posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Testiranje lekova na mikro-organima  (Read 2905 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Testiranje lekova na mikro-organima
« on: 09-05-2014, 20:25:54 »

Istraživači u medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu sada prave minijaturne žive kopije određenih ljudskih organa, za koje kažu da će dramatično poboljšati efektivnost testiranja lekova.

Testiranje lekova na životinjama u laboratoriji ne daje iste rezultate kao testiranje na vrstama za koje su ti lekovi namenjeni. Ali, u ranoj fazi istraživanja, testiranje na ljudima je praktično nemoguće. Naučnici zato pokušavaju da naprave ljudske mikro organe, koji će - kako kažu - znatno unaprediti razvoj novih načina lečenja. Testiranje novih lekova na pokusnim životinjama kao što su miševi ili pacovi nije idealno jer, kada su testirani na ljudima, mnogi od potencijalno dobrih lekova ne prođu test zbog štetnih uticaja na druge organe. Istraživači u medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, u državi Tenesi, sada prave minijaturne žive kopije određenih ljudskih organa, za koje kažu da će dramatično poboljšati efektivnost testiranja lekova i hemikalija na ljudima. Ovaj mali bioreaktor u kojem se nalazi svega šačica ćelija iz ljudske jetre, takođe sadrži senzore, koji prate zdravlje mikroorgana.

nastavak -> http://www.glasamerike.net/content/testiranje-novih-lekova-na-mikro-organima/1901918.html


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana