posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Polen u vazduhu, alergija u nosu  (Read 15693 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Polen u vazduhu, alergija u nosu
« on: 20-08-2006, 15:09:38 »

Alergija se najčešće manifestuje u vidu upale očiju i kijavice, svraba u grlu i nosu, javlja se vodeni iscedak iz nosa, otežano disanje...
BEOGRAD - Tropske vrućine koje se očekuju danas i sutra dodatno će pogoršati stanje pacijenata koji su alergični na polen, jer je u toku cvetanje najotpornije korovske biljke - ambrozije. U grupu osoba sa povećanim rizikom po zdravlje u uslovima povišene spoljašnje temperature spadaju osobe sa povećanim pritiskom, lošom cirkulacijom, dijabetičari, gojazni, bubrežni bolesnici, alkoholičari. Najčešća oboljenja koja se javljaju u ovim toplim danima su toplotni osip, toplotni edem, toplotna sinkopa, toplotni grčevi, toplotno iscrpljenje i toplotni udar ali je i povećan broj osoba koji su zbog pojava raznih alergija zatražili lekarsku pomoć.
Prema rečima Mirjane Mitrović-Josipović, koordinatora programa za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine, sadašnja koncentracija polena ambrozije je dva do tri puta veća od granične vrednosti. Ukoliko i tokom septembra bude lepo vreme, najveća koncentracija polena može se očekivati baš u narednom periodu, jer tada cvetaju bočne grane biljke.

 
  KO UNIŠTI AMBROZIJU, BESPLATNO LETI BALONOM

Građani Sente koji danas unište najviše ambrozije kao nagradu dobiće besplatno letenje balonom. Učesnici će u tročlanim "patrolama" čistiti teritoriju grada od te opasne biljke, a ona "patrola" koja uništi najviše ambrozije, dobiće za nagradu besplatno letenje balonom na predstojećem Festivalu vazdušnih balona koji se održava početkom septembra.
   
 
 
 
Alergija se najčešće manifestuje u vidu upale očiju i kijavice, svraba u grlu i nosu, javlja se vodeni iscedak iz nosa, otežano disanje.

- Cvetanje ambrozije traje od kraja jula do kraja septembra. Zato se osobama koje su alergične na polen preporučuje da izlaze u šetnju u kasnim večernjim satima, kad rosa smanji koncentraciju polena u vazduhu, ili posle kiše. Oni koji imaju problema moraju da se obavezno pridržavaju propisane terapije lekara i da redovno održavaju higijenu nosa fiziološkim rastvorom - savetuje Mitrović Josipović.

Granična vrednost za sve alergene je 30 polenskih zrna po kubnom metru vazduha, dok je za ambroziju, prema najnovijim preporukama, granična vrednost spuštena na 15 polenskih zrna, zbog jake hemijske reakcije koju izaziva u dodiru sa sluzokožom. Tokom ove godine dnevni maksimum iznosio je 40 polenskih zrna ambrozije, što je daleko više od granične vrednosti.

Koncentracija polena ambrozije najveća je u Beogradu, dok je u ostalim gradovima kao što su Novi Sad, Ruma, Subotica, mnogo manje ove korovske biljke, jer se ona redovno uništava, košenjem i hemijskim preparatima.
Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Beogradu snimio je stanje na terenu i konstatovana su najveća žarišta korova u Novom Beogradu kod hale "Arena", naselju Medaković i na Karaburmi.

- Uništavanje korova obavlja se dok biljka ne počne da cveta. Grad mora pronaći dodatna sredstva da se organizuju vanredne akcije - dodala je Mitrović-Josipović.

U republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine stručnjaci očekuju da će vladina Uredba o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije, usvojena na poslednjoj sednici, doprineti da sadašnja vrlo loša situacija počne da se menja.

S. T.
Glas javnosti


Offline nasty girl

 • Verna Grobarka
 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 4230
 • Gender: Female
 • P*A*R*T*I*Z*A*N
Polen u vazduhu, alergija u nosu
« Reply #1 on: 21-04-2007, 09:15:48 »


Nasuprot pozitivnom raspoloženju koje donose prvi prolećni dani, bujanje prirode i najezda raznovrsne flore uzrok su velikih zdravstvenih problema koji ovih dana muče više od milion Beogradjana, ali i stanovnike ostalih delova Srbije.

Kijavica, peckanje očiju, glavobolja samo su neki od simptoma zbog kojih gradjani u sve većem broju traže pomoć alergologa.

Zbog vetra koji je u zamahu polena u vazduhu narednih dana biće sve više, pa je za hronično alergične gradjane najsigurnije da, ukoliko su u prilici, ostanu u svojim kućama.

"Prateće pojave cvetanja trave i drveća kod oko šezdeset odsto građana izazvaće zdravstvene probleme u vidu povećanog sekreta iz nosa, očiju, peckanja i osipa po koži. U tim slučajevima uglavnom se radi o rinitisu, odnosno hroničnoj upali sluznice nosa koju je prouzrokovao neki od alergena", kaže za "Kurir" Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti.

Pacijenti koji uoče ovakve i slične promene trebalo bi da se na vreme obrate lekaru specijalisti, upozorio je Adamović.

Period sazrevanja i završetka puberteta kod mnogih ljudi izaziva i prekid alergije, jer u vreme telesnog odrastanja jača i imuni sistem organizma. Mnogo teži oblici alergije su, u slučaju da je u pitanju nasledni faktor, najčešće izazvani dugotrajnim defektom u imunološkom sistemu pacijenta.

Prema rečima Adamovića, više od polovine građana ima ovakvu trajnu atopiju, koja je najizraženija kod plućnih bolesnika, ali čije manifestacije u većini slučajeva, srećom, miruju barem preko zime. Sve su to bolesti disajnih puteva koje izazivaju brojne dermatoze, odnosno kožne reakcije i oboljenja.

"U ovom godišnjem dobu vetar veoma brzo raznosi polen cveća i trave, tako da je za pacijente koji su hronični bolesnici najbolje da ne izlaze iz kuće i da izbegavaju duge šetnje po parkovima. U jesen nas očekuje navala veoma neprijatnog polena ambrozije, ali se nadam da će ova pojava biti statistički praćena i da ćemo joj kad-tad stati na put", kaže Adamović.

(MONDO)

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Polen u vazduhu, alergija u nosu
« Reply #2 on: 11-03-2008, 16:55:30 »
Nova pomoć u borbi protiv alergija
Autor: E.B. |

Ovih dana mnogima suze oči i curi nos, a za to su često krivi majušni izazivači: zrnca polena. Ona, međutim, nisu i jedini alergeni. Šta u novije vreme može da se učini protiv njih?

Polenska kijavica već počinje. U novije vreme sezona ovog dosadnog oboljenja sve ranije počinje, a sve su češće i druge vrste alergija. Zbog čega je to tako, i dalje se ne zna baš tačno.
Štetne materije u vazduhu sigurno snose deo krivice, a donekle su krivi i suviše dobri higijenski uslovi: zbog nedostatka mikroorganizama, naš odbrambeni sistem nema dovoljno posla, pa traži sebi druge zadatke. On objavljuje rat bezopasnim uljezima i pri tom na njih ispaljuje hormon histamin, koji se skladišti u većini telesnih tkiva, a naročito tamo gde su povrede i infekcije česte: u ustima, nosu, plućima, krvnim sudovima, na stopalima. To je ono što nam tera suze na oči i čini da nam nos procuri.
„Do profilakse alergija je još uvek dalek put“, kažu lekari s kojima smo razgovarali, „ali u terapiji je postignut veliki napredak“. Prema njihovim rečima, polensku kijavicu uvek treba lečiti, jer se, u suprotnom, ona prenosi na donje disajne puteve, tako da može doći do nastanka astme.

Novi lekovi i terapije
Ako je stalno nadražena, sluzokoža gubi svoju zaštitnu funkciju. Da bi se to sprečilo, simptome alergije treba ublažiti odgovarajućim lekovima.
Najefikasnije deluju kortizonski sprejovi. Ne bojte se! Kortizonski sprejovi nove generacije deluju samo lokalno, ne unose se u ceo organizam i čak i pri dužoj primeni se veoma dobro podnose. Uz njih, lekari najčešće prepisuju tablete ili sprejove sa antihistaminicima. To su aktivne materije koje slabe hormon histamin. Sve češće se prepisuju i preparati sa hromoglicinskom kiselinom. Ona se dobija iz biljaka hidrokotila (Apiaceae) i blokira stvaranje hormona histamina. „Svi ovi novi lekovi imaju slabije nuspojave od nekadašnjih, ne čine vas umornim i čuvaju vam radnu sposobnost“, kažu naši sagovornici.

Alternativne metode lečenja
Uspeh se postiže i alternativnim metodama lečenja. Tako, recimo, ispiranje nosa rastvorom kuhinjske soli u mlakoj vodi jača sluzokožu nosa i čini je manje osetljivom. Slično dejstvo se postiže i kapima-sprejovima koji sadrže rastvor morske soli („marisol“ i sl.). Ekstrakt lopuha, tj. repuha (Petasites) koji se može nabaviti u apoteci trebalo bi da deluje efikasno kao i antihistaminici. Trenutno se radi i na dokazivanju korisnog dejstva ekstrakta kolostruma, žućkaste tečnosti koju ženke nono3ra luče pre pravog mleka. Ona je bogata antitelima i trebalo bi da reguliše pogrešno usmereni odbrambeni sistem organizma („Repalac Immun“, potražite u apoteci).
Akupunktura i vežbe opuštanja poput onih koje nudi joga, takođe pružaju olakšanje. Protiv polenske kijavice pomaže i homeopatsko sredstvo „Galphimia galuca“ (ekstrakt jedne meksičke biljke).

Metode preventive
Najefikasniji način da trajno budete bez tegoba jeste desenzibilizacija. Ona se ne bori protiv simptoma, već protiv uzroka alergije. Sastoji se u tome da se odbrambeni sistem suočava na „neprijateljskim“ supstancama sve dok ne počne da ih klasifikuje kao bezopasne. Da bi se to postiglo, alergen se ubrizgava potkožno, u dozama koje se postepeno povećavaju. Ovde novost predstavljaju kapi i pastile (trajanje terapije: oko tri godine). Kratkoročno gledano, može vam pomoći i vakcina sa brzim delovanjem, kod koje se daje veća doza alergena.

Slana voda za nos
Delotvornost alternativnih metoda kao što je akupunktura još se istražuje. Međutim naučnici iz Bazela su dokazali da je hipnoza savršena za ublažavanje simptoma alergije. Ukoliko niste raspoloženi za radikalne promene, so i voda će vam pomoći da umirite sluzokožu nosa. Samo pomešajte dva decilitra vode s pola čajne kašičice soli i sa tim rastvorom ispirajte nos tokom čitavog dana.
blic


:news:
Kako izbeći alergije
Nos koji curi, svrab... toliko ima simptoma alergije, a koji su pritom i pogoršani našim načinom života. Takođe, neke osobe su osetljivije od drugih. Ipak, ima rešenja

Učestalost alergija se dvostruko povećala u poslednjih dvadeset godina i od njih pati otprilike svaka peta osoba. A u svakom drugom slučaju se radi o respiratornoj alergiji, polenskoj ili astmi. Kako objasniti tu "eksploziju"? stručnjaci imaju nekoliko hipoteza. Zahvaljujući napretku higijene, vakcina i lekova, organizam ima manju potrebu da se bori protiv virusa, bakterija i parazita, a odbrambeni sistem organizma slabi pri susretu sa alergenima. Isto tako, zbog određene osetljivosti, neke osobe postaju izuzetno osetljive na jedan ili više alergena (polen, grinje), što izaziva kašalj, kijavicu i svrab.
Povećano zagađenje samo otežava situaciju, jer štetno utiče na respiratorne puteve, a zrna polena čini još većim alergenima. Duvan i zagašivači (aerosoli, lepak...) dodatno pogoršavaju. Uz sve to, mi provodimo 80 % vremena u zatvorenom, nedovoljno provetrenom prostoru. Da ne zaboravimo ni određene namirnice koje takođe mogu izazvati alergije. Ipak, iako nisu sve tajne u potpunosti otkrivene, borba protiv alergije je moguća.

Polenska alergija
Ako vaši problemi počinju sa lepim danima, onda patite od polenske alergije. Evo nekih saveta.
Polenska alergija liči na najobičniju kijavicu, ali ako simptomi (zapušen nos, curenje nosa, kijanje) potraju i javljaju se uvek u istom periodu godine ili u istovetnim okolnostima, praćeni svrabom u nosu i očima, nekada i suzenjem očiju, radi se o alergijskoj kijavici i alergijskom konjunktivitisu.
Polen drveta (od februara do maja), trave (od maja do jula) i zeljastih biljaka (od jula do oktobra) prisutan je više od pola godine. Ali vi sasvim sigurno niste alergični na sve vrste polena. Zato je važno da obavite testove kako biste identifikovali alergene koji vas najviše muče.
Izbegavajte zapušteno zemljište, polja, izlaganje vetru, dremanje pod drvetom ili košenje trave. Nosite naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena sa očima. Ukoliko nosite kontaktna sočiva, ne bi bilo loše da se malo odmorite od njih, dok traje sezona polena.
Šetajte se po kiši jer, pored toga što može biti romantično, kiša lepi polen za tlo. Ipak, ne morate baš da izlazite posle oluje, jer vetar koji sledi obično podigne taj polen sa zemlje. Presvucite se posle svake šetnje i operite kosu pre spavanja, da uklonite sav polen koji ste doneli sa sobom iz spoljašnje sredine.
Redovno perite ruke i ne dirajte oči kad osetite svrab. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom. Izbegavajte duvan i bazene sa hlorisanom vodom, jer oni samo mogu pogoršati već postojeće simptome.
Zatvorite prozore u spavaćoj sobi da vam prisustvo polena ne bi pokvarilo spavanje. Kola vozite zatvorenih prozora i bez paljenja klime, osim uz ugradnju polenskog filtera.

Alergija na hranu
Sve je veći broj dece alergične na neke namirnice. Njima je veoma teško spremati obroke. Evo nekih saveta.
U poslednjih nekoliko godina, broj dece alergične na određene namirnice sve više raste. Većina dece je uzrasta od 1. do 3 godine, ali ima ih i između 3 i 15 godina. Ovaj porast alergija na hranu se može objasniti na više načina: boljim otkrivanjem same alergije, ali i promenom navika u ishrani (nove namirnice, naročito susam, suvo voće sa ljuskom i egzotično voće; promena obrade namirnica; promena crevne flore…).
Koje su to namirnice?
Sve namirnice mogu izazvati alergiju, ali neke to čine češće. Kod dece, postoji pet namirnica koje su uzrok u 3/4 slučajeva alergije.
- Kikiriki: na prvom mestu kod dece starije od 3 godine.
- Jaja (kokošija): naročito kod dece mlađe od 3 godine.
- Kravlje mleko: najčešće kod odojčadi i dece mlađe od 3 godine.
- Riba, naročito bela (bakalar).
- Senf.
Malo po malo, dodaju se i druge namirnice: pšenica, mahunasto povrće (sočivo, grašak, soja…), koštunjavo voće (orah, lešnik, indijski orah, pistaći…), ljuskari (krabe, račići, jastog), egzotično voće.
Simptomi brzo nastupaju
Manifestacija alergije može biti akutna ili, ređe, hronična. U prvom slučaju, simptomi se javljaju najmanje četiri sata pošto je dete pojelo određenu namirnicu, a u većini slučajeva, pojavljuju se odmah. Može doći do kožnog osipa, koprivnjače, bolova u stomaku ili osipa u ustima. Nekoj deci oteknu kapci ili usne. Ređe se javlja astma, čak i anafilaktički šok (poremećaj cirkulacije i disanja).
Simptomi takođe mogu biti hronični: alergija na hranu je uzrok u 30-50 % slučajeva dermatitisa, kao i u 5 % slučajeva hronične koprivnjače.
Kod odojčeta, alergija na hranu se može manifestovati kroz usporeni rast (visina i težina), hroničnu dijareju, refluks koji traje i pored lečenja.
U slučaju sumnje, treba brzo konsultovati lekara-alergologa. On će vas najpre pitati o slučajevima alergije u porodici, o okruženju i o vrsti simptoma. Zatim će uraditi kožni test, koji se lako sprovodi, nije bolan i daje brze i sigurne rezultate.
Treba izbaciti odgovornu namirnicu iz ishrane
Trenutno, lečenje alergije na hranu počiva isključivo na izbacivanju dotične namirnice iz ishrane. Način ishrane mora da odredi dijetetičar kako bi se dete adekvatno i uravnoteženo hranilo. Svake godine treba probati sa ponovnim uvođenjem namirnice u ishranu, ali, po mogućstvu, pod lekarskim nadzorom u slučaju da je potrebna brza reakcija.

Život nije nimalo jednostavan
Alergija na hranu je problematična kako za dete tako i za roditelje. Mališan mora da prihvati da je drugačiji od svojih vršnjaka, da ne može da jede sve što i oni. Veliki problem je i odlazak na rođendan ili izlet.
Što se tiče roditelja, kupovine postaju noćna mora. Čitanje svih etiketa je obavezno, naravno pod uslovom da roditelji mogu da "dešifruju" sve termine, kao na primer ovalbumin za jaja, laktalbumin za mleko, itd.
Da biste se lakše snašli, evo nekih termina. Proizvod može sadržati:
- kikiriki, kad na etiketi piše: kikiriki, praline, nugat…
- jaja, kad se na etiketi spominje ovomukoid, konalbumin, ovoglobulin, ovalbumin…
- mleko, ako je na etiketi prisutan neki od ovih termina: laktoglobulin, laktalbumin, laktoza, laktoserum…
- gluten, kad se na listi sastojaka nalazi: gliadin, pšenični amidon, globulin, skrob, glutenin.
Ponegde se mogu naći proizvodi specijalno namenjeni deci sa alergijom, ali njihova cena baš i nije pristupačna.
Međutim, kako alergija na kikiriki, koštunjavo voće, ribu i ljuskare, obično ostaje, druge alergije nestaju u prvim godinama života, i dete može normalno da jede.

http://www.politika.co.yu/viva/207/tekst_3.html
« Last Edit: 09-08-2008, 19:29:44 by Bred »

Offline Adonis_Vernalis

 • Profesor farmakognozije
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1840
 • Gender: Male
 • The Point of No Return...
Odg: Polen u vazduhu, alergija u nosu
« Reply #3 on: 09-09-2008, 17:43:27 »
Bivalo je ovde i tema, i strucnih rasprava oko "alergije na vodu"... sa sve dokazima...  :tpapir:

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana