posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Lek za artritis pomaze kada se da u prva tri meseca  (Read 3224 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum

 A. Radulović |   

 Profesor dr Marko Matući, jedan od najboljih svetskih reumatologa, o terapiji reumatoidnog artritisa: imunološki lekovi menjaju imuni odgovor i tako usporavaju napredovanje bolesti

REUMATOIDNI artritis je bolest koja počinje bezazleno, ali ako se na vreme ne otkrije i ne leči, značajno narušava kvalitet života uz skraćenje veka i do 20 odsto. Savremeni pristup terapiji donekle omogućava da se ova sistemska autoimuna bolest uspori i odloži invalidnost i druge komplikacije. Ali, kao što lekari nisu do kraja utvrdili tačne mehanizme nastanka bolesti, tako ni terapija još nije dala svoj maksimum. Mnogi stručnjaci ovu bolest porede se višedecenijskim tamnovanjem, jer osim hroničnih bolova i ukočenosti, propadanje zglobova dovodi do gubitka radne sposobnosti i trajne vezanosti za kuću.
Zbog toga su oboleli često na bolovanju, pa i ranije idu u penziju, što dodatno povećava ukupnu cenu koju plaća društvo za jednog obolelog od reumatoidnog artritisa, hronične i progresivne bolesti. Kako su čak tri četvrtine novootkrivenih pacijenata u godinama kada su radno sposobni, glavni zadatak reumatologa je kako da što ranije otkriju reumatoidni artritis i što efikasnije ga leče.
U razgovoru za „Novosti“ profesor doktor Marko Matući, direktor klinike za reumatologiju Univerzitetske bolnice „Karegi“ iz Firence i jedan od najpoznatijih svetskih reumatologa, govori o iskustvima sa lečenjem ove bolesti u Italiji, ali i o svetskim novinama kada je u pitanju rana dijagnostika i držanje pod kontrolom reumatoidnog artritisa.


nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:493726-Lek-za-artritis-pomaze-kada-se-da-u-prva-tri-meseca 


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana