posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Sporazum o asocijaciji i pridruzivanju Srbije sa EU  (Read 47526 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline KaBoom

 • Elitni clan
 • **
 • Posts: 488
 • Gender: Male
 • Mene živo zanima koliko teksta ovde može da stane!
  • Zavod za Farmaciju u Novom Sadu
Odg: Sporazum o asocijaciji i pridruzivanju Srbije sa EU
« Reply #90 on: 16-09-2008, 20:45:34 »
Ja se iskreno nadam da bi ova, kako kažeš "žuto crvena", banda izručila onu dvojicu, da znaju gde su... Samo se plašim da se nešto kalkuliše. I kad su sada bili izbori, ratifikovan je SSP, a sve mi se čini da je zbog toga, da bi pokazali kako Demokrate vode Srbiju u EU, kako smo na korak od EU, kako je sve super i kako treba glasati za njih. A onda je taj sporazum zamrznut i sada ne odmrznut... Samo da radikali ne dođu na vlast. Da se uplaši narod ili da mu se ulije nada...

Ovaj sistem odlučivanja u EU je i meni malo glup, iskreno. Znači, jedna država može da koči šta god oće, u inat drugima! Znači uđe Hrvatska i može da blokira ulazak Srbije. Može da uđe Srbija i blokira neke odluke oko Kosova (ne kažem da je to loše, ali može). A pogotovo kad uđu zemlje zapadnog Balkana, gde smo svi posvađani, ratovali i jedva čekamo da nekome "uteramo"... Moraće to menjati nekako...

Mogli su sada da nam odmrznu to, uveliko bi obradovali narod u Srbiji. Narod bi ih malo više zavoleo, nakon cepanja Kosova i raznih drugih stvari... Ovako se plašim da je narod razočaran i da će se dići rejting anti-EU strankama (mada su kao svi za EU, ipak ovaj DSS preteruje i više od radikala). Nisu to uradili. Nismo im nažalost baš omiljeni tamo, ne vole nas i moramo duplo više napora da ulažemo da bi im dokazali kako mi nismo loši ljudi. Ali tako je kako je i moramo da se dokažemo... Moramo pred velikima malo da pognemo glave, istrpimo koju ćušku, jer će nas inaćenje odvesti u propast... Bar dok ne stanemo na noge, da možemo da im pariramo...


Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Sporazum o asocijaciji i pridruzivanju Srbije sa EU
« Reply #91 on: 16-09-2008, 21:04:48 »
To oko odlucivanje je srecom dobro posto su odlucili da preostale balkanske zemlje ulaze u paketu (na zalost Hrvata, zivi se pojedose zbog toga  :>:), tako da nece biti toliko strasno oko samog ulaska ako sama EU ostane pri toj odluci da svi grupno pristupaju ..

Offline dirigent

 • Extra forumas
 • *
 • Posts: 978
 • Gender: Male
Odg: Sporazum o asocijaciji i pridruzivanju Srbije sa EU
« Reply #92 on: 17-09-2008, 12:22:06 »
to be continued...

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Sporazum o asocijaciji i pridruzivanju Srbije sa EU
« Reply #93 on: 18-09-2008, 14:52:33 »
Ren: Srbiji status kandidata 2009.
| Izvor: Beta, Tanjug
Beograd, Prag -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da će Srbija naredne godine steći status kandidata.

"Naredna godina za Evropsku uniju biće u znaku zapadnog Balkana", kazao je Ren na konferenciji "Proširenje EU - perspektive zapadnog Balkana", koju je u Pragu organizovala češka vlada kako bi predstavila prioritete svog šestomesečnog predsedavanja Uniji od januara naredne godine.

Ren se danas, zajedno sa češkim vicepremijerom za evropska pitanja Aleksandrom Vondrom, priklonio stavu da komplikacije oko Lisabonskog sporazuma o reformi evropskih institucija ne bi smele da predstavljaju prepreku za evropsku integraciju budućih članica i zapadnog Balkana.

"Proces može da se ponešto uspori, ali ne i zaustavi", rekao je Ren.

"Svi na konferenciji su se složili da je taj period češkog predsedavanja prelomni trenutak za zapadni Balkan. Ne u smislu nekih kriza, već što region iz perioda stabilizacije kreće u pridruživanje EU", kazala je nakon konferencije pomoćnica šefa srpske diplomatije za poslove evropske integracije Milica Delević.

Prema njenim rečima, u Češkoj, kao budućem predsedavajućem, i u evropskim institucijama jedinstvena je ocena da to što trenutno na Balkanu nema nekih većih kriza ne znači da regionu ne treba posvetiti pažnju.

"Svi koji su govorili na konferenciji pohvalili su napredak koji je učinila Srbija od osnivanja nove vlade i izrazili optimističko očekivanje da će Srbija tokom sledeće godine steći status kandidata za EU", kazala je Delevićeva.

Na praškoj konferenciji jednoglasan je bio i stav da bi trebalo odblokirati Privremeni sporazum Srbije i EU, budući da Češka, kao i ogromna većina u EU, za razliku od Holandije, ne smatra da saradnju i približavanje Srbije treba uslovljavati izručenjem Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Oli Ren je izjavio i da je ratifikacija SSP-a u parlamentu povećala šanse da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU u 2009.

"Radikali, koji su tradicionalno bili protiv članstva u EU, uzdržali su se od glasanja, što može da znači bolji nacionalni konsenzus o evropskim ciljevima Srbije", ocenio je Ren.

Prioritet EU u 2009. godini će, prema njemu, biti i Kosovo.

"Kosovo će ostati prioritet tokom češkog predsedavanja" EU u prvoj polovini 2009. godine, rekao je Ren i dodao da je "ključno uspešno razmeštanje misije Euleks" na Kosovu.

"EU je opredeljena za održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i za podršku njegovom ekonomskog razvoju, kao i za napredak ka EU kao delu zapadnog Balkana", rekao je evropski komesar.

Češkoj će, prema proceni komesara Rena, u toku predsedavanja najverovatnije preostati i zadatak da dovršava pregovore sa Hrvatskom u nekim od težih poglavlja.

"Hrvatska je na dobrom putu. Očekujem da ćemo preostala poglavlja otvoriti u jesen, ali neka od najtežih pitanja mogu da ostanu za češko predsedavanje", kazao je novinarima Ren.

b92

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Sporazum o asocijaciji i pridruzivanju Srbije sa EU
« Reply #94 on: 08-12-2008, 21:24:33 »
Ministri EU o saradnji sa Srbijom
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Brisel -- Šefovi diplomatija Evropske unije odali su priznanje Srbiji za dostignutu saradnju sa Haškim tribunalom i zatražili da ta saradnja bude potpuna.

Ministri EU su naveli da "Srbija, sa svojim snažnim kapacitetom državne uprave, može ubrzati napredak ka EU, uz dobijanje statusa kandidata za članstvo, čim nužni uslovi budu ispunjeni". Evropski komesar Oli Ren založio se za odmrzavanje Privremenog sporazuma s Srbijom, smatrajući da je to način da se oda priznanje njenim naporima da ostvari saradnju s Haškim tribunalom.

"Srbija je bila konstruktivna u radu na stabilnosti i bezbednosti u regionu i vlada sprovodi proevropsku reformsku agendu", izjavio je Ren novinarima po okončanju sastanka.

Ren je naglasio da, međutim, Ratko Mladić i Goran Hadžić "moraju da budu privedeni pravdi".

Češka ne odustaje od zapadnog Balkana

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg potvrdio je u Briselu da će prioritet Češke tokom predsedavanja Evropskoj uniji biti da ubrza ulazak zemalja zapadnog Balkana u Uniju i upozorio da u regionu neće biti mira dok granice ne izgube značaj.

Švarcenberg je pred današnji sastanak šefova diplomatija dvadesetsedmorke kazao da će Hrvatska biti spremna za ulazak u EU u drugoj polovini 2009. godine, javljaju češki mediji, a prenosi Beta.
S druge strane, istakao je on, najbolji način da EU oda priznanje Srbiji je da donese odluku o primeni Privremenog sporazuma, koja je trenutno zamrznuta zbog nedostatka konsenzusa unutar EU usled protivljenja Holandije.

Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Verhagen izjavio je u Briselu da se saradnja Srbije s Haškim tribunalom nije dovoljno poboljšala da bi Holandija promenila svoje protivljenje odmrzavanju Privremenog sporazuma.

Srbija ima sigurnu budućnost u Evropskoj uniji, ali trenutno na tom putu stoji nekoliko problema, pre svega pitanje hapšenja Ratka Mladića, izjavio je u Briselu predsedavajući Saveta ministara EU, šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

Kušner je na konferenciji za novinare po okončanju sastanka ministara istakao da "nema nikakve dileme da je Vlada Srbije demokratska i proevropska, a budućnost Srbije u Evropskoj uniji" i naglasio da je "potrebno ubediti pojedine članice EU" da se odmrzne Privremeni sporazum EU sa Srbijom.

"Postoji jedan broj problema, naročito pitanje hapšenja generala Mladića", rekao je Kušner.

U zaključcima zasedanja šefova diplomatija EU se "pozdravlja činjenica da je Srbija potvrdila svoju privrženost Evropi" i "odaje priznanje za dostignutu ravan saradnje sa Haškim sudom", ali se ističe i da "Srbija mora dopuniti taj povoljan razvoj punom saradnjom" sa Tribunalom u Hagu.

Evropski komesar Ren i visoki predstavnik Havijer Solana su na ministarskom zasedanju pozdravili veoma konstruktivan pristup Srbije za razmeštaj Euleksa na Kosovu.

Ren je naglasio da je "Srbija u velikoj meri bila konstruktivna i imala pozitivan pristup za rešenje oko razmesestanja Euleksa", kao i u drugim pitanjima odnosa sa EU.

Do razmatranja odnosa sa Srbijom i ostalim zemljama zapadnog Balkana došlo je u okviru ocene "Strategije proširivanja i glavnih izazova u 2008/2009", kao i godišnjih izveštaja o napretku zemalja zapadnog Balkana u pridruživanju Uniji, koje je izradila Evropska komisija, a čemu se "u velikoj meri daje podrška".

Jeremić: Šanse vrlo male

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je, gostujući u emisiji “Utisak nedelje” na TV B92, da ništa nije gotovo sve dok se evropski ministri ne sretnu, ali, ipak, navodi da i njegove informacije iz evropskih krugova govore da Srbija danas ne treba da se nada odmrzavanju sporazuma.

“Prijatelji sa kojima sam razgovarao, ministri spoljnih poslova desetak zemalja Evropske unije, u poslednjih 48 sati su mi rekli da su šanse za tako nešto male zbog toga što Holandija ne odustaje od svog stava da Srbija ne sarađuje u potpunosti sa Haškim tribunalom”, rekao je Jeremić.

“S obzirom da je puna saradnja sa Haškim tribunalom politički preduslov za nastavak evropskih integracija, Holandija smatra da se taj uslov nije stekao, ali, nažalost, u okviru Evropske unije gde se odluke donose konsenzusom, to je dovoljno da se tako nešto ne desi”, kazao je on.


Jeremić je rekao da se u slučaju ni jedne druge države, koja želi u Evropsku uniju, nije desilo da jedna zemlja punom saradnjom sa Tribunalom smatra samo izručenje i hapšenje nekog haškog optuženika.

On je takav stav, koji zastupa Holandija, nazvao “drakonskim”.

“Hrvatska je i potpisala ugovor o stabilizaciji i pridruživanju i počela da primenjuje mnogo godina pre nego što se general Ante Gotovina našao u Hagu. Prema tome, priča o dodatnom uslovljavanju je, što se tiče Haga, priča o tome zbog čega se definicija pune saradnje u slučaju Srbije definiše na drugačiji način. Mislim da to nije fer”, naveo je Jeremić.

Govoreći o odnosima Srbije i EU u vezi sa pitanjem Kosova, Jeremić je rekao da bi se Srbija našla pred nemogućim izborom onog trenutka kada bi EU uslovila Srbiju priznavanjem Kosova.

Ova vlada ne bi imala izbora osim da u tom slučaju zaustavi put ka evropskoj integraciji, naveo je Jeremić.

On je rekao da iza spoljne politike koju Srbija vodi "stoje Vlada Srbije i predsednik Republike".

Uslovi za izmenu stava

Ipak, kako saznaje agencija Beta, nisu izgubljene sve šanse da Evropska unija odmrzne prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom do kraja godine.

Holandija bi mogla da revidira svoj stav sredinom nedelje kada čuje šta je u svom izveštaju o saradnji Srbije napisao glavni haški tužilac Serž Bramerc.

Uprkos stavu ostalih članica EU i Evropske komisije, Holandija i dalje smatra da će to biti moguće tek kad tužilac Haškog suda Serž Bramerc označi saradnju Beograda s Haškim sudom kao "potpunu", rekli su izvori EU.

Bramerc u sredu podnosi izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Beograda s Tribunalom u Hagu, a kako je rečeno u Savetu ministara EU, ako bi u tom izveštaju bilo "novih bitnih elemenata", nije isključeno da bi šefovi diplomatija EU i na početku samita Unije, u četvrtak uveče, ponovo mogli raspravljati o odnosima sa Srbijom.


:news:
Dnevnik: Kosovo kao Severna Irska
 | Izvor: FoNet, Dnevnik
Novi Sad -- Srbija neće moći da se pridruži EU pre nego što reši odnos prema Kosovu i ne da garancije da neće sprečiti Kosovo da postane član EU, piše novosadski Dnevnik.

"Niko u EU neće postaviti Srbiji uslov da prizna Kosovo da bi dobila status kandidata ili početak pregovora o članstvu u EU. Beograd vrlo dobro zna da s evropske strane ima na raspolaganju nekoliko 'mirnih' godina da privede kraju pregovore o ulasku u EU", rekli su Dnevniku diplomatski izvori.

Oni tvrde da se od Beograda samo očekuje da ne politizuje stvari koje su bitne za ekonomski razvoj Kosova, kao što su učešće Prištine u regionalnim vidovima saradnje poput CEFTA ili Energetske zajednice i slično.

Budući da su se srpske vlasti tokom pregovora o statusu Kosova bavile samo teritorijalnim pitanjima i bile totalno nezainteresovane za sudbinu Srba na Kosovu, red je da nova vlast promeni redosled važnosti i stavi kosovske Srbe na prvo mesto, rekao je za Dnevnik izvor blizak britanskom Forin ofisu.

"Mi mislimo da bi najbolje bilo ono što je primenjeno za Irsku i Severnu Irsku, jer kao što smo videli, i Velika Britanija i Irska su ušle u EU, a da nisu u potpunosti rešili pitanje Severne Irske. Takođe, zbog toga ni jedna strana nije trpela štetu", rekao je taj izvor.

S obzirom na to da je i Irska ušla u EU s Ustavom iz 1937. godine, u kojem je imala odrednicu da je i severni deo Ostrva deo nacionalne teritorije, ali i član u kojem se eksplicitno navodilo da zakoni Irske važe samo na južnom delo ostrva, Dablin je eksplicitno priznao faktičko stanje – da nema kontrolu nad Severnom Irskom.

Britanska ideja za Kosovo bi bila da Srbija ostavi u svom Ustavu Kosovo kao formalni deo nacionalne teritorije, uz priznavanje da tamo postoji nezavisna vlast u odnosu na Beograd, u smislu da svaki građanin rođen na Kosovu ima pravo da bude deo "srpskog naroda" i da se Srbija i Kosovo mogu ponovo ujediniti, ali samo u miroljubivom procesu uz većinski pristanak naroda i u Srbiji i na Kosovu.

"Na taj način, Srbija bi bila motivisana da radi na što bržoj integraciji Kosova u EU, a s druge strane, Srbi na Kosovu bi bili dvostruko zaštićeni kao građani, odnosno državljani ne samo Kosova već i Srbije", smatra sagovornik Dnevnika.

b92
« Last Edit: 21-12-2008, 21:57:33 by Bred »

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana