posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Uloga oca u detinjstvu  (Read 2543 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Uloga oca u detinjstvu
« on: 06-01-2014, 19:00:04 »

Članak iz časopisa:  PharmaMedica Broj 35
 Očevi i majke su nezamenljive figure kada je reč o pravilnom odrastanju i razvoju deteta. Deci su potrebni i majke i očevi, odnosno muške i ženske figure u odrastanju. Najomiljeniji su angažovani i brižni očevi koji svesno priznaju postojanje nejednakosti između polova i generacija. Ta potvrda čini značaj oca u životu deteta još većim. Činjenica je da se i očevi ponekad ponašaju kao majke ali i da se majke povremeno ponašaju kao očevi. Važno je da roditelji imaju izbalansirane uloge, jer one omogućavaju svakom mlađem detetu i adolescentu da postanu samostalni i samosvesni.
Očevi i sinovi
Očevi imaju veliki uticaj na psihoseksualni razvoj dečaka. Kao jedini muškarci u porodici i emotivni partneri majke, očevi imaju funkciju muškog uzora i objekta identifikacije, koji doprinose razvoju samosvesnog i stabilnog seksualnog identiteta sinova. Već u drugoj godini života počinje proces usvajanja takozvanog polnog identiteta.

 Mlađi dečaci otkrivaju svoju muškost i razvijaju je u komunikaciji sa socijalnim okruženjem, koje ih sada doživljava kao „male muškarce“. Kod dečaka se sada javlja potreba za orijentacijom: ko su zapravo muškarci i dečaci? Kako izgledaju? Kako se ponašaju? Mnogi dečaci svakodnevno posmatraju svoje drugove u obdaništu i školi, ili dok se igraju u slobodno vreme.
Kod nekih dečaka teško je govoriti o njihovom muškom uzoru iz svakodnevice. Naime, veliki je broj dečaka koji raste bez prisustva oca. Takvoj deci muški uzori obično su učitelji ili vaspitači. Takođe, dečacima su potrebni i muški modeli iz neposrednog okruženja, kako bi mogli da uporede poznate muške uzore (sportske zvezde, muzičare, ratnike, junake) i muške osobine (poput hladnoće, grubosti, neustrašivosti, nezavisnosti i agresivnosti) sa osobinama i načinom ponašanja prosečnih muškaraca.

 Važno je napomenuti da prisustvo oca kao muškog uzora ne garantuje da će se dete razviti u sigurnu i pozitivnu ličnost. Važno je i to kako se otac kao muški uzor ponaša i šta očekuje od sina. To povlači za sobom određena pitanja: kako se otac ponaša prema svom sinu? U čemu je otac sličan majci deteta, a u čemu se razlikuje od nje? Kako i u kojim situacijama otac pokazuje svoja osećanja? Da li je osećajan i da li pruža podršku detetu? Kako otac reaguje u konfliktnim i problematičnim situacijama? Kako se ophodi prema drugima? Koje obaveze preuzima na sebe u porodici, na poslu, i čime se bavi u slobodno vreme? Dečacima je u odrastanju izuzetno potrebno prisustvo pouzdane muške figure.
nastavak -> http://www.pharmamedica.rs/iz-ugla-psihologa/uloga-oca-u-detinjstvu/

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana