posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Svetska zdravstvena organizacija predvidja zivotni vek  (Read 2846 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Masha

  • Ultra mega giga forumas
  • **
  • Posts: 2339
  • Gender: Female
  • Budi gospodar svoje volje, sluga svoje savesti.

6,5 godina kraći život u SrbijiDete rođeno u Srbiji ili Crnoj Gori tokom 2005. godine verovatno će, s obzirom na okolnosti u kojima odrasta, živeti oko 72,3 godine. Prema tabelama Svetske zdravstvene statistike za 2007. godinu, pokazalo se i da će naši potomci čak 88 odsto života provesti u zdravlju.
Svetska zdravstvena organizacija na svom sajtu navodi da su satističke procene o očekivanom životnom veku ljudi u svetu bazirane na dostupnim podacima iz 2005. godine. Kada se u obzir uzmu bolesti i moguće nesreće, statistički životni vek bi se u Srbiji i Crnoj Gori smanjio na prosečnih 63,8 godina. Taj „gubitak“ od osam i po godina je znatno veći od proseka u Evropskoj uniji, čijim je žiteljima očekivani životni vek u proseku 78,9 godina, odnosno 71,6 uz bolesti i nesreće.
Doktor Dragan Miljuš, načelnik centra za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da je životni vek stanovništva u razvijenim zemljama duži pre svega zbog kvaliteta života, standarda i bolje zdravstvene zaštite.

- U razvijenim zapadnoevropskim zemljama izdvajanje za zdravstvo je veće, a samim tim i zdravstvena zaštita stanovništva je mnogo bolja. Životni vek je produžen zahvaljujući boljoj borbi protiv bolesti, savremenim lekovima i dostupnosti tih lekova. Kod nas se čak životni vek 2005. godine smanjio za nekih devet meseci u odnosu na 2000. godinu. Beležimo regresiju u poslednjih nekoliko godina, jer nas stižu posledice ratova, bombardovanja, decenijskog kontinuiranog stresa - objašnjava dr Miljuš.

Posmatrano prema ostalim novostvorenim državama na tlu bivše Jugoslavije, Srbija je po dužini statistički očekivanog životnog veka jedino ispred Makedonije, u kojoj je prosek 72 godine, odnosno 63,4 godina (uz bolesti i nesreće). U BiH, prema podacima SZO, očekivani životni vek je u proseku 72,8, odnosno 64,3 godine (uz bolesti i nesreće), u Hrvatskoj 74,8 i 66,6 godina, a u Sloveniji 76,6 odnosno 69,5 godina.
U Evropi bi najduže, statistički gledano, živeli žitelji Monaka (81,2 godine), a najkraće Turkmenistana (62,7), Kazahstana (63,6) i Tadžikistana (63,7). Nacije kojima bolesti i nevolje najviše - čak devet godina - skraćuju očekivani životni vek su Jermeni i Albanci. Prvima je očekivani životni vek u proseku 70 godina (61 uz bolesti), a drugima 70,4, odnosno 61,4.
Svetski rekord za muškarce, po očekivanoj dužini života od 80 godina, pripada muškim žiteljima San Marina, a za žene Japankama, s očekivanim vekom od 86 godina, koje već tradicionalno zauzimaju vodeću poziciju u svetu.

BETA
  

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana