posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Infektivne bolesti postaju sve zaraznije  (Read 2011 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Infektivne bolesti postaju sve zaraznije
« on: 30-08-2014, 20:37:54 »


A. Radulović |
Profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog: Uzročnici oboljenja se genetski menjaju, imamo sve više infekcija, vraćaju nam se neke stare, a preti nam i pojava potpuno novih, nepoznatih zaraza


MEDICINA i farmaceutska industrija prethodnih decenija bile su okrenute lečenju i terapiji hroničnih nezaraznih oboljenja, zbog njihovog sve većeg uticaja na ljudsko zdravlje, kvalitet života i povećanu smrtnost. Ali, epidemije infektivnih bolesti, kako virusnih, tako i bakterijskih, upozoravaju nas da o ovim bolestima, njihovoj prevenciji i traženju novih lekova mora mnogo više da se misli. Trenutno aktuelna epidemija ebole, od koje je do sada umrlo više od 1.300 ljudi, i od koje strahuje skoro čitav svet, potvrđuje da se i same infektivne bolesti menjaju i postaju zaraznije i opasnije po ljudski rod.

Načini komunikacije, putovanja i činjenica da je svet „globalno selo“, čine da se infektivne bolesti prenose i u one krajeve sveta gde ranije nisu mogle da stignu, upozoravaju epidemiolozi. Infektolozi, pak, objašnjavaju da se srž problema krije u tome što se i sami uzročnici, bakterije i virusi i njihov genetski materijal - menjaju!

- Moramo da se probudimo i shvatimo da infektivne bolesti nisu nestale, da nam se vraćaju neke stare, da imamo sve više infekcija, a da nam preti pojava i potpuno novih nepoznatih infektivnih bolesti - upozorava profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i klinički farmakolog, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:507673-Infektivne-bolesti-postaju-sve-zaraznije
« Last Edit: 30-08-2014, 21:08:19 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana