posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Šta sve može da izazove svađu u vezi  (Read 6051 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Šta sve može da izazove svađu u vezi
« on: 22-09-2008, 17:21:55 »

Autor: CDC/BT | Blic

Mislite da poznajete svog partnera odlično i da znate kako diše, ali se ipak svađate. Američki stručnjaci tvrde da su i kod veoma dobro usklađenih parova moguće greške u komunikaciji. Razlog toga je drugačije funkcionisanje ženskog i muškog mozga. Pogrešna reč, ljutit ton ili pogrešno odabran trenutak druga strana lako može da shvati kao provokaciju, nedostatak interesovanja ili emocionalno zahlađenje.

- Mnogi parovi nesvesno imaju loše navike u komunikaciji. Te su greške toliko sitne da dugo ostaju neprimetne, ali ako se često ponavljaju, povezanost među partnerima slabi - tvrdi američki psiholog Stiv Stefens.
Jedna od najčešćih grešaka je započinjanje razgovora dok je druga strana zauzeta. Žene moraju da znaju da su muškarci slabi u obavljanju više poslova odjednom. Dok su pred TV-om, računarom ili nešto popravljaju, nije zgodno vreme za razgovor ili ispitivanje. Muški mozak je tada isključen za sve ostalo, kažu psiholozi. Najbolje je pitati: „Jesi li u gužvi?“ ili „Imaš li vremena?“. S druge strane, muškarci greše ako počinju razgovor dok je žena zauzeta. Oni to rade jer ne vole duboke razgovore, pa traže trenutak kad ni žena nije spremna za tako nešto.

-Izbegavajte uvode
Želite da saopštite partneru nešto nezgodno - uvod poput „ovo ti se možda neće svideti“ uznemiriće ga odmah, čak i ako je tema relativno bezazlena. Situaciju ćete bolje ublažiti prikladnim tonom i miroljubivom gestikulacijom. -Tri minuta maksimum
Priča ne bi trebalo da traje duže od tri minuta i pri tome mora da bude usredsređena na bitno. Razlog je jednostavan - nakon tri minuta on gubi koncentraciju za jednu temu i potreban mu je predah. Prekidajte priču pitanjima kako biste videli da li ga zanima to što govorite.

-Ništa previše iskreno
Iskrene, a negativne primedbe mogu da uvrede drugu stranu. Isto se odnosi i na postavljanje pitanja na koja bi mogli da dobijete razočaravajući odgovor. Otkrijte samo ono što može da bude konstruktivno za vas, a izbegavajte ono što čini više štete nego koristi.

-Bez usputnih priča
Planirate da pozovete prijatelje u goste, ali njemu ste to spomenuli samo usput. I onda on shvati šta se sprema tren pre dolaska gostiju. Pobrinite se da vas pažljivo sluša, nemojte ga izostavljati i iznesite mu sve pojedinosti.


Offline mirror-girl

 • Atipicni farmaceut
 • ***
 • Posts: 593
 • Gender: Female
 • Ono sto me ne unisti,samo me ucini jacom!!!
Odg: Šta sve može da izazove svađu u vezi
« Reply #1 on: 23-09-2008, 14:06:14 »
E zato ja uveki pored sebe imam popustljiviju osobu koja me pusti da se "izvristim" kako sam JA upravu,pa posle SAMA shvatim da nisam i izgladim stvari...Drugacije bih tesko funkcionisala...Da budem sa osobom kao ja...krvoprolica bi bilo svakog dana  :>:

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Šta sve može da izazove svađu u vezi
« Reply #2 on: 15-10-2008, 14:35:29 »
Zlostavljanje, laž i prevara ruše vezu
Blic

Okretanje za seksi devojkama, komentarisanje zgodne susetke ili razbacane čarape samo su bezazlene mane koje će vas mnogo puta razbesneti, ali zbog njih, naravno, nećete prekinuti vezu s partnerom. Ipak, prevara, manipulisanje, laganje i zlostavljanje svakako ne spadaju u kategoriju ponašanja koje se može tolerisati.

Veza se sastoji od brojnih kompromisa, praštanja i popuštanja. Ali neke postupke teško je opravdati ili, pak, s njima živeti. Britanski tim stručnjaka za brak je objavio listu neprihvatljivog ponašanja preko kojeg nikako ne smete olako da pređete, tj. koje ne smete da dozvolite u vezi ili braku.

Prevara
Žene imaju različite poglede na to da li treba oprostiti prevaru. Čak se i definicije prevare razlikuju. Da li je to spavanje s nekim drugim ili samo poljubac. Za neke žene prevara je i sama pomisao na to da on želi da bude s nekom drugom. Bez obzira na vašu definiciju prevare, zapamtite da, iako ste mu oprostili, to ne znači da vas neće ponovo prevariti.
Prevara možda može da bude oproštena, ali nikako zaboravljena. To je najozbiljnije kršenje pravila ozbiljne veze i većina ljudi smatra da ko jednom prevari, varaće opet. U toj situaciji važno je da dobro razmislite i pogledate kakav će to učinak imati na dalji razvoj vaše veze.

Izigrano poverenje
Ako ste svom partneru nešto ispričali u poverenju, a on to izbrbljao svojim prijateljima, osetićete se izigrano i povređeno. Poverenje je nešto što se polako gradi, a ne nešto što dolazi samo od sebe ili po nečijoj želji. Saznanje da vaš muškarac ne može da zadrži tajnu za sebe veliko je opterećenje za vezu, ali ne treba očajavati.
Većina muškaraca ne zna da je dužna da ćuti jer im se to nije posebno naglasilo. Ako ste svom partneru ispričali nešto lično i on se izbrbljao, moguće je da nije shvatio koliko je vama bilo važno da to ostane među vama. Možda je dovoljno samo da ga idući put upozorite.

Manipulisanje
Manipulisanje je veliki problem koji se pojavljuje u skoro svakoj vezi. Muškarci skloni manipulaciji žele da promene partnerkin izgled, način oblačenja ili ponašanje. U nekim slučajevima žene i ne shvataju da se pomalo menjaju samo da bi njega učinili srećnim. I neretko se desi da to shvate tek nakon nekoliko godina. Zato pažljivo slušajte šta vaše prijateljice govore o njemu. Ako vam govore da ste se dosta promenili otkad ste počeli da se zabavljatwe s njim, možda je vreme da se zapitate u kojem smeru ide vaša veza.

Laganje
Ako se u nekom trenutku uverite da vas je vaš partner lagao oko malih stvari, nije isključeno da krije i nešto ozbiljnije. Na lestvici neprihvatljivog ponašanja laganje je na visokom mestu. Ono ruši poverenje koje je temelj kvalitetne veze.

Nepoštovanje vaših prijatelja i porodice
Za porodicu ste vezani od rođenja I, iako možda nisu savršeni, oni su i dalje vaša porodica, što znači da vaš partner prema njima treba da se odnosi s poštovanjem. Isto važi i za vaše prijatelje jer ste ih imali i pre nego što ste upoznali njega. Ako on odbija da prihvati vaše prijatelje i porodicu, to znači da vas ne pošruje i da želi da vas odvoji od njih.

Zlostavljanje
Bilo koja vrsta zlostavljanja apsolutno je neprihvatljiva, bilo od čoveka koga volite, bilo od nekoga drugog. Ako vas partner zlostavlja verbalno, emotivno ili fizički, znajte da je vreme za rastanak. Ponekad ono najgore zlostavljanje može biti verbalno jer reči mogu da bole isto kao i udarci.
Ako prepoznate bilo koji od navedenih oblika ponašanja, shvatite to kao signal da sednete i porazgovarate, a u ozbiljnijim slučajevima i razmotrite prekid veze.

Offline bozana

 • Redovan clan
 • *
 • Posts: 210
 • Gender: Female
Odg: Šta sve može da izazove svađu u vezi
« Reply #3 on: 16-10-2008, 10:21:47 »
Ovo je definitivno moja tema.Za vezu je najvaznije povjerenje,ljubav i postovanje.Meni je momak u Americi,otisao da radi na 5 mjeseci,i vjerujte mi da nema povjerenja ne bi uspijelo.Naravno dodje do svadjica ali super funkcionisemo.Povjerenje ljude spaja

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana