posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Mreža autoputeva kroz RS  (Read 3743 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frckica-j

  • Moderator
  • Ultra mega giga forumas
  • ***
  • Posts: 1369
  • Gender: Female
Mreža autoputeva kroz RS
« on: 24-11-2008, 20:21:36 »

Investicija vrijedna 2,9 milijardi evra
Izvor: Glas Srpske

BANJA LUKA - Premijer Srpske Milorad Dodik i republički ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović juče su sa predstavnicima austrijskoj koncerna "Štrabag" u Banjoj Luci potpisali Ugovor o koncesiji i Protokol o početku izgradnje mreže autoputeva, vrijedan 2,9 milijardi evra.
Tokom izgradnje mreže autoputeva otvoriće se 5.000 novih radnih mjesta, a po završetku izgradnje na održavanju puteva biće zaposleno 2.500 radnika.
Dodik je poslije svečanog potpisivanja Ugovora i Protokola naglasio da bi već polovinom 2009. godine trebalo da počne gradnja dionice puta Banja Luka - Doboj vrijedne 490 miliona evra.
- Ovo je kapitalna stvar za Republiku Srpsku koja bi trebalo da promijeni njen izgled i omogući novi privredni i infrastrukturni razvoj - naglasio je Dodik.
Dodao je da je "Štrabag" moćna kompanija, koja ima resurse i koja je ušla u ovaj izazov sa Srpskom sa uvjerenjem da će na vrijeme i uz obostrano zadovoljstvo biti urađene dionice puteva u Srpskoj.
- Pregovori sa "Štrabagom" počeli su prije dvije godine, a zahvaljujući dobrom partneru, kao što je ova austrijska kompanija, sva procedura je na vrijeme završena - naveo je Dodik.
Direktor projekata "Štrabaga" za centralnu i istočnu Evropu Rudolf Kraf istakao je da je ovo važan projekat za Srpsku i njen put ka Evropi.
- Poboljšanjem infrastrukture i puteva u RS biće znatno poboljšan i kvalitet života na ovim prostorima - rekao je Kraf.
On je dodao da je ovom saradnjom napravljen dobar posao i da će ova austrijska kompanija, zajedno sa Vladom RS, sve učiniti da u predviđenom roku završi radove.
Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da su prilikom preciziranja odredbi ugovora ispoštovane sve zakonske procedure.
- Srpsku čeka veliki posao izgradnje puteva - naveo je Čubrilović.
Direktor "Štrabaga" Feliks Kozelek rekao je da ova kompanija ima iskustvo od 20 godina u izgradnji koncesijskih putnih mreža.
- Operativi kapaciteti "Štrabaga" garantuju da će radovi biti završeni u predviđenim roku - rekao je Kozelek i ponovio da koncesioni ugovor traje 30 godina. Ugovorom je predviđena gradnja mreže autoputeva ukupne dužine 400 kilometara.
Narodna skupština RS 16. oktobra prihvatila je Informaciju o prijedlogu ugovora o koncesiji za izgradnju autoputeva između RS i "Štrabaga".
Potpisivanju Ugovora i Protokola prisustvovali su predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik NSRS Igor Radojičić i ministri RS, te delegacija "Štrabaga".

Mreža autoputeva
Ugovorom sa "Štrabagom" predviđena je gradnja autoputeva Banja Luka - Doboj, u dužini od 72 kilometra, zatim Doboj - Jakeš dio Koridora "5C" kroz RS u dužini od 46 kilometara (276 miliona evra), Glamočani - Kupres, 110 kilometara (1,1 milijarda evra), Banja Luka - Novi Grad, 71 kilometar (426 miliona evra) i dionica Jakeš - Bijeljina, 98 kilometara (637 miliona evra).



 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana