posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Nema dovoljno lekova  (Read 2961 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Nema dovoljno lekova
« on: 20-08-2007, 22:10:05 »

Kome prepisati lek?
 Izvor: Tanjug
Kragujevac -- Lekarima kragujevačkog zdravstvenog centra sve je teže da odluče kome da pripišu lek interferon-beta.

Razlog je što taj centar dobija samo 50 jedinica leka mesečno za obolele od multiple skleroze u pet okruga - Šumadijskom, Pomoravskom, Raškom, Rasinskom i Kosovskomitrovičkom. Prema broju obolelih, potrebno je najmanje 100 jedinica leka, rekla je Tanjugu načelnica Neurološke klinike u Kragujevcu i članica Republičke komisije za primenu interferona dr Gordana Tončev.

Ona je ukazala da se broj obolelih od multiple skleroze svakodnevno uvećava, kao i da se inteferonska terapija daje svakog drugog ili trećeg dana.

Interferon-beta je lek koji ne leči, već samo ublažava tegobe, i zato ga je neophodno uzimati doživotno, navela je Tončeva.

Predsednica Republičke komisije za primenu interferona dr Jelena Drulović rekla je da se na "pozitivnoj listi nalazi 300 pacijenata, pa je teško odlučiti kome pre pripisati interferonsku terapiju".

Radi se o problemu koji muči celu Srbiju, u kojoj je oko 5.000 obolelih, od kojih na terpatiji treba da bude njih najmanje 1.000.

Prema njenim rečima, zahtev za proširenje liste na 1.000 pacijenata upućen je još prošle godine Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstvenu zaštitu, ali odgovor do sada nije dobijen.

"Kriterijume za primanje interferon-bete je odredila stručna komisija Ministarstva zdravlja", navela je ona.

Drulovićeva je dodala da pacijenti obavezno moraju da imaju potvrđenu dijagnozu multiple skleroze reminentnog toka, najmanje dva dokumenta o tome da im se bolest pogršava, da nemaju ograničenja pri hodu i da nemaju više od 50 godina.

Multiple skleroza je bolest usled koje se, zbog lošeg funkcionisanja imunološkog sistema, javljaju oboljenja nervnih vlakana, što dovodi do zapaljenja unutrašnjosti mozga i kičmene moždine, kazala je ona.

Drulovićeva je rekla da, nažalost, od te neizlečive bolesti najčešće obolevaju mladi, starosti između 20 i 40 godina, i dodala da su žene dva do tri puta ugroženije od muškarca.

"Interferonska terapija u velikom broju slučajeva u ranim fazama znači povratak normalnom životu", kazala je ona, napomenuvši da lek ne mogu primati osobe mlađe od 18 godina.

Kragujevčanka Marija Nikolić od multiple skleroze boluje četiri godine i ne može besplatno da prima interferonsku terapiju koja bi, tvrdi, u njenom slučaju mogla značajno da spreči razvoj bolesti.

Nikolićevu ne sprečava samo nestašica, već i materijalna situacija jer, kaže, za mesečnu terapiju potrebno joj je oko 1.000 evra, što je 12.000 evra godišnje, a ona to nema.

Nikolićeva je Tanjugu rekla da je bolest sve više ograničava pri hodanju, pogoršava koordinaciju pokreta i slabi vid.

b92


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana