posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Novi kodeks u zdravstvu  (Read 2873 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Novi kodeks u zdravstvu
« on: 08-02-2008, 20:46:27 »

nastavak sa naslovne strane ...
 
   
U sindikatu lekara i farmaceuta kažu da u nekim domovima zdravlja zaposlene čak prisiljavaju da potpišu dokument.

Zabrana da se informacije objavljuju van ustanove, ili da se objavljuju samo po dopuštenju direktora, direktno obesmišljava postojanje sindikata i zanemaruje činjenica da je lekar u svom radu, pre svega, odgovoran pacijentu, društvu i sopstvenoj savesti.

Jagoda Jorga, iz Odbora za zdravlje Skupštine Srbije smatra da kodeks daje prevelika ovlašćenja direktorima ustanova.

"Ako je poslovni kodeks prepoznao direktora kao boga na zemlji, onda možda može i direktor da izigrava to društvo. Šalu na stranu, ali bi to podrazumevalo da lekar zapravo podređuje svoje ponašanje interesima zdravstvene ustanove, koji ne moraju uvek da budu zajednički sa interesima pacijenata", rekla je ona.

Prema rečima Jagode Jorge, pored tolikih problema u zdravstvu, novi nacrt se bavi bizarnostima tipa dužine i kroja suknje zaposlenih, telefona koji bi trebalo da zvoni tri puta, intonacije glasa, boje kose i laka za nokte.

A iz sindikata poručuju da je u pitanju niz prepisanih pravila već postojećeg kodeksa, ali sa dodatim pravilima, koja imaju za cilj da unesu strah među zaposlene.

Gostujući u vestima TV B92, ministar zdravlja Tomica Milosavljević osporio je izjave svojih kolega i rekao da je u pitanju zamena teza, te da, prema njegovom mišljenju, rad sindikata i sindikalni interesi nemaju nikakve veze sa novim kodeksom.

Ministar je negirao i da će od sada lekarska greška kao i problemi unutar zdravstvenih ustanova, biti tajna.

"Nije tajna, postoje javni podaci koji su dostupni javnosti. Zna se tačno procedura. Postoji i zaštitnik, poverenik za informacije od javnog interesa. Tu nema ničeg spornog. Kodeksi, ne boli glava od viška kodeksa i kamo sreće da ih bude što više", rekao je Tomica Milosavljević.

b92


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana