posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Strožija distribucija ekscipijenasa  (Read 2960 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Strožija distribucija ekscipijenasa
« on: 23-11-2006, 11:06:19 »

U poslednje dve decenije trgovina se raširila preko cele planete kao nikad pre. Povećana globalizacija dovela je do nastanka sve dužih i složenijih lanaca snabdevanja materijalom iz različitih izvora, odnosno zemalja. Za industriju farmaceutskih ekscipijenasa globalizacija je dovela do povećane opasnosti od pogrešnog označavanja, kontaminacije i supstitucije proizvoda.

Problem ekscipijenasa u Evropi, postao je posebno složen, zbog činjenice da su od svih evropskih distributera ekscipijenasa, samo nekoliko specijalizovani snabdevači. Prema važećim propisima, proizvođač gotovih lekova je odgovoran za njihov kvalitet.

U zaključku izveštaja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), iznosi se poražavajuća činjenica da je u dekadi 1988-1998, bilo 500 smrtnih slučajeva čiji su uzrok ekscipijensi. Ova morbidna statistika obuhvata i smrt 88 osoba koje su koristile sirup protiv kašlja kontaminiran glicerolom. Nesumnjivo je da ima još neregistrovanih letalnih ishoda, zbog neodgovarajuće upotrebe ili nepoznavanja štetnih efekata ekscipijenasa.

Zbog toga, Internacionalni farmaceutski saveti za ekscipijense (IPEC- Inernational Pharmaceutical Excipients Council) Evrope i SAD, uveli su Vodič za dobru distribucionu praksu kao pomoć u obezbeđenju sistema kvaliteta, jer važeća evropska regulativa ne uključuje distribuciju ekscipijenasa, niti se očekuje da buduća Direktiva EZ o ekscipijensima obuhvati sve aspekte i mogućnosti.

Izvor: www.ipec.org/europe.htm


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana