posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Novi metod u lečenju jetre  (Read 2159 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pereca

  • Pridruzi se!
  • Ultra mega giga forumas
  • **
  • Posts: 1611
  • Gender: Female
  • www.napser.org
    • NAPSer
Novi metod u lečenju jetre
« on: 24-06-2007, 17:37:50 »

Novi metod u lečenju jetre


Japanski naučnici uspeli su da manipulacijom gena kod miševa sa obolelom jetrom obezbede dugoročno pravilno funkcionisanje tog organa.

Istraživači sa Medicinskog univerziteta Nara i Kjoto univerziteta napravili su pločicu dužine 3,5 centimetra i širine nekoliko stotih delova milimetra sa ćelijama jetre miša, u koje su uneseni ljudski geni, i istu transplantirali u telo ovih glodara.

Pločica je čitavih 200 dana nastavila da proizvodi proteine koji su nedostajali miševima sa oboljenjem jetre i tako im obezbedila normalan život.

Tokom eksperimenata naučnici su takodje uspešno povećavali količinu proteina ugradnjom više pločica.

Smatra se da bi ovaj metod u skorijoj budućnosti mogao da bude primenjen i na ljudima koji pate od genetskog poremećaja funkcije jetre.

(Tanjug)


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana