posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Нови суперфлуид  (Read 1688 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Нови суперфлуид
« on: 27-08-2006, 14:51:13 »

Откривено стање материје на прелазу из фермиона у бозон 
У свету квантне механике често се објављују задивљујућа открића. Једно од таквих је претварање фермионског у бозонски суперфлуид (супертечност), са изненађујућим одликама које се нису очекивале.

Аурел Булгак и Хоакин Друт, са Универзитета Вашингтон у Сијетлу (САД), и Пјотр Магијерски, са Универзитета за технологију у Варшави (Пољска), обелоданили су такво достигнуће нудећи увид у ново стање материје, квантни флуид на прелазу из фермиона у бозон.

Остварили су га, једноставно, променом температуре, што је на први поглед необично.

Суперфлуид вредним запажања чини то што испољава истовремено својства и фермиона и бозона. Према опису, нешто је или бозонско или фермионско. (Основне честице електрони, протони и неутрони називају се – фермионима.)

Друга битна необичност тиче се особина које се разликују од уобичајених код суперфлуида. Неко очекује да види међуделовање (интеракције) међу бозонима у бозонском суперфлуиду или међу фермионима у фермионском. У новом, међутим, то се једва догађа.

Поменуто откриће испртиће стазу ка бољем разумевању материје, нарочито високотемпературних суперпроводника. Управо новооткривени суперфлуид показује одлике таквих суперпроводника.

У космичким условима може се применити на одгонетање звезда и осталих веома згуснутих тела.
С. П.
[објављено: 23.07.2006.] 

<a href="http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=2055" rel="nofollow">Izvor[/url]


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana