posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Izbori lokalni, gradski, pokrajinski i republicki 2008.god  (Read 58829 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Izbori lokalni, gradski, pokrajinski i republicki 2008.god
« Reply #180 on: 11-06-2008, 16:45:02 »
pametno.  :K


---
Marković najavio vladu sa DS-om
 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da će sledeće nedelje koalicija okupljena oko SPS-a formirati vladu sa Demokratskom strankom.


Dok predstavnik PUPS-a navodi da pregovori sa narodnjacima i radikalima nisu završeni već su u zastoju, Marković dodaje da su za Jedinstvenu Srbiju ti razgovori završeni. "Nema novih izbora, biće napravljena vlada sledeće nedelje", rekao je Marković novinarima posle konstitutivne sednice Skupštine Srbije.

On očekuje da će koalicija SPS-PUPS-JS danas ili sutra zauzeti jedinstven stav po pitanju formiranja parlamentarne većine sa DS-om.

On je naveo da je poznat stav te koalicije da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom ne treba poništavati, a da se Jedinstvena Srbija zalaže i za njegovu ratifikaciju.

"Kako je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica rekao da taj sporazum treba poništiti, za JS su razgovori sa tom strankom završeni", rekao je Marković.

"Ishod pregovora za sedam dana"

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić najavio je da će u narednih sedam dana biti poznat ishod pregovora socijalista, narodnjačke koalicije i radikala o formiranju nove vlade.

Mrkonjić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da koalicija oko SPS-a nije zadovoljna pravnom analizom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informacijom koju su dobili od Demokratske stranke Srbije o načinu usklađivanja penzija.
On je dodao da je tekst SSP-a istovetan onom koji je vlada podržala u novembru prošle godine i upitao zašto eksperti DSS-a nisu tada izneli argumente o njegovoj štetnosti po Srbiju.

Marković je podsetio da je i pre raspisivanja izbora Jedinstvena Srbija bila protiv povlačenja ambasadora iz zemalja koje su priznale jednostrano i nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova.

Prema njegovim rečima, stav JS-a je da Srbija treba da uđe u EU, uz poštovanje Rezolucije 1244, koja garantuje njenu teritorijalnu celovitost. "To je za nas sveto pismo, i od toga nećemo odustati", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, JS nema posebne zahteve kada je reč o ministarskim mestima, ali će insistirati na što većoj decentralizaciji vlasti.

Dačić: Trudim se da dođe do dogovora

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će narednih dana biti poznato da li ima parlamentarne većine ili ne.

"Ako ne bude većine sa Demokratskom strankom Srbije, Novom Srbijom i radikalima, onda će stranački organi odlučiti o daljim koracima", kazao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

Dodao je da se nada da će biti prevaziđeni problemi u pregovorima socijalista sa narodnjacima i radikalima.

"Ja se trudim da dođe do dogovora, a za dogovor treba strpljenja i zato pozivam sve partnere na strpljenje", kazao je Dačić.

"Mi ne odugovlačimo zato što se cenjkamo oko resora. Mi samo želimo da se ispoštuju naši principi. Ne možemo ući u vladu koja neće poboljšati položaj penzionera", kazao je Dačić.

Upitan da li može da vidi SPS u budućoj vladi sa Demokratskom strankom, naveo je da u ovom trenutku koalicija oko SPS-a ne razmišlja o tome, jer pregovara sa DSS-om i SRS-om.

"Ja se trudim da se napravi parlamentarna većina i SPS će imati konstruktivan pristup u sastavljanju vlade", naveo je Dačić.

On je, ipak, rekao da bez jedinstvenog stava koalicije nema parlamentarne većine.

Lider socijalista tvrdi da je SPS u delikatnoj poziciji, jer je pre 2000. godine napadan da je posvađao zemlju sa celim svetom, pa ne želi da ponovo krive stranku za loš odnos sa EU.

Krkobabić: Ne prekid nego zastoj

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da pregovori koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije sa Demokratskom strankom Srbije i radikalima oko formiranja nove vlade nisu prekinuti nego je "nastao zastoj" zbog pripreme dodatnih materijala.

Krkobabić je novinarima, u pauzi sednice Skupštine Srbije, rekao da ti dodatni materijali treba da sadrže odgovore na principe koje je postavila koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, a tiču se konkretnog programa i dobijanja garancija oko njegovog sprovođenja i dinamike realizacije.

"Kad sve dobijemo, onda ćemo sesti dalje da razgovaramo", rekao je on.

nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=06&dd=11&nav_category=418&nav_id=303159


--
Nikolić: Birači će kazniti SPS

| Izvor: Beta
Beograd -- Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić izjavio da "sve više liči da će vlada ići na tu stranu" da koalicija okupljena oko SPS formira vladu sa DS.

Nikolić je kazao da je SRS spremna da bude opozicija, kao i ranije, a zna se "šta je posao opozicije", i poručio da ako SRS i DSS "budu opozicija, DS nema čemu da se raduje".

On je, gostujući na TV Foks, kazao da mu je najzanimljivija politika lidera PUPS-a Jovana Krkobabića, koji traži kontrolni paket da će biti siguran u vladi. "Pa, ako vlada ne ispuni ciljeve, podnesu se ostavke i tu nema garancija", rekao je Nikolić.

"Deset dana ne pregovaram"

Zamenik predsednika Srpska radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da već deset dana ne pregovara ni sa kim i da će se narednih nedelja saznati ko će biti vlast, a ko opozicija.

"Čujem da se vode neki pregovori pa ne mogu baš tačno da vam kažem šta će biti. Ja već deset dana nisam razgovarao ni sa kim", kazao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.
Nikolić je kazao da je lider SPS Ivica Dačić u razgovorima sa SRS i DSS "tražio da bude jedini potpredsednik vlade", ali da nije bilo moguće da SRS nema ni jednog potpredsednika.

"Lako je izmisliti razloge kada nešto ne želite. Mi smo sve to završili vrlo brzo i trebalo je samo vreme da se ta vlada obelodani. Ali, vreme ističe. Ako neko misli sada da je lako prevariti svoje birače, grdno se vara", kazao je Nikolić.

On je rekao da birači sve "pamte i znaju da vrate".

"Nemoj samo da neko kroz neku godinu kaže 'oteli ste nam vi, radikali, birače i još nam niste vratili'. Mi nikome ništa ne otimamo, ali građani Srbije cene političare ne samo po onome što govore u kampanji, nego i po onome što urade posle kampanje", rekao je Nikolić.

b92


:news:
Aligrudić: Mršavi izgledi za vladu
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić izjavio da su mršavi, skoro nikakvi, izgledi da novu vladu formiraju DSS-NS, SRS i koalicija okupljena oko SPS-a.

U intervjuu "Politici", Aligrudić je rekao da su pregovori zapali u ćorsokak zato "što je Ivica Dačić, lider SPS-a, izgleda odlučio da pogazi izbornu volju građana, koji su za tu stranku glasali, a čiji su principi o najvažnijim državnim pitanjima bili relativno podudarni sa stavovima DSS-NS-a i SRS-a".

Aligrudić je kazao pregovori nisu formalno prekinuti, ali da je očekivanje da se pregovori nastave sada dovedeno u pitanje pošto se vidi da druga strana to ne želi.

"Kad dobijete sijasest informacija, koje niko ne demantuje, da se pregovori vode na drugom mestu, onda stičete utisak da neko ko se zaklinje da pregovora sa vama, pregovara, ipak, sa nekim drugim", rekao je Aligrudić.

Prema njegovim rečima, "niko normalan neće poverovati da je problem u pregovorima nastao zbog 'papira i analiza' već se "radi o jednom strašnom pritisku, pre svega, van naše zemlje, a unutar zemlje o najobičnijoj trgovini".

"Već vidimo da novine objavljuju kako se socijalisti noću tajno dogovaraju sa Demokratskom strankom o resorima, a danju, javno, navodno, pregovaraju sa nama. Dakle, to nije način na koji se vode pregovori, prema tome, mislim da problem nije u Jovanu Krkobabiću, niti u Jedinstvenoj Srbiji. Ključ problema je u onima koji tu listu nose, u najjačoj stranci na njoj - SPS-u", kazao je Aligrudić.

DSS o "pouzdanosti" SPS-a

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da će predsedništvo te partije u ponedeljak ili utorak doneti definitivnu odluku o tome da li će nastaviti ili prekinuti pregovore o formiranju vlade sa socijalistima.

"Mislim da ima dovoljno vremena da koalicija oko SPS da jasan odgovor na naše predloge i analize", rekao je Mladenović.

Portparol DSS je rekao da je njegov stranački kolega Zoran Lončar jučerašnjom ocenom da je SPS "nepouzdan partner" izrekao jasan stav koalicije DSS-NS i da on "nema tu šta da doda".

"Što se tiče Beograda dogovor je čvrst. Na gradskom nivou, SPS je potpuno pouzdan partner", rekao je Mladenović.

Upitan da objasni svoju raniju izjavu da dogovora na gradskom nivou neće biti ako radikali, socijalisti i narodnjaci ne budu napravili vladu, Mladenović je rekao da je ta izjava stavljena u drugačiji kontekst.

"Rekao sam da nisam siguran da ukoliko na centralnom nivou ne može da se formira koalicija, da će te koalicije na lokalnom nivou ostajati u svim slučajevima", kazao je Mladenović.

b92
« Last Edit: 14-06-2008, 15:56:34 by Bred »


Offline rodić

 • Elitni clan
 • **
 • Posts: 254
 • Gender: Female
 • rodić
Odg: Izbori lokalni, gradski, pokrajinski i republicki 2008.god
« Reply #181 on: 19-06-2008, 08:15:25 »
ma ni ja više ne gledam vesti jer znam da će se DS dogovoriti sa SPSom.a i mora da se uči.a još dok odgledam svaku utakmicu,pitanje je hoću li stići i za jul da naučim.žalosno je što nam formiranje vlade zavisi od SPSa,od ljudi koji bi trebali da leže u CZu,al pošto su oni politički legitimni mora se videti šta je najbolje rešenje.pozdrav

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Izbori lokalni, gradski, pokrajinski i republicki 2008.god
« Reply #182 on: 04-07-2008, 16:44:28 »
Potpisan sporazum ZES-SPS
| Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd -- U Predsedništvu Srbije potpisan je koalicioni sporazum o formiranju Vlade Srbije između liste Za evropsku Srbiju i stranaka oko SPS-a, potvrdio je novinarima Ivica Dačić.

Ivica Dačić i Boris Tadić (FoNet, arhiva)
Ivica Dačić i Boris Tadić (FoNet, arhiva)
Koalicioni sporazum potpisali su lideri DS-a i SPS-a, Boris Tadić i Ivica Dačić, kao i lideri PUPS-a i Jedinstvene Srbije Jovan Krkobabić i Dragan Marković. Dačić je dodao da će deklaracija o političkom pomirenju SPS-a i DS-a biti potpisana sledeće sedmice, nakon formiranja Vlade Srbije.

Posle potpisivanja sporazuma Dačić je rekao da će se vladajuća koalicija zalagati za očuvanje teritorijalnog integriteta, nastavak evropskih integracija, ekonomski razvoj i postizanje socijalne pravde.

Koalicija SPS-PUPS-JS imaće mesto prvog potpredsednika, koji će ujedno biti ministar policije, potpredsednika vlade zaduženog za rad i socijalnu politiku i ministre rudarstva i energetike, za infrastrukturu i za prosvetu, rekao je Dačić.

On nije želeo da kaže ko će biti na tim funkcijama, već je najavio da će to biti saopšteno naredne nedelje, kada se sazove sednica parlamenta na kojoj će biti izabrana vlada.

On je rekao da su se dogovorili o ulaganju pet milijardi evra u infrastrukturu u naredne četiri godine, pre svega u saobraćaj, kao i zapošljavanje 200.000 ljudi.

Dogovorili su se i da se ove godine penzije povećaju za deset odsto, a da se usvoji zakon koji će omogućiti da u narednoj godini prosečna penzija bude 70 odsto od prosečne plate u Srbiji, rekao je Dačić i dodao da to podrazumeva i besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje za najsiromašnije.

"Mi smo veoma zadovoljni što ovo nije samo sporazum o funkcijama koje će neko obavljati, već dogovor o politici koju će Vlada Srbije voditi u narednom periodu i smatramo da upravo iz te politike pomirenja i prevazilaženja sukoba iz prošlosti, možemo doći do jedinstva u vođenju države koje će Srbiju činiti demokratskom, kulturno razvijenom i socijalno pravednom", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da na današnjem sastanku nije bilo reči o formiranju vlasti u Beogradu.

Predsednik PUPS Jovan Krkobabić ocenio je da je izuzetno važno to što koalicioni sporazum sadrži najbitnije tačke socijalnog programa partije na čijem je čelu.

Predsednik JS Dragan Marković očekuje da će nova vlada funkcionisati četiri godine i da će se potom videti napredak u Srbiji.

U DS-u, inače, očekuju da će Vlada Srbije biti izabrana u ponedeljak. Zbog toga je potrebno da predsednik Srbije zvanično dostavi predsednici Skupštine spisak sa imenom mandatara i članova buduće Vlade, zbog čega je i bilo neophodno potpisati sporazum.

I danas o "ministarskom zakonu"

Skupština Srbije već danas bi mogla da glasa o zakonima o vladi i ministarstvima. U ponedeljak će jedina tačka dnevnog reda biti izbor nove vlade.

Skupština je nastavila sednicu razmatranjem amandmana na Predlog zakona o ministarstvima. Kako B92 saznaje u parlamentu, po završetku rasprave poslanici će se danas izjašnjavati o oba predloga zakona - izmenama Zakona o vladi i predlogu Zakona o ministarstvima.

Posle glasanja sednica će biti prekinuta, a u ponedeljak će se birati nova Vlada Srbije.


Vlada, za čiji sastav je mandat dobio sadašnji ministar finansija Mirko Cvetković, predviđa 24 umesto dosadašnja 22 resora.

Funkcioner Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izabran je za predsednika Odbora Skupštine Srbije za inostrane, dok je njegov zamenik funkcioner Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić. Mićunović je na mestu šefa skupštinskog Odbor za inostrane poslove bio i u prethodnom sazivu.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Odbora odlučeno je i da Skupštinu Srbije na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a od 14. do 17. jula predstavlja delegacija iz prošlog skupštinskog saziva, koju će predvoditi Marko Đurišić iz DS-a, pošto nova delegacija još nije izabrana.

Konstituisan je i Odbor za ravnopravnost polova, a za predsednicu tog tela izabrana je Elena Božić-Talijan iz Srpske radikalne stranke koja je tu funkciju obavljala i u prošlom skupštinskom sazivu.

Do sada je konstituisano 11 od ukupno 30 skupštinskih odbora.

"Vlada u ponedeljak"

Šefica poslaničke grupe liste “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija rekla je da očekuje da će nova vlada biti izabrana na sednici u ponedeljak.

Kolundžija je novinarima u parlamentu kazala da će danas, verovatno, biti završena rasprava o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima, a zatim određen dan za glasanje, nakon čega će u ponedeljak biti izabrana nova vlada.

A poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz izjavio je da je eventualno pravljenje sopstvenog poslaničkog kluba Nove Srbije samo tehnička stvar u Skupštini i da to neće praviti probleme između tih dveju stranaka koje su u koaliciji.

"Nemamo nikakvih problema, sve funkcioniše kako treba", rekao je Šormaz novinarima u Skupštini Srbije. "Ako je njihova želja da imaju poseban poslanički klub zbog minutaže, to je u redu", rekao je Šormaz.

Senić: SSP odmah po izboru Vlade

Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom je prvi zadatak koji Skupština Srbije mora da obavi nakon izbora nove vlade, izjavio je zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić.

"Očekujemo relativno brzo formiranje vlade i, nakon toga, gotovo sutradan, ratifikaciju SSP", rekao je Senić novinarima u Skupštini Srbije. On je naveo da će u kratkom vremenu biti ratifikovani i drugi međunarodni sporazumi koji su ostali u proceduri zbog raspisivanja izbora.

Senić je rekao da ne postoji nikavo nezadovoljstvo među strankama članicama liste “Za evropsku Srbiju” i da očekuje da koalicioni sporazum koji je praktično definisan bude i verifikovan izborom vlade.

"Naravno, kada se pravi vladajuća koalicija koja je sastavljena od različitih stranaka, nije moguće napraviti idealan koalicioni sporazum, ali suština nove vlade je put Srbije ka EU i tu za svakog pojedinca i političku stranku ima sasvim dovoljno mesta da daju odgovarajući doprinos", rekao je Senić.


:news:
Formirana nova Vlada Srbije (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,14398.0.html)
« Last Edit: 09-07-2008, 12:15:49 by Bred »

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana