posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Sve manje visokoobrazovanih  (Read 2243 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Sve manje visokoobrazovanih
« on: 17-04-2008, 13:08:27 »

Izvor: Beta
Beograd -- Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je tokom poslednjih 15 godina opao broj visokoobrazovanog stanovništva, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Na debati "Obrazovanje i razvoj ljudskih resursa Srbije" u beogradskom Sava centru, Đelić je naglasio da samo sedam odsto stanovnika ima visoku stručnu spremu, da 22 odsto stanovništva Srbije starijeg od 15 godina ima nepotpuno osnovno obrazovanje i 24 odsto ima završenu samo osnovnu školu.

"Posebno je loša situacija u seoskim sredinama i romskim naseljima. Oko 20 odsto dece sa sela i polovina dece iz romskih nasenja nikada ne bude upisana u školu", naveo je Đelić i dodao da u Srbiji postoji oko hiljadu osnovnih škola sa manje od sto đaka.

Potpredsednik Vlade Srbije je naglasio da je "za dolazak stranih investitora u Srbiju bitan i nivo obrazovanja u društvu, koliko se govore strani jezici, kao i to koliko je narod spreman da prima nove ideje.

"Potrebno je definisati razvojni okvir za obrazovanje i uskladiti obrazovnu politiku sa ostalim priporitetima društva", zaključio je Đelić.

Ministar provete Zoran Lončar se založio za postizanje sveobuhvatnog društvenog konsenzusa o tome kojim putem treba da ide razvoj obrazovanja u Srbiji.

"Obrazovanje se ne sme ostaviti na milost i nemilost političkim dešavanjima i izbornim rezultatima", poručio je Lončar.

Prema njegovim rečima, jedan od prioritetnih zadataka nove vlade trebalo bi da bude i donošenje nacionalne stragetije obrazovanja.

"Obrazovanje treba da bude u središtu ekonomiih reformi Srbije", rekao je Lončar.

On je ukazao na to da svake godine u Srbiji ostane slobodnih deset hiljada mesta u srednjim školama i naveo da đake treba privući da upisuju srednje škole.

Zalažući se za razvoj obrazovanja, Lončar je ukazao i na neke disproporcije i izrazio čuđenje što je u 2008. godini iz Nacionalnog investicionog plana za obrazovanje predviđeno 1,26 milijardi dinara, dok će u žičare biti investirano tri milijarde.


b92


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana