posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Nadogradite računar  (Read 2152 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Nadogradite računar
« on: 30-08-2006, 15:37:04 »

Želite da vaš kompjuter radi mnogo bolje, da je brži, ima bolju grafiku i više memorije, ali nemate novca za novi. Za početak odaberite šta vam je od ove tri želje prioritet, a onda za prihvatljivu sumu nadogradite računar. Objasnićemo vam o čemu sve treba da vodite računa prilikom nadogradnje, da ne biste uzalud bacali novac.


Bolja grafika
Ukoliko se spremate za novu igračku sezonu bolja grafička kartica vam je neophodna. Pri nadogradnji (zameni) ove komponente računara, treba da proverite podnožja matične ploče koju imate, ili ako ne želite da otvarate kućište jednostavno pogledajte brošuru koju ste dobili kad ste kupovali računar. Ovo je neophodno jer se nalazimo u godini promene standarda vezanog za kontrolu grafičkih kartica. Pod ovim podrazumevamo lagani prelazak sa AGP standarda na sve rasprostranjeniji PCI Express standard. Pa prema tome, ako želite da menjate samo grafičku, a ne i matičnu ploču, treba da kupite grafičku karticu koja odgovara vašoj ploči. U sprotnom, zbog nove grafičke, morate da kupite i novu matičnu ploču. Nove igrice sve više opterećuju procesor na grafičkoj kartici, pa je tako je potreba za kvalitetnom grafičkom kartom u ovoj situaciji mnogo adekvatnija od samog operativnog procesora. Takođe, ne dozvolite ni da vas brojke zavedu, pogotovu kada je reč o kapacitetu memorije koju sama kartica nosi na sebi. Nije uvek najbolja ona koja je ima najviše. Sam izbor grafičke kartice nije ni malo jednostavna stvar jer je na tržištu moguće pronaći neverovatno veliki izbor kartica od svega dveju kompanija ATI i NVIDIA. Cene istih modela se razlikuju najviše od samog proizvođača, pa tako po kvalitetu mogu da se mere CLUB3D, MSI i ASUS, dok ostala rešenja spadaju u nešto ekonomičniju grupu. Optimalna AGP varijanta bi bila model serije 6600 u NVIDIA slučaju dok bi serija X800 bila rešenje kada je reč o ATI-ju čije se cene kreću oko 150 evra.


Više memorije
Nadogradnja memorije vašeg računara je potez koji ćete povući ukoliko planirate da se bavite uglavnom kreiranjem ili obradom grafike, video materijala ili zvuka. U ovim slučajevim potreba za količinom memorije može da bude i bezobrazno velika. Dok je za normalan rad računara neophodno minimum 512MB, osetno je lakše funkcionisanje sa tek 1024MB. Ovo je količina memorije koja će zadovoljiti širi krug korisnika, dok će se za nešto zahtevniji posao sam sistem zadovoljiti sa dva ili više gigabajta ram memorije. Ukoliko se nadogradnja vrši na nešto starijoj mašini, potrebno je ponovo proveriti da li je u pitanju SD-RAM ili DDR-RAM. SD-RAM se više ne proizvodi, pa su oglasi i polovni moduli jedino rešenje. Takođe, ukoliko dodajete memorijski modul na već postojeći, bilo bi zgodno da proverite karakteristike vaše memorije pre same kupovine. Njene karakteristike uglavnom pišu na etiketi i ogledaju se uglavnom podatkom o brzini na kojoj memorija može maksimalno da funkcioniše. Za modul od 1GB, moraćete da izdvojite oko 100 evra.


Brži rad
Zamena procesora će uglavnom predstavljati najluksuzniju varijantu iz više razloga. Najosnovniji je taj što njegova promena neretko zahteva i promenu matične ploče. Ako je u pitanju stariji računar, zamena matične ploče iziskuje i zamenu memorije, a sve smo češći svedoci da se mora zameniti i grafička karta usled prelaska na noviji standard i sve manje količine proizvođača koji izrađuju AGP rešenja novih ploča. Promena procesora ima smisla samo u situacijama kada vas prethodna dva poteza ne zadovolje (a što bi ste svakako morali da uradite) ili je reč o starom procesoru koji ne može da se nosi sa potrebama današnjice. Zamena procesora iste generacije nije veliki pomak u performansama samog sistema, pa ga zato i ne preporučujemo kao osnovnu ideju nadogradnje.

blic


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana