posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Gas i druga poskupljenja  (Read 5598 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Gas i druga poskupljenja
« on: 11-10-2008, 14:00:03 »

 Izvor: B92
Beograd -- Gas će od srede u Srbiji biti skuplji za čak 60 odsto.

U Ministarstvu rudarstva i energetike, drastično poskupljenje obrazlažu porastom cene na svetskom tržištu, većim kursom dolara, ali i većim transportnim troškovima kroz Mađarsku. Odgovor na pitanje zašto je cena gasa u zemljama u okruženju ista kao u Srbiji pre poskupljenja, čekaće se do utorka jer će "Srbijagas" i Agencija za energetiku tek tada, samo dan pre stupanja na snagu novih cena, održati konferenciju za novinare.

Simeon Perolinac iz Novog Sada živi sa suprugom u kući od stotinak kvadrata. Zimi se njihov stambeni prostor petostruko smanjuje.

Od penzije su, do sada, mogli da izdvoje samo za grejanje jedne sobe. A ove godine, posle poskupljenja, kaže Simeon, više od polovine njihovih primanja ići će samo na gas.

Iako ima 72 godine, ponovo je počeo da radi.

“Prošle godine me iznosilo najviše 4.400 dinara. Ako gas poskupi za 50 odsto, onda će mi ostati 40 odsto penzije, 60 odsto ću morati davati. Znači oko 7.500 hiljada, skoro 50 odsto”, kaže Perolinac.

Sličnu sudbinu deli još oko 170.000 domaćinstava u Srbiji priključenih na gasnu mrežu.

Enormno poskupljenje gasa otvara još neka pitanja, na koja bi odgovor morala da da pre svega vlada, koja je poskupljenje i odobrila.

Ekonomski analitičar Milan Kovačević smatra da dokle god građani ne budu imali jasnu sliku šta, koliko i zbog čega plaćaju njihove sumnje u moguće malverzacije su opravdane.

Ni u jednoj od nadležnih institucija, Ministarstvu za rudarstvo i energetiku, Agenciji za energetiku i "Srbijagasu" niko nije bio rad da komentariše razloge poskupljenja, kao ni zašto čak 60 odsto odjednom.

Oglasili su se samo saopštenjem, a kako su najavili, detaljnije obrazloženje će dati dan pred primenu novih cena.

Udruženje "Prosperitet", koje se bavi zaštitom prava korisnika komunalnih usluga smatra da računica nema ekonomsku logiku, i ne isključuju ni proteste.

“Prvi protest udruženje ‘Prosperitet’ će organizovati da okupira Skupštinu grada i toplanu, dotle dok se isto novca koliko se bude prebacilo iz budžeta za daljinsko grejanje i toplanu ne bude prebacilo za subvencije za 30-40 hiljada potrošača prirodnog gasa. Ne štitimo interese samo nas”, kaže predsednik udruženja Radomir Ćirilović.

Šta će biti socijalni, a šta ekonomski efekti poskupljenja od 60 odsto, koje u razvijenim zemljama ne može ni da se zamisli, a kamoli predloži, pokazaće zima koja dolazi. Na povećanje ionako jedva održive jednocifrene inflacije će sigurno uticati.:news:
Građane očekuju poskupljenja
| Izvor: Politika
Beograd -- Građane do kraja godine još očekuju veće cene komunalija, gradskog prevoza, telefonskih impulsa, prehrambenih proizvoda, piše “Politika“.

Poslednji talas poskupljenja hrane i gasa od neverovatnih 60 odsto, septembarsko povećanje računa za komunalije za osam odsto i najava da do kraja godine građane očekuju i skuplji telefonski impulsi, gradski prevoz, a u Beogradu verovatno i još jedno poskupljenje daljinskog grejanja, prosečna domaćinstva u Srbiji dovešće do još većih finansijskih iskušenja.

Po računici zvanične statistike, samo izdaci za hranu i bezalkoholna pića, prema rezultatima poslednje ankete, u mesečnim primanjima prosečne porodice sada učestvuju sa više od 43,5 odsto.

Cene pojedinih proizvoda u najvećim domaćim trgovinskim lancima skočile su čak 25 odsto.

Republički zavod za statistiku je saopštio da su troškovi života u septembru, u odnosu na decembar prošle godine porasli za 6,8 procenata.

b92


:news:
Čanak: Računi će ostati isti
| Izvor: B92, Beta
Beograd -- Lider LSV-a Nenad Čanak kaže da mu je u Vladi obećano da će računi građana za gas, uprkos poskupljenju, ostati isti. Ministarstvo: Odluka nepromenjena.

A premijer Srbije Mirko Cvetković je rekao danas da će do kraja iduće nedelje biti precizirano na koji način će biti omogućeno odloženo plaćanje računa građanima koji se greju na gas. Premijer je naveo i da je vlada predložila da Telekom Srbije odloži najavljeno poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji za 100 odsto do kraja ove godine.

Predloženo je da se od sledeće godine, dodao je Cvetković, poskupljene telefonskih impulsa obavlja fazno kako bi se došlo do ekonomski opravdane cene.

Ministarstvo: Odluka ostaje

Odluka o poskupljenju gasa neće biti promenjena, a građani Srbije koji se greju na gas plaćaće račune iz dva dela da bi lakše izmirili obaveze, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prema dogovoru tog ministarstva i Srbijagasa, građani će 70 odsto računa za utrošeni gas po kubnom metru plaćati odmah a ostatak će se plaćati šest meseci kasnije. To znači da će se drugi deo računa za oktobar izmirivati u maju 2009. godine, a drugi deo računa za novembar u junu 2009. godine, navodi se u saopštenju.
Prethodno je Čanak, na konferenciji za novinare u parlamentu, predočio da će računi za gas ostati isti smanjenjem distributerske marže, odnosno da će distributerima prirodnog gasa biti omogućena marža samo za iznos njihovih realnih troškova.

Pojedni distributeri naplaćuju i 40 odsto marže, navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine. U Srbiji postoji 37 distributera gasom, od kojih osam uopšte nema licencu za rad, dodaje se.

Prema dokumentu koji su dobili od Agencije za eneregetiku, mnoga preduzeća uopšte nisu dostavila podatake o marži. Od onih koja su dostavila podatke, najveću maržu naplaćuje preduzeće "Čoka" i to oko 40 odsto.

"Prilikom minimalne potrošnje od dve milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Srbiji, distributeri na ime marža zarade 200 miliona evra. Toliki novac građani Srbije daju u džepove onih za koje ne znamo ko su, ko njima upravlja, ne znamo ko ih je birao i kako su uopšte došli u posed gasne infrastrukture", rekao je Čanak.

LSV zahteva do Vlade da pronađe načina da se uvede red među distributerima i smanje njihove marže.

"Dobio sam uveravanja u Vladi Srbije da će računi za gas za domaćinstva u ovom grejnoj sezoni biti na nivou prošlogodišnjih", kazao je Čanak.

Podaci o astronomskim maržama predati su MUP-u Srbije.

"Da li tu ima elementa krivičnog dela, to će utvrditi naši nadležni organi, organi u okviru policije. Mi smo spremni da sve te primedbe, pritužbe i predstavke ispitamo", rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Ministar policije navodi da treba ispitati i kako je država ostala bez 25 odsto vlasništva u preduzeću "Jugoros gas". LDP navodi da je za to odgovorna Vlada Vojislava Koštnice.

"Tu mogućnost je dozvolio NIS, njih treba da pitate. Treba pitati direktora NIS-a i Srbijagasa, njihove Upravne odbore. Kako možete optuživati ministra za nešto što rade državne kompanije", rekao je Nenad Popović iz DSS-a.

"Itekako je odgovoran tadašnji premijer Vojislav Koštunica i potpredsednik Vlada Miroljub Labus i ministri Dinkić, Bubalo i Naumov, a naravno i NIS", kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Nenad Čanak je najavio da će uskratiti podršku Vladi ukoliko premijer ne ispuni obećanje.

nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=20&nav_category=11&nav_id=324314
« Last Edit: 03-12-2008, 20:41:19 by Bred »


Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Gas poskupljuje 60 odsto!
« Reply #1 on: 03-12-2008, 20:39:59 »
Novi talas poskupljenja prevoza?
| Izvor: B92
Beograd -- Uprkos padu cena naftnih derivata, usluge beogradskih taksi udruženja i gradskog saobraćaja mogle bi uskoro da poskupe.

Cena nafte na svetskom tržištu najniža je u protekle tri godine, a gorivo u Srbiji je od danas jeftinije za oko šest dinara. Uprkos ovako velikom padu cena, beogradska taksi udruženja traže poskupljenje svojih usluga. I gradski saobraćaj bi, takođe, mogao da poskupi u narednom periodu, kako je nedavno najavio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Pre samo nekoliko meseci cena nafte u svetu i u Srbiji dostizala je rekordno visoke vrednosti. Dan za danom povećavale su se i cene proizvoda i usluga koje direktno zavise od ovog energenta.

Međutim, situacija se ovih dana znatno izmenila. Naftni derivati najjeftiniji su za poslednjih nekoliko godina. Međutim, kada se očekuje da u Srbiji dođe do pada cena, beogradska taksi udruženja najavljuju povećanje cena usluga za više od sedam odsto.

Aleksandar Bijelić iz Žutog taksija kaže za B92 da su razgovori sa gradskim vlastima još u toku. On dodaje da su, i pored toga što je osnovna sirovina za rad taksi službi pojeftinila, svi razlozi za poskupljenje opravdani.

"Mnogi taksisti su uzeli kredite koji su od 200 do 300 evra. Zbog kursa evra, sada taksista mora da plaća enormno veću ratu. Mnogo njih će podići kredite da bi izmirili svoje obaveze prema državi", rekao je Bijelić.

"Normalno da ćemo napraviti i novu kalkulaciju i videti da li i koliko to pojeftinjenje goriva utiče na onu cenu koju smo mi predložili. Svaka opcija za razgovor je otvorena", dodaje Bijelić.

Prema novom cenovniku, samo za ulazak u taksi moralo bi da se izdvoji 129 dinara.

GSP još bez poskupljenja?

Za Beograđane koji se, ipak, ne odlučuju da sednu u taksi, gradski prevoz je povoljnija varijanta. Međutim, i vožnja GSP-om mogla bi u narednom periodu da poskupi, kako je najavio gradonačelnik Dragan Đilas.

Ipak, iz Direkcije za javni prevoz nas uveravaju da do poskupljena ne bi trebalo da dođe u skorije vreme. Direktor Direkcije Željko Đukanović kaže da to prvenstveno zavisi od novca koji je grad spreman da izdvoji za gradski saobraćaj.

"Grad učestvuje sa 57 odsto iz budžeta, a 43 odsto prikupljamo od prodaje karata. To je osnovni uzrok zbog koga se razgovara o podizanju cene karte", kaže Đukanović.

"Cena karte u javnom prevozu za građane najviše zavisi od toga koliko grad može da izdvaja velika sredstva iz budžeta da bi subvencionisao taj prevoz. Zaštitićemo građane koji su socijalno ugroženi i đake, studente, penzionere", navodi Đukanović.

I pored toga što u svetu padaju cene koje su vezane za vrednost nafte, u Srbiji takve tržišne logike nema. Posledica je još veće opterećenje ionako tankog budžeta građana, koji zbog monopola nemaju drugog izbora.

b92

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Gas i druga poskupljenja
« Reply #2 on: 29-12-2008, 22:16:21 »
Od 1. januara skuplje grejanje, a od 1. februara i prevoz
tanjug |
Od 1. januara 2009. godine grejanje u Beogradu biće skuplje za 36 odsto, dok će prevoz poskupeti 1. februara za oko 30 odsto, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

POSKUPLJENJE Tako će nova cena grejanja biti 59,6 dinara bez PDV-a po metru kvadratnom, a cena pojedinačne karte u gradskom prevozu iznosiće 42 dinara.
Poslednji put daljinsko grejanje poskupelo je u septembru ove godine i to za 7,3 odsto, tako da je iznosilo 47,33 dinara po metru kvadratnom metru.
Gradski prevoz u Beogradu od 1. februara poskupeće za oko 30 odsto, najavio je danas Željko Đukanović direktor Direkcije za javni prevoz.
Đukanović je na konferenciji za novinare saopštio da će karte za prevoz kupljene na trafici umesto sadašnjih 32 koštati 42 dinara, dok će se one kupljene u vozilima prodavati po ceni od 80 dinara, umesto trenutnih 45.
Pretplatne markice za zaposlene umesto 1.620 dinara koštaće 2.236 dinara. Mesečne povlastice za srednjoškolce, studente i ostale povlašćene kategorije stanovništva poskupeće sa sadašnjih 840 na 966 dinara.
Roditelji osnovaca će đačke pretplatne markice plaćati 506, umesto 440 dinara.
Skuplji će biti i noćni prevoz pa će karta koštati 100 dinara, a ne kao sada 74.
Poskupeće i prigradski prevoz za oko 25 odsto, pa će karta u vozilima Laste u zavisnosti od zone putovanja koštati od 90 do 285 dinara.
Karte kupljenje u prodajnoj mreži, na autobuskim stanicama koštaće od 54 do 203 dinara.
Mesečna povlastica za zaposlene koštaće, zavisno od zone putovanja od 2.706 do 4.894 dinara.
Direktor direkcije za javni prevoz Željko Đukanović istakao je da poskupljenje nije bilo moguće izbeći.
"Ovako visok procenat poskupljenja je nastao zbog toga što u prethodnim godinama cene usluga nisu pratile realne troškove Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd", napomenuo je on.

24sata.co.yu

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana