posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Kako da prepoznate nasilnika na vreme  (Read 4212 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Kako da prepoznate nasilnika na vreme
« on: 22-06-2009, 21:43:21 »

Autor: B. Tasić |Blic

 Zlostavljača možete da prepoznate već na početku veze jer bez obzira na karakter svi imaju mnoge zajedničke osobine, smatra psiholog Laura Perbridž.


On je isprva vrlo šarmantan, obasipa partnerku divljenjem, obožavanjem i pažnjom. Vrlo lako izgovara fraze poput „ne mogu da živim bez tebe“ i brzo počinje da insistira na vezi ili veridbi. Ali na površinu uskoro izbija ljubomora. Druge muškarce doživljava kao pretnju u vezi i partnerku optužuje da zavodi druge. Ironično je to da je on taj koji najčešće vara. Sklon je i manipulaciji. Zna kako da otkrije slabe tačke i da iskoristi ranjivost ili traume iz prošlosti u svoju korist. „Zlostavljali su te u detinjstvu jer si tako ružna“ je primer takvog ponašanja. Nakon nasilnih ispada tvrdi da mu je žao i da to neće ponoviti. Od ovakvih muškaraca treba da bežite glavom bez obzira. A evo još nekoliko znakova koji ukazuju na to da imate posla sa psihopatom.

Često menja raspoloženje
Promene raspoloženja su zajednička osobina zlostavljača. Jednog trenutka izgleda srećno, a već sledećeg postaje agresivan. I najmanje sitnice mogu da ga iznerviraju, a skoro uvek misli da su svi protiv njega.

Okrutan je i prema drugima
Velik broj zlostavljača nije okrutan samo prema partneru nego i prema deci ili životinjama. Nanošenje bola drugima daje mu osećaj moći. Česte su i pretnje nasiljem.

Kontroliše svaki pokret
U svakom trenutku želi da zna gde ste i s kim ste. Možda će da proverava kilometražu na automobilu ili da vas potajno prati. Neki čak ne dopuštaju ženama odlazak na posao.

Svi su mu krivi
Za njegove životne greške krivi su svi ostali, ali nikad on. Čak i za svoju nasilnost okrivljuje partnerku: „Naterala si me da te udarim“. Njemu nikad nije moguće udovoljiti. Šta god da učinite, on je uvek sklon vređanju.

http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=98280


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana