ESPB je tacno jedan ispit da se prenese, ne verujem da je nekom ostala statistika, histologija, jezik..
Prema tome, nije ovo neka "medvedja usluga", nije neki problem dati jedan ispit vise u sledecoj godini. Ali vec za 37 ESPB ne znam, to mu dodje neka 4 ispita, ili mozda 5.. to je vec teze dati.. :roll: ali sve zavisi od gore pomenutog sto rece Adonai.. :hmm

hulio_salinas

Adonai, samo ove godine je dozvoljeno da student sa 52 ESPB predje (ostane) na budzet(u). Ako neko zeli da bude student koji se finansira iz budzeta i u III godini, morace u drugoj godini da osvoji svih 60 ESPB (plus ono sto je ostalo iz prve godine).

U zakonu stoji da student sa 37 ESPB stice pravo da upise narednu godinu na samofinansiranju. Znaci da se to ne menja ni sledece godine.

Ne moze neko da postane apsolvent sa 150 ESPB, jer mora da ocisti sve naredne godine, a to znaci najmanje 4 x 60 = 240 ESPB. Tako da nema "hvaljenja po komsiluku" bez razloga. Ovim se sprecava ono sto si rekao: "i zavrsite za jos pet?!".

Ovo je ustupak samo za ovu godinu i samo za ovu generaciju. Ponavljam se: svi se nadamo da necemo i sledece godini morati da zavisimo od "uslova".

NESIGURNA

ljudi mi smo prwa godina farmacije i prwa generacija u CRNOJ GORI - PODGORICA.
Nama niko nije pominjao to,a radimo po vasem planu i programu , trebamo li da se zalimo ili ???

mi smo tkz. -EKSPERIMENTALNA GENERACIJA- sa nama kako xoce rade ... :nonono:

Wolhard

Ja sam studirao u Skoplju,oni vec pet godina rade po bolonji,tamo postoji neka vrsta uslova,moras da das odredjene ispite ali takodje postoji uslovljenost ispita pa od te cinjenice dosta zavisi uslov,cak i da upisete narednu godinu mozda ne mozete da polazete odredjene ispite jer niste polozili ispite koji su usalov za njih,mislim da je nama u Bg lakse!

pig_am_am

cekaj...pa postoji i ovde to. a?

zabica

Me, kod nas je ukinuta uslovljenost predmeta,doduse iz iste godine, videcemo kako ce to biti sad u drugoj, ali za upis je potrebno 52 espb, odnosno 37 espb, nebitno je sa kojim ispitima je to ostvareno.

Wolhard

Nadam se da i ove godine nema uslovljenost ispita,lakse bi se organizovali oko polaganja!

Marije

Da li i dalje vazi pravilo:Ko 3 puta padne isti ispit,pao je godinu??? Ili je nesto promenjeno povodom toga???