posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: "Obrazovanje smanjuje siromaštvo"  (Read 2552 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
"Obrazovanje smanjuje siromaštvo"
« on: 15-11-2007, 15:49:31 »

Izvor: Beta
Beograd -- Neki podaci govore da u Srbiji oko 15 odsto đaka ne završi osnovnu školu.

U Srbiji ne postoje precizni podaci o broju učenika koji napuštaju školu, ali analize pokazuju da oko 15 odsto đaka ne završi osnovnu školu, izjavila je danas ministarka za nauku Ana Pešikan. "Kada tome dodate srednju školu, onda je to prilično zabrinjavajuć broj. Imate čitavu grupu mladih koja nije osposobljena za nošenje sa životom koje ih čeka", rekla je ona.

Ana Pešikan je na međunarodnoj konferenciji "Uloga obrazovanja u smanjenju posledica siromaštva na decu u zemljama u tranziciji", koju je otvorila, rekla da obrazovanje nema trenutne već dugoročne efekte na smanjenje siromaštva. "Ako deca završavaju škole, neće živeti u bedi i moći će da obezbede dostojanstven život sebi i svojim budućim porodicama", poručila je Ana Pešikan.

Ona je navela da uticajem obrazovanja na smanjenje siromaštva treba da se bave podjednako naučni radnici i ekonomisti, dodajući da su Srbiji potrebna i detaljna istraživanja koja će se baviti tom temom.

Dekan Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Dobrivoje Radovanović kaže da u Srbiji obrazovanje treba da bude dostupno što većem broju ljudi kako bi im život bio kvalitetniji. "Država treba da omogući da bude što manje samofinansirajućih studenata i što više onih koji se školuju o trošku budžeta", poručio je Radovanović.

Na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji "Uloga obrazovanja u smanjenju posledica siromaštva na decu u zemljama u tranziciji" učestvuje oko 60 domaćih i 30 stranih učesnika. Pored učesnika iz zemalja jugoistočne Evropem, skupu pristvuju stručnjaci iz Italije, Velike Britanije i Rusije.

Organizatori su Institut za pedagoška istraživanja i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

B92


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana