posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Pronađeni najstariji Bahovi rukopisi  (Read 2301 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Pronađeni najstariji Bahovi rukopisi
« on: 02-09-2006, 02:45:38 »

Miljenik Betovena i Getea
Nemački muzički eksperti pronašli su najstarije poznate rukopise Johana Sebastijana Baha, čuvenog kompozitora (1685-1750), javlja AP a prenosi Beta.

To su Bahovi prepisi partitura za orgulje Ditriha Buksteudea i Johana Adama Rajnkena koje je kompozitor napisao oko 1700-te. Istraživači su dokumenta pronašli u arhivu biblioteke vojvotkinje Ane Amalije u Vajmaru u kojoj je prošle godine otkrivena nepoznata Bahova kompozicija. Rukopisi pružaju informacije o Bahovom ranom razvoju. Prepisi su od danas izloženi u biblioteci u Vajmaru, a od 21. septembra biće eksponati u Bahovom arhivu u Lajpcigu.

Rođen je 1685. u Esenu u porodici u kojoj je bilo mnogo muzičara, sa devet godina je ostao siroče, a kao darovito dete muziku je učio kod velikih majstora. Kod Baha se rano javlja naklonost ka prepisivanju dela kompozitora. Tako je stekao izvanrednu tehniku pisanja. Pored violine učio je i orgulje. Postao je 1703. godine najpre violinist u Vajmaru, a zatim 1723. godine kantor u crkvi Sv. Tome u Lajpcigu. Iz dva braka imao je dvadesetoro dece od kojih je devetoro preživelo. Potkraj života je oslepeo.

Slovi za jednog od najvećih muzičkih stvaralaca svih vremena, najizrazitijeg predstavnika baroka i majstora instrumentalne polifonije. Bio je veoma plodan stvaralac. Ukupan Bahov opus nije sačuvan, a neka od njegovih dela su šest brandenburških koncerata, dva koncerta za violinu i orkestar, sedam klavirskih koncerata... Za orgulje je napisao šest sonata, 140 koralnih preludijuma, 17 velikih preludijuma i fuga, pet tokata i fuga... Njegova poznata vokalno instrumentalna dela su „Misa u h-molu“, „Pasija po Mateju“ i „Pasija po Jovanu“, „Božićni oratorijum“...

Poznato je da se Betoven oduševljavao njegovim delima a čuvena je Geteova izjava: „Kad slušam izvođenje Bahove muzike, tada je čitavo moje biće potreseno i čini mi se kao da mi ne trebaju uši, oči, ni ostala čula.“

T. Nježić--------------------------------------------------------------------------------
BLIC


Offline Adonis_Vernalis

 • Profesor farmakognozije
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1840
 • Gender: Male
 • The Point of No Return...
Odg: Pronađeni najstariji Bahovi rukopisi
« Reply #1 on: 03-09-2006, 13:32:01 »
Mislim da bi SandraD mogla da nam rasvetli tajnu Bahovog zivota... Ako se ne varam, njegova dela je otkrio Mendelson... lokalni ribar je svoju robu zavijao u Bahove rukopise... Mendelson je primetio notni papir... note... odsvirao zamrljanu muziku... i pao na teme... i tako nam ga podario, posle tame zaborava... Voleo bih da cujem ta nova/stara Bahova dela. Ostatak sam odslusao...

Offline zoe

 • PR foruma :)
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 2302
 • Gender: Female
 • Szerelem, szerelem...
Odg: Pronađeni najstariji Bahovi rukopisi
« Reply #2 on: 17-03-2007, 22:27:27 »
Кажу људи да када би неко кренуо да преписује све оно што је Бах написао, требало би да на то потроши читав свој живот! Замислите онда само снагу генија који је то СТВАРАО!

Да ли је Бах заиста неко време био заборављен? Не. Његова дела су чували његови ученици у преписима, она су студирана и навођена у уџбеницима. Узак круг музичара је ценио Баха, али дела се ипак у целости нису изводила. У време у ком се тражио континуитет са прошлошћу, када су се будила интересовања за стваралачку индивидуалност, на крају 18. и почетком 19. века, све више људи бива привучено Баховим генијем.
Највећа прекретница је, свакако, извођење Пасије по Матеју коју је уприличио Менделсон у Лајпцигу, 11. марта 1829. Након тога почиње "Бахова ренесанса"... Романтичних рибара, по званичној повести музике, у овој причи нема, јер су рукописи ипак били чувани по разним приватним колекцијама...

Voleo bih da cujem ta nova/stara Bahova dela. Ostatak sam odslusao...

Јесте ли их заиста све одслушали? Скидам капу, али сам скептична... Само кантата има око 200, боље да не набрајам даље..

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana