posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Najcesce postavljana pitanja - FAQ  (Read 9038 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Najcesce postavljana pitanja - FAQ
« on: 24-08-2006, 16:50:54 »

Problemi prilikom prijave i registracije
1.Zašto ne mogu da se prijavim?
2.Zašto uopšte moram da se registrujem?
3.Zašto se odjavljujem automatski?
4.Kako da sprečim da se moje ime ne pojavljuje na listi korisnika koji su trenutno na forumu?
5.Izgubio sam šifru!
6.Registrovao sam se ali ne mogu da se prijavim!
7.Ranije sam se registrovao ali više ne mogu da se prijavim?!
 

Podešavanja korisnika
8.Kako da promenim moja podešavanja?
9.Vreme je pogrešno!
10.Promenio sam svoju vremensku zonu i sat je jos uvek netačan!
11.Moj jezik nije na listi!
12.Kako da prikažem sliku pored mog korisničkog imena?
13.Kako menjam svoju poziciju?
14.Kada kliknem na email link za korisnika traži se da se prijavim?

Problemi prilikom pisanja
15.Kako da napišem poruku na forumu?
16.Kako da izmenim ili izbrišem poruku?
17.Kako se citira nečija poruka?
18.Kako da dodam potpis mojoj poruci?
19.Kako da napravim glasanje?
20.Kako da izmenim ili izbrišem glasanje?
21.Zašto ne mogu pristupiti forumu?
22.Zašto ne mogu da glasam?

Formatiranje i tipovi tema
23.Šta je BBKod?
24.Da li mogu da koristim HTML?
25.Šta su smajliji?
26.Mogu li slati slike?
27.Kako da postavim neki fajl u okviru svoje poruke na forum?
28. Kako da skinem/downloadujem fajl sa foruma?
29. Kako mogu da neku temu dodam u bookmarks?
30. Zašto moram da dodajem tagove?
31.Kako da dodam klip sa youtube-a na forum?
32.Zašto se u nekim forumima ne računaju poruke
33. Zašto mi je poruka obrisana?
34.Šta su obaveštenja?
35.Šta su top teme?
36.Šta su zaključane teme?
37.Šta treba da uradim ako primetim post koji krši Pravilnik ili je offtopik?

Korisnički nivoi i grupe
38.Šta su administratori?
39.Šta su urednici=moderatori?
40.Šta su korisničke grupe?

Privatne poruke
41.Ne mogu da šaljem privatne poruke!
42.Uporno dobijam neželjene privatne poruke!
43.Dobio sam spam ili uvredljiv materijal od nekog sa ovog foruma!1.Zašto ne mogu da se prijavim?
Da li ste se registrovali? Morate se registrovati ukoliko želite da se prijavite. Da li imate zabranu pristupa forumu (ako jeste biće prikazana poruka)? Ako je to u pitanju, trebalo bi da kontaktirate administratora i saznate zašto je tako. Ako ste registrovani i nemate zabranu i još uvek ne možete da se prijavite onda ponovo proverite vaše korisničko ime i šifru. Obično je ovo problem, a ako nije onda kontaktirajte administratora jer možda nesto nije u redu sa forumom.
 
2.Zašto uopšte moram da se registrujem?
Ne morate takođe, na administratoru foruma je da odluči da li možete slati poruke ako niste registrovani. U svakom slučaju registracija vam omogućuje pristup dodatnim mogućnostima koje nisu dostupne gostima kao što su biranje avatar slika, privatne poruke, slanje emaila drugim korisnicima, priključivanje grupama itd. Potrebno je svega nekoliko minuta za registraciju pa vam preporučujemo da se registrujete.

3.Zašto se odjavljujem automatski?
Ako ne uključite Prijavi me zauvek kada se prijavljujete, forum će vas pamtiti kao prijavljenog sve prisutno vreme. Ovo sprečava da se neko drugi prijavi kao vi. Da biste ostali prijavljeni štiklirajte kutijicu prilikom prijavljivanja, mada ovo ne preporučujemo ako forumu pristupate sa deljenog kompjutera, npr. biblioteke, internet cafea, fakulteta itd.
 
4.Kako da sprečim da se moje ime ne pojavljuje na listi korisnika koji su trenutno na forumu?
U vasem profilu ćete naci opciju "Sakrij moj onlajn status", ako ovo promenite na Uključeno bićete vidljivi samo administratoru ili sami sebi. Bicete brojani kao skriveni korisnik. Međutim, opcija skrivanja onlajn statusa nije omogucena na ovom forumu.
 
5.Izgubio sam šifru!
Ne paničite! Iako vaša šifra ne može biti vraćena, ona moze biti resetovana. Da biste ovo uradili idite na stranicu za prijavu i kliknite na Zaboravio sam šifru, pratite instrukcije i brzo ćete ponovo biti u mogućnosti da se prijavite.
 
6.Registrovao sam se ali ne mogu da se prijavim!
Prvo proverite da li ste uneli tačno korisničko ime i šifru. Ako je to u redu onda je moguća jedna od ove dve gresše. Ako je COPPA podrška uključena i  mlađi ste od 13 godina prilikom registracije onda ćete morati da pratite uputstva koja ste dobili. Ukoliko i ovo ne pomogne proverite da li vaš nalog treba reaktivirati? Neki forumi ce zahtevati da ponovo budete registrovani, ili sami ili od strane administratora pre nego što budete u mogućnosti da se prijavite. Kada se registrujete biće vam rečeno da li trebate da reaktivirate nalog. Ako vam je poslat email onda pratite instrukcije, a ako niste proverite da li je tačan vas email? Jedan od razloga za aktivaciju je da bi se smanjila mogućnost da korisnici koriste tj zloupotrebljavaju tuđe email adrese. Proverite da li vam aktivaciona email poruka nije otišla u SPAM ili BULK folder na Vašem email nalogu. Ako ste sigurni da je email adresa koju ste koristili tačna onda kontaktirajte administratora.
 
7.Ranije sam se registrovao ali više ne mogu da se prijavim?!
Najčešći razlozi za ovo su: uneli ste pogrešno korisničko ime ili šifru (proverite u mailu koji vam je poslat prilikom registracije) ili je administrator obrisao vas nalog iz nekog razloga. Ako je ovo drugo razlog onda možda niste pisali ništa? Često forumi periodično brišu korisnike koji ne pišu da bi smanjili veličinu baze. Međutim, ovaj forum NIKADA ne briše registrovane članove.
 


Podešavanja korisnika

8.Kako da promenim moja podešavanja?
Sva vaša podešavanja (ako ste registrovani) su sačuvana u bazi. Da biste im pristupili kliknite na Profil link (nalazi se pri vrhu stranice u meniju). To će vam omogućiti da promenite podešavanja.
 
9.Vreme je pogrešno!
Vreme je obično tačno, u svakom slučaju ono što vidite je vreme prikazano u vremenskoj zoni različitoj od vaše. U tom slučaju trebalo bi da promenite vaša podešavanja za vremensku zonu da bi se poklopila sa mestom gde se vi nalazite, npr. London, Pariz, Njujork, Sidnej, itd. Znajte da promena vremenske zone, kao i mnoga druga podešavanja mogu promeniti samo registrovani korisnici. Ako niste registrovani sada je dobro vreme da to i ucinite!
 
10.Promenio sam svoju vremensku zonu i sat je jos uvek netačan!
Ukoliko ste sigurni da ste tačno podesili vremensku zonu i vreme je jos uvek pogrešno najverovatnije je problem u pomeranju vremena (ili letnje vreme kako je to poznato u UK i drugim mestima). Forum nije dizajniran da razlikuje promene izmedju standardnog i pomerenog vremena pa ce u letnjim mesecima vreme biti za sat vremena razlicito od stvarnog lokalnog vremena.
 
11.Moj jezik nije na listi!
Najčešći razlog ovome su to što administrator nije instalirao vaš jezik ili neko još uvek nije preveo ovaj forum na vaš jezik. Pitajte administratora da li može da instalira jezički paket koji vam je potreban, a ako ne postoji osećajte se slobodnim da napravite prevod. Više informacija možete pronaći na sajtu smf foruma .
 
12.Kako da prikažem sliku pored mog korisničkog imena?
Mogu postojati dve slike ispod korisničkog imena kada pregledate poruke. Prva slika je asocijacija na tvoju poziciju i predstavljena je epruveticama koje pokazuju koliko ste poruka napisali na forumu. Ispod ove može biti veća slika poznatija kao avatar, ona je generalno unikatna ili lična za svakog korisnika. Na administratoru je da omogući avatare i oni imaju izbor na koji način ce avatari biti dostupni. Ukoliko niste u mogućnosti da koristite avatare onda je to odluka administratora, trebalo bi da ih upitate za razlog tome (sigurni smo da ce biti dobar!). Vodite računa da avatari moraju biti određenih dimenzija i ne smeju biti preveliki.
 
13.Kako menjam svoju poziciju?
Generalno ne možete direktno menjati naziv bilo koje pozicije (pozicije se pojavljuju ispod korisničkog imena u temama i u vašem profilu u zavisnosti od stila). Mnogi forumi koriste pozicije da prikažu broj poruka koje ste napisali i da bi identifikovali određene korisnike, npr. urednici i administratori mogu imati specijalne pozicije. Molimo vas da ne zloupotrebljavate forum pišući nepotrepštine samo da bi povećali svoju poziciju, verovatno ce vam urednik ili administrator jednostavno smanjiti rank.

14.Kada kliknem na email link za korisnika traži se da se prijavim?
Žao nam je ali samo registrovani korisnici mogu slati email drugima putem ugrađene email forme (ako administrator omogući ovu opciju). Ovo je neophodno da bi se sprečila zlonamerna upotreba email-a od strane anonimnih korisnika.

 
Problemi prilikom pisanja

15.Kako da napišem poruku na forumu?
Jednostavno, kliknite na relevantno dugme na bilo kojem ekranu foruma ili teme. Moraćete  da se registrujete pre nego što ćete biti u mogućnosti da šaljete poruke.

16.Kako da izmenim ili izbrišem poruku?
Ukoliko niste urednik ili moderator možete samo menjati i brisati sopstvene poruke. Mozete izmeniti poruku (za samo određeno vreme posle pisanja) tako što ćete kliknuti na izmeni dugme za relevantnu poruku. Ako je neko već odgovorio na poruku primetićete mali tekst ispod poruke kada se vratite na teme, ovo pokazuje broj koliko puta ste menjali poruku. Ovo ce se pojaviti samo ako niko nije odgovorio, i takođe se neće pojaviti ako urednici ili administratori izmene poruku (trebalo bi da ostave poruku sta su menjali i zašto). Znajte i to da obični korisnici ne mogu brisati poruke kada neko na njih odgovori.

17.Kako se citira nečija poruka?
 Objasnjenje mozete pronaci ovde (http://www.farmaceuti.com/forum//topic,589.0.html).   
 
18.Kako da dodam potpis mojoj poruci?
Da biste dodali potpis prvo ga morate napraviti, ovo ćete uraditi putem vašeg profila. Kliknite na opciju Profil u gornjem meniju i nađite odgovarajuću opciju.
 
19.Kako da napravim glasanje?
Pravljenje glasanja je lako, kada šaljete novu poruku (ili editujete prvu poruku u temi, ako imate dozvolu) videćete Dodaj glasanje formu ispod glavne forme za poruke (ako je ne vidite onda verovatno nemate prava da napravite glasanje). Trebate da unesete naslov glasanja a onda i najmanje dve opcije (da biste dodali opcije upisite ime pitanja i kliknite na Dodaj opciju dugme. Takođe mozete podesiti vremenski limit za glasanje, 0 je beskonačno glasanje. Postoji limit broja opcija koje određuje administrator.
 
20.Kako da izmenim ili izbrišem glasanje?
Kao sa porukama, glasanje moze biti izmenjeno od onoga ko je napravio glasanje, urednika ili administratora foruma. Da biste izmenili glasanje kliknite na prvu poruku u temi (ona uvek ima pridruzeno glasanje). Ako niko nije glasao onda korisnici mogu izbrisati glasanje ili menjati bilo koju opciju glasanja, ali ako su korisnici vec glasali samo urednici ili administratori mogu izmeniti ili brisati glasanje. Ovo sprecava nameštanje glasanja menjanjem opcija na pola glasanja.
 
21.Zašto ne mogu pristupiti forumu?
Neki forumi mogu biti ograničeni za određene korisnike ili grupe. Da biste pregledali, čitali, pisali itd. trebaće vam posebna dozvola, samo urednik i administrator mogu garantovati ovakav pristup, trebalo bi da ih kontaktirate.

22.Zašto ne mogu da glasam?
Samo registrovani korisnici mogu glasati. Ako ste registrovani i jos uvek ne možete glasati onda verovatno nemate adekvatna prava pristupa.

 
Formatiranje i tipovi tema

23.Šta je BBKod?
BBKod je specijalna implementacija HTML-a, a da li možete da ga koristite zavisi od administratora (možete ga takođe isključiti na formi za slanje). BBKode je sličan stilovima u HTML-u, tagovi su ubačeni između vitičastih zagrada [ i ] pre nego < i > i nude veću kontrolu ko i šta se prikazuje. Za više informacija o BBKodu pogledajte uputstvo kome mozete pristupiti sa strane za pisanje.
 
24.Da li mogu da koristim HTML?
To zavisi od toga da li vam to administrator dozvoljava, on ima potpunu kontrolu nad tim. Ako vam je dozvoljeno da ga koristite videćete da samo neki tagovi rade. Ovo je mera bezbednosti da bi sprečila ljude da uznemiravaju forum koristeći tagove koji mogu poremetiti izgled ili prouzrokovati probleme. Ako je HTML uključen možete ga iskljuciti na formi za pisanje.
 
25.Šta su smajliji?
Smajliji ili emotivne ikonice su male sličice koje se koriste da bi iskazali osećanja koristeći kratak kod, npr. Grin znači srecan, Sad znači tužan. Kompletnu listu smajlija mozete videti na formi za slanje poruke. Pokušajte da ne preterujete sa smajlijima, mogu vrlo lako prouzrokovati da poruka postane nečitljiva i urednik moze odlučiti da ih izmeni ili izbriše sve poruke zajedno.
 
 
26.Mogu li slati slike?
Slike možete zaista prikazati u vašim porukama. Na forum mozete uploadovati slike veličine do 205 kb. Za postavljanje vecih slika sledite uputstvo postavljeno ovde (http://www.farmaceuti.com/forum//topic,583.0.html). Ne možete linkovati slike  koje se nalaze iza autentifikacionih mehanizama, npr. hotmail ili yahoo sandučići, šifrom zaštićeni sajtovi itd. Da biste prikazali sliku koristite ili BBKod img tag ili odgovarajući HTML (ako je dozvoljeno).

27.Kako da postavim neki fajl u okviru svoje poruke na forum?
Imate više opcija za uploadovanje fajlova na forum, uputstvo mozete pogledati  ovde (http://www.farmaceuti.com/rapidup.html) i/ili ovde (http://www.farmaceuti.com/sendup.html) .

29. Kako mogu da neku temu dodam u bookmarks?
Klikom na dugme (iznad teme a ispod menija, pored dugmeta "odjava") i odabirom opcija u padajućem meniju možete da izaberete i  da bookmarkujete temu ili da je pošaljete i prosledite svojim prijateljima na facebook-u, myspace-u  itd ...

30. Zašto moram da dodajem tagove?
Objašnjenje možete pronaći ovde (http://www.farmaceuti.com/forum//topic,12429.0.html).

31.Kako da dodam klip sa youtube-a na forum?
Objašnjenje (http://www.farmaceuti.com/forum//topic,14798.0.html).

32.Zašto se u nekim forumima ne računaju poruke
Zato što smatramo da pisanjem u tim forumima ne dajete nikakav suštinski doprinos razvoju foruma i da bi se sprečila mogucnost da članovi zloupotrebom stignu do određenog statusa. Cilj tih foruma je druženje i međusobno zbližavanje članova.
  To su sledeći [pod]forumi:
  -Igre bez granica
  -Bla bla forum
  -Želje, čestitke i pozdravi


33. Zašto mi je poruka obrisana?
  Postoji više razloga za to. Dobro pročitajte Pravilnik foruma (http://www.farmaceuti.com/forum//topic,3619.0.html), Forumski bonton (http://www.farmaceuti.com/forum//topic,1516.0.html) i verovatno ćete tu naći odgovor. Takođe koristite Pretragu foruma da proverite da li tema koju želite da otvorite već ne postoji da bismo izbegli nepotrebno dupliranje tema. Obrisanu poruku zajedno sa razlogom brisanja mozete naci u forumu Recycle bin (http://www.farmaceuti.com/forum//board,82.0.html) .
   
34.Šta su obaveštenja?
Obaveštenja često sadrže važnu informaciju i trebalo bi da ih sto pre pročitate. Obaveštenja se pojavljuju na vrhu svake strane u forumu na kome su postavljene. Da li možete ili ne možete da šaljete obaveštenja zavisi od dozvola koje su podešene od strane administratora.
 
35.Šta su top teme?
Top teme se prikazuju iznad liste tema u odgovarajućem forumu  i samo na prvoj stranici. Obično su prilično važne pa bi trebalo da ih pročitate što pre. Kao i sa obaveštenjima  administrator odlučuje o dozvolama koje su potrebne da biste poslali top teme u svaki forum.

36.Šta su zaključane teme?
Zaključane teme su postavljene na ovaj nacin bilo od urednika ili administratora. Ne možete odgovarati na zaključane teme i bilo koje glasanje koje sadrži je automatski završeno. Teme mogu biti zaključane iz mnogo razloga.
 
37.Šta treba da uradim ako primetim post koji krši Pravilnik ili je offtopik?
 Čim primetite takav post, odmah prijavite na taj način sto ćete kliknuti na link "Prijavite moderatoru" koji se nalazi u donjem desnom uglu svake poruke.


Korisnički nivoi i grupe

38.Šta su administratori?
Administratori su ljudi kojima su dodeljeni najviši nivoi kontrole za ceo forum. Ovi ljudi mogu da kontrolišu svaki delić i sve operacije foruma koje uključuju postavljanje dozvola, zabranjivanje pristupa korisnicima, pravljenje korisničkih grupa ili urednika, itd. Takođe imaju kompletne mogućnosti uređivanja u svim forumima.

39.Šta su urednici=moderatori?
Moderatori su pojedinci (ili grupa pojedinaca) čiji je posao da prate rad foruma iz dana u dan. Imaju dozvole da menjaju ili brišu poruke i zaključavaju ili otključavaju, pomeraju, brišu i dele teme u forumima koje uređuju. Uopšte moderatori su tu da spreče ljude da odlutaju sa teme ili šalju uvredljiv ili neprikladan materijal.

40.Šta su korisničke grupe?
Korisničke grupe su način putem koga administratori mogu da grupišu korisnike. Svaki korisnik moze pripadati u više grupa  i svakoj grupi mogu biti dodeljena individualna prava pristupa. Ovo olaksava administratorima da podese više korisnika kao urednike foruma, ili da im daju pristup privatnom forumu itd.

 
Privatne poruke

41.Ne mogu da šaljem privatne poruke!
Za ovo postoji tri razloga: niste registrovani i/ili niste prijavljeni, administrator je isključio privatne poruke za ceo forum ili vas je sprečio da šaljete poruke. Ako je ovo poslednje u pitanju, trebali biste da pitate administratora zašto je tako.

42.Uporno dobijam neželjene privatne poruke!
U svom profilu imate opciju "Ignorisi korisnika". Ako i dalje dobijate neželjene privatne poruke od nekog obavestite administratora, oni imaju mogucnost da sprece korisnika da uopste šalje privatne poruke.

43.Dobio sam spam ili uvredljiv materijal od nekog sa ovog foruma!
Žao nam je što to čujemo. Email forma ovog foruma ima mere bezbednosti da pokuša i prati korisnike koji šalju takve poruke. Trebalo bi da pošaljete email administratoru sa punom kopijom email-a koji ste dobili, vrlo je važno da mail pošaljete sa zaglavljem (ovde se nalaze detalji o korisniku koji je poslao email). Onda oni mogu stupiti u akciju.


« Last Edit: 04-04-2012, 22:45:34 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana