posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Sačuvajte srce - snizite krvni pritisak  (Read 3039 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Sačuvajte srce - snizite krvni pritisak
« on: 20-08-2006, 15:30:01 »

Da bi se lakše razumela bolest koju stručnjaci nazivaju hipertenzijom, važno je znati šta zapravo znači pojam "visok krvni pritisak".
Prosto rečeno - to je pritisak krvi na zidove krvih sudova odnosno arterija. Srce, tačnije njegova leva komora, istiskuje krv u aortu, najveću arteriju u organizmu, koja dalje prenosi krv u sitnije krvne sudove koji se iz nje granaju. U trenutku kada se oseti otkucaj, srčani mišić se grči, a krvni pritisak je najviši (stručno se naziva sistolni, a u narodu je poznat kao "gornji"), a između dva otkucaja, kada se srce "odmara", najniži je (zovu ga još i "donji", odnosno dijastolni). Idealne vrednosti kreću se od 60-80 milimetara živinog stuba za dijastolni, a od 120-140 milimetara za sistolni pritisak.
Osim srčanog rada, na visinu krvnog pritiska utiče i stanje krvnih sudova, odnosno od elastičnosti njihovih zidova i otpora koji pružaju dok protiče krv.
 
Šta utiče na visinu krvnog pritiska?

Visina krvnog pritiska nije stalna i menja se u zavisnosti od uzrasta, telesne težine, fizičke kondicije, izloženosti stresu... Čak i doba dana utiče na visinu pritiska - od jutra do otprilike pet sati popodne, pritisak krvi poraste za 10-15 milimetara živinog stuba (mm Hg) a potom ponovo pada na prosečnu vrednost.
Osobe koje su u mladosti imale niži krvni pritisak u starosti ne kubure sa hipertenzijom. Do 45. godine muškarci u proseku imaju viši krvni pritisak od žena koje se u klimaksu, bar kada je reč o hipertenziji, izjednačavaju sa jačim polom.

Simptomi "tihog ubice"
Ukoliko hipertenzija izaziva tegobe (često se dešava da ne daje nikakve simptome!), znaci ovog oboljenja mogu se lako prepoznati: glavobolja u potiljačnom predelu koja je najjača ujutro, zujanje u ušima, nesanica, nervoza, nesvestica, zaboravnost...

 

Bolje sprečiti nego lečiti
Uzrok hipertenzije u više u 90% slučajeva nije poznat, te je veoma važna prevencija, kojoj prethodi upoznavanje sa faktorima rizika:
- nasleđe - neko u bližoj porodici boluje od hipertenzije
- promene ne zidovima krvnih sudova, smanjena elastičnost
- nepravilan rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem
- oštećenje bubrega
- stres
- alkohol
- pušenje
- gojaznost
- premasna hrana
- preslana hrana
- slaba fizička aktivnost
Treba jesti što više povrća i voća, ribe i hrane bogate kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi. Preporučuje se boravak na svežem vazduhu i umerena fizička aktivnost, izbegavanje stresa... I, naravno, redovna kontrola krvnog pritiska.

Hipertenzija razara vitalne organe
Hronično povišen krvni pritisak pre ili kasnije dovodi do oštećenja vitalnih organa.
Vremenom, usled hipertenzije, zidovi arterija zadebljaju i gube elastičnost što izaziva arteriosklerozu i ometa dotok krvi u vitalne organe - srce, bubrege, mozak. Potom nastaju komplikacije kao što su angina pektoris, infarkt, otkazivanje bubrega, moždani udar...
Veoma česta posledica hipertenzije je stvaranje aneurizme, esktremnog proširenja krvnog suda, posebno aorte. Ukoliko aneurizma pukne, dolazi do obilnog unutrašnjeg krvarenja koje se neretko završava smrću.

Recepti...

Pouzdan lek
Uzeti po tri supene kašike sitno zdrobljenog lista masline, lista i cveta ili zrelih plodova gloga i jednu supenu kašiku sitno zdrobljenog lista i cveta hajdučke trave. Sve to izručiti u 1.4 litre ključale vrele vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji sat vremena. Procediti i zasladiti  naizmenično - jedan dan medom a drugi šećerom. Piti po 2 dl pre i posle doručka, ručka i večere, petnaest dana.
Sledećih petnaest dana piti sledeći čaj: po tri supene kašike sitno zdrobljenog lista imele, lista i cveta gloga i jednu supenu kašiku lista masline izručiti u 1.4 litre ključale vrele vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji sat i po vremena. Procediti i zasladiti medom ili šećerom po želji. Piti po 2 dl pre i posle doručka, ručka i večere.
Ne uzimati preterano slanu, ljutu kiselu ili masnu hranu niti suhomesnate proizvode, izbegavati crni luk, a jesti beli. Ne treba piti crnu kafu niti bilo kakav alkohol.

Mešavina koja prija srcu
Po jednu supenu kašiku sitno iseckanog cveta ili zrelih plodova gloga, cveta lavande i tri supene kašike sitno iseckanog lista masline presuti u 7 dl ključale vode. Čajnu mešavinu ostaviti da odstoji dva sata, procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Normalizuje pritisak
U litar ključale vode staviti po jednu supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta ili korena konopljuše, lista i cveta hajdučke trave, lista masline, pelinovog lista i lista kupine. Poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti u toku dana, narednih 10 dana.

Šestodnevna terapija
Tri supene kašike sitno iseckanog maslinovog lista pomešati sa 1 supenom kašikom sitno iseckanog lista i cveta srdačice i izručiti u 7 dl ključale vode. Mešavina treba da odstoji 2 sata, potom je procediti i zasladiti medom i piti po 2 dl pre jela, tri puta dnevno narednih 6 dana. 

Ako vas zbog visokog pritiska boli glava...

* Pripremite po jednu supenu kašiku sitno seckanog lista nane, zrelih plodova morača, lista masline, korena maslačka i 2 supene kašike sitno seckanog cveta ili ploda gloga. Mešavinu izručiti u litar ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i piti u toku dana. Pije se 6 dana.

* U 7 dl ključale vode sipati po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista masline, lista ruzmarina, cveta i lista ili zrelih plodova mirođije i lista matičnjaka. Mešavina treba da odstoji poklopljena dva sata, zatim se procedi i pije po 2 dl narednih 6 dana pre doručka, ručka i večere.

Imate visok pritisak zbog stresa...

* Supenu kašiku sitno iseckanog lista masline, lista matičnjaka, lista i cveta timijana i lista imele izručiti u 7 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i 6 dana piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

* Uzeti po 1 supenu nkašiku sitno iseckanog lista divlje nane, lista i cveta kičice, lista masline i cveta domaćeg karanfila koji miriše. Sve to izručiti u 7 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata, procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere u narednih 6 dana.

Bolni bubrezi - uzrok hipertenzije

* Po jednu supenu kašiku sitno iseckanog peršunovog i lista masline, cveta i lista hajdučke trave, nadzemnog dela troskota i lista nane sipati u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata, procediti i piti u toku dana.

* U litar ključale vode izručiti po jednu supenu kašiku sitno iseckanog lista bele breze, lista masline, peršunovog lista, cveta i lista bosiljka i cveta i lista kantariona. Poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i piti u toku dana.
 
<a href="http://www.svet.co.yu/lekovitobilje/strana4.htm" rel="nofollow">Izvor[/url]


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana