posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Double J sonde  (Read 13399 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Double J sonde
« on: 05-06-2010, 11:48:15 »Quote
Dugotrajna drenaža urina double J sondom - masivna kalkuloza bubrega i mokraćne bešike, spontana intraperitonealna perforacija bubrega i peritonitis kao posledica 'zaboravljene' double J sonde
Stojković Ivicaa, Stevanović Draganb


Sažetak
Uvod. Prve double-J sonde proizvedene su 1978. godine. Krajevi ovih sondi savijeni su u obliku slova J, što efikasno sprečava njihovu migraciju kako iz bubrega tako i iz mokraćne bešike. Double-J sonde danas se veoma često koriste, jer obezbeđuju efikasnu i relativno komfornu drenažu urina između bubrega i mokraćne bešike. Prikazujemo ovaj slučaj sa ciljem da ukažemo na moguće ozbiljne komplikacije kod nekritično dugog ostanka stenta. Prikaz bolesnika. Bolesnica se javila u teškom opštem stanju sa znacima difuznog peritonitisa pet godina nakon postavljanja double-J sonde. Radiološka ispitivanja (nativna grafija, kompjuterizovana tomografija, intravenska urografija i cistografija) pokazali su masivnu kalkulozu na krajevima stenta, afunkciju desnog bubrega, refluks kontrasta uz desni ureter do bubrega i prisustvo velike količine zamućene tečnosti u trbuhu. Tokom operacije najpre je uklonjen kamen iz mokraćne bešike zajedno sa stentom, a zatim je evakuisana velika količina zamućenog urina iz trbušne duplje. Nakon toga, urađena je adhezioliza, pri čemu je uočen intraperitonealni otvor na gornjem polu desnog bubrega kroz koji je prolabirao vrh double- J sonde, pa je urađena nefrektomija. Bolesnica je otpuštena 18 dana posle operacije. Zaključak. Kratkotrajna drenaža bubrega double-J sondom protiče uglavnom bez komplikacija. Međutim, kod dužeg stajanja ovi stentovi mogu da dovedu i do ozbiljnih komplikacija od kojih su najčešće migracija, inkrustracija i fragmentacija. Prisustvo sonde u ureteru treba da bude što kraće. U slučaju potrebe za dužom drenažom double-J sondu treba pravovremeno zameniti novom ili uraditi konverziju drugom vrstom derivacije. Dobra kontrola bolesnika može isključiti mogućnost da stent bude zaboravljen.

Ključne reči
nefrolitijaza; mokraćna bešika, kalkuloza; stentovi; peritonitis

http://scindeks.nb.rs/article.aspx?artid=0042-84500903242S


-
Ove sonde ima Velefarm prolek, cena jedne je oko 4000din. 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana