posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Veleprodaje imaju deficitarne lekove  (Read 1882 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Veleprodaje imaju deficitarne lekove
« on: 07-01-2012, 01:29:00 »

...

Nestašice lekova i dugovi zdravstvenog sistema prema farmaceutskom tržištu obeležilo je prošlu godinu. Da li će se to nastaviti i ove godine?

- Svako pokušava da problem distancira od sebe i prikazuju kako su sve učinili da ne bi bilo nestašice lekova. Za to je kriv uvek neko drugi i svi pogledi su upućeni ka Ministarstvu zdravlja. Hoću da kažem da Ministarstvo ne kupuje lekove, ne isplaćuje plate, već to radi Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ne mogu da kažem da imaju dovoljno para, s obzirom na zahteve. Međutim, ne može da se izađe u javnost i da se kaže da nema citostatika, kao što je to nedavno bilo. Nema jednog, i to ga nema u nekim zdravstvenim ustanovama. Postavlja se pitanje koje ukazuje i na problem koje Ministarstvo mora da reši, a to je gde je saradnja između zdravstvenih ustanova. Imali smo problem i sa litijum-karbonatom. Tražili smo odobrenje da se iz robnih rezervi taj lek stavi na tržište. A međuvremenu smo otkrili da je jedan distributer držao 7.000 kutija litijum-karbonata.

Koji distributer?

- To ćemo da vidimo, pošto imamo informaciju. Pokrenućemo postupak da utvrdimo od tih dobavljača zašto je i po kom osnovu držao sedam hiljada kutija kod sebe, a pacijenti nisu mogli lek da nađu u apotekama.
 
I da li je to sada uslovljavanje države, pritisak na tržište lekova ili pritisak farmaceutske industrije i dobavljača da bi se dobile povoljnije cene. Mi moramo jasno da kažemo i da farmaceutsku industriju i distributere stavimo u jedan okvir gde će država da ima dominantnu ulogu.
Slična situacija desila se i kada je nedostajao „sinkum 4”, lek protiv zgrušavanja krvi. „Jugoremedija“ ga je imala na zalihama, ali zbog problema u toj fabrici nisu ga puštali na tržište. Posle moje posete 200.000 doza leka je pušteno na tržište.
 


nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/299801/Zoran-Stankovic-Lekari-su-postali-pravi-pisari


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana