posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Novi farmaceutski etički kodeks  (Read 3535 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Novi farmaceutski etički kodeks
« on: 23-01-2007, 12:31:27 »

Izvor: Beta
Beograd -- Ove nedelje na snagu stupa Etički kodeks Farmaceutske komore. Zabranjeno učešće u reklamama koje zbunjuju javnost.

Kodeks, objavljen u novom Službenom glasniku, usvojen je na sednici Farmaceutske komore Srbije 21. decembra prošle godine i sadrži 13 etičkih principa.

Farmaceuti su obavezni da se prema svim pacijentima ophode isto, da ih savetuju o korišćenju određenih lekova, da se usavršavaju i da učestvuju u ispitivanjima medikamenata.

"Farmaceut postavlja zdravlje, sigurnost i dobrobit pacijenta u centar svoje profesionalne pažnje", piše u kodeksu koji apotekare obavezuje i da u granicama stručne osposobljenosti spreče nečije nepravilno lečenje i da se o tome konsultuju i s pacijentovim lekarem.

Odluka dobro informisanog pacijenta koji samostalno odbije lečenje mora biti poštovana, osim ako to neće ugroziti zdravlje njegove porodice i okoline, navodi se u kodeksu.

Apotekar može da otkrije poverljivu informaciju samo uz pristanak pacijenta ili njegovog zastupnika, kada to zakon zahteva, u svrhu medicinskog istraživanja, ili ako njeno prikrivanje nekog dovodi u opasnost i da bi je podelio sa ostalim zdravstvenim radnicima koji učestvuju u lečenju.

"Farmaceut bi trebalo da vodi računa o tome da informacije o uslugama koje se obezbeđuju adolescentima ne bi uvek trebalo otkrivati njihovim roditeljima", navodi se u kodeksu i dodaje da se to pravilo primenjuje zbog poverenja između farmaceuta i adolescenta.

Pored poštovanja prava poverljivosti i privatnosti pacijenta, farmaceuti su dužni i da komuniciraju s medijima i da javnost obaveštavaju objektivno i verodostojno.

Kada proceni da je to u interesu pacijenta, farmaceut je dužan da pravovremeno uputi pacijenta kod najmerodavnijeg zdravstvenog stručnjaka, a kao princip kodeks propisuje i uvažavanje integriteta,
potrebe i dostojanstva pacijenta.

U slučajevima obustave rada, zatvaranja ili preseljenja zdravstvene ustanove, poslovnih transakcija, prirodnih nepogoda i katastrofa, farmaceut je dužan da obezbedi kontinuiranu farmaceutsku zaštitu pacijenata.

Kodeks je obavezujući za sve farmaceute koji rade na neposrednim poslovima zdravstvene zaštite i sve članove Farmaceutske komore.


Offline zoe

 • PR foruma :)
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 2302
 • Gender: Female
 • Szerelem, szerelem...
Odg: Novi farmaceutski etički kodeks
« Reply #1 on: 23-01-2007, 12:34:17 »
Ха ха, јуче сам имала Кодекс у рукама... Браво Бред, нисам ни сумњала да ћеш да прескочиш ову информацију!

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana