posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Opasnosti klimatizovanih prostora  (Read 2171 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Opasnosti klimatizovanih prostora
« on: 16-07-2006, 03:41:37 »

Izvor: Beta 
Beograd -- Lekari upozoravaju na moguće štetne efekte korišćenja klima-uređaja i upozoravaju na rizike velikih razlika u temperaturi.

 
Pažljivo sa klima uređajima

 
Epidemiolog iz Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Nada Milić upozorila je da nepravilno održavanje sistema za klimatizaciju može da pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju teške posledice. U sistemima za klimatizaciju mogu se razviti bakterije legionella, koje izazivaju groznicu, ali i legionarsku bolest.

Visok rizik za pojavu epidemija, uzrokovanih legionelama, su hoteli i bolnice gde se za osvežavanje vazduha koriste sistemi s raspršivačima vodenih kapljica. Bakterija se može pojaviti tokom cele godine, ali češće leti i u jesen. "Legioneloza počinje slabošću, malaksalošću, glavoboljom i bolovima u mišićima. Telesna temperatura raste i do 39 stepeni, bolesnik kašlje, ali ne iskašljava. Oboljevaju najčešće starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom, ređe žene i mlađe osobe", kaže Nada Milić.

Rizik od pojave se može smanjiti održavanjem temperature u sistemu za toplu vodu iznad 50 stepeni Celzijusa i korišćenjem odgovarajućih biocida za čišćenje sistema za klimatizaciju. Načelnik mikrobiologije u Institutu za javno zdravlje Veljko Mirović kaže da legionele uzrokuju infekcije kada se steknu određeni uslovi kod osoba sa smanjenim imunitetom. Bakterije izazivaju infekcije respiratornog sistema, a težina oboljenja kreće od blage forme slične gripu, Pontijačke groznice, do teške upale pluća s mogućim smrtnim ishodom, Legionarske bolesti.

Stručnjaci ukazuju i na to da tokom leta temperatura u klimatizovanim prostorijama ne treba da bude ispod 24 stepena Celzijusa, a lekari navode da je idealna razlika između spoljne i unutrašnje temperature pet stepeni. Nagle promene temperature izazivaju reakcije organizma slične onima koje proizvodi veoma visok stepen stresa.
 


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana