posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Licence za lekare  (Read 4526 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Licence za lekare
« on: 20-09-2008, 13:52:47 »

nastavak sa naslovne ...

 Uz licencne listove, svaki lekar će dobiti i primerak statuta i kodeksa profesionalne etike.

Važnost licenci povezana je sa procesom kontinuirane medicinske edukacije, koja podrazumeva da svaki lekar treba da prikupi godišnje 24 boda i to na skupovima koje treba da akredituje Savet za zdravstvo Republike Srbije - stručno telo koje još nije formirano.

Lekarska komora Srbije najavljuje da će na narednoj sednici Skupštine, najverovatnije u novembru, izabrati sudije Suda časti koji će se baviti svim slučajevima nesavesnog lečenja.

b92


:news:
Prve lekarske licence
| Izvor: B92
Beograd -- Lekarska komora Srbije svečano je dodelila licence za rad lekara u Narodnoj skupštini.

Tri stotine lekara položilo je zakletvu, a licence će važiti od 1. januara 2009. i lekari će imati obavezu da ih obnavljaju na svakih sedam godina. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je da nema preporoda i oporavka Srbije bez čuvanja i unapređenja zdravlja njenih građana.

“Licence lekarima jesu povatak dostojanstva nama kao profesiji, ali su put za jačanje kvaliteta, vraćanje poveranja građana, vraćanje dostojanstva pacijentima", poručio je ministar zdravlja.

"Dostojanastvo lekara i dostojanstvo pacijenta delovi su jedne te iste slike, a ona se zove čuvanje i unapređivanje zdravlja i pobeđivanje bolesti“, rekao je Milosavljević.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je srpskim lekarima da društvo ide napred kada svaka profesija i struka poštuju svoje zakone i vrednosti.

“Biti lekar znači odoleti iskušenjima ili uverenju da zbog toga što je neko lekar jeste iznad nekog drugog, a i to se ponekad dešava, kao što se i onome ko obavlja posao predsednika ili ministra dešava da pomisle da su zbog toga iznad nekog drugog", kazao je predsednik Srbije.

"Niko nije iznad drugog i svi imamo obavezu da pomognemo svakom čoveku u svakoj prilici jer samo na taj način gradimo građansko i civilizovano društvo“, smatra Tadić.


:news:
Licenca obavezna za svakog doktora
Autor: Sonja Todorović | Foto:foNet | Blic

Lekarska komora Srbije, nakon 63. godine, svečano je juče dodelila prvih 300 licenci za rad. Do kraja godine i ostali lekari će dobiti licence, jer od 1. januara 2009. godine nijedan doktor neće moći da radi bez ovog dokumenta.U Narodnoj skupštini 300 lekara, zajedno sa direktorkom Lekarske komore i ministrom zdravlja, položili su zakletvu.
- Imamo posebnu privilegiju i obavezu da, osnivajući Lekarsku komoru Srbije, obavimo zadatak koji je trebalo da bude obavljen ranije, da uspostavimo kontinuitet koji neprekinuto traje i to toliko da se njime Srbija može samo ponositi - kazao je ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević.
Lekarska komora će, pre svega, izdavati licence lekarima - one se izdaju na sedam godina, nakon čega se obnavljaju, a mogu biti oduzete ako se utvrdi profesionalna greška i ako tako odluči Sud časti komore. Svi lekari moraju da budu članovi Komore i da poseduju licence.
- Uslove za dobijanje licence dobilo je 28.561 lekara. Još 500 njih se prijavilo za licencu, ali oni moraju da prođu još neke provere - kaže dr Tatjana Radosavljević.
Da bi licencu mogli da obnavljaju, lekari moraju da sakupe 24 boda svake godine. Zbog toga će morati da odlaze na kongrese, stručne skupove. Neophodno je i da 50 odsto svog radnog vremena rade u struci za koju dobijaju licencu i redovno plaćaju članarinu, koja iznosi oko 0,8 odsto od neto plate, a to je od 500 do 700 dinara mesečno.
- Za pacijente to znači da će lekar koji ima licencu morati da se pridržava odredaba kodeksa medicinske etike i da će morati stalno da se usavršava i da leči po najnovijim metodama - objašnjava dr Radosavljević.
Što se tiče Suda časti, čija je dužnost da ustanovi da li nekom lekaru treba oduzeti licencu ukoliko nesavesno leče pacijente, počeće da radi krajem novembra ili početkom decembra.
- Sud časti će biti organizovan na prvoj sednici skupštine Lekarske komore. Tog momenta će početi i da radi. Svaki predmet koji je stigao u komoru nije zastareo. Međutim, samo pravosnažna osuda za dela nesavesnog lečenja i protiv zdravlja ljudi onemogućava lekaru da dobije licenca - objašnjava dr Radosavljević.
Za dodelu preostalih licenci doktorima, Lekarska komora će organizovati slične skupove u Novom Sadu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i drugim gradovima u Srbiji.
Među prvima kojima je licence dodelio predsednik Republike Srbije Boris Tadić bili su: direktorka LKS Tatjana Radosavljević, ministar zdravlja Tomica Milosavljević, predsednik SLD Vojko Stanić, načelnik Vojno medicinske akademije dr Miodrag Jevtić, predsednik Skupštine LKS prof. dr Milan Antonić… Uz licencu za rad, lekari su juče, takođe, dobili statut i kodeks profesionalne etike.

Tadić: Obaveza svih građana je da pomognu drugima


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je obaveza svih građana da pomognu onima kojima je pomoć neophodna, jer se samo na taj način Srbija gradi kao građansko i civilizovano društvo, zasnovano na pravim vrednostima. Tadić je u Domu Narodne skupštine na ceremoniji dodele prvih licenci srpskim lekarima poručio da društvo ide napred kada svaka profesija i struka poštuju svoje zakone i vrednosti.
On je lekare podsetio i na obavezujuću rečenicu iz Hipokratove zakletve: „Poštovaću tajne onoga ko mi ih poveri, moje kolege će mi biti braća, apsolutno ću poštovati ljudski život i najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika.“
« Last Edit: 23-10-2008, 16:28:02 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana