posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Maloprodajne cene lekova čiji je režim izdavanje bez recepta  (Read 5910 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum

Advokat Katarina T. Bijelić odgovara na pitanja farmaceuta i pojašnjava pravne pojmove od značaja za farmaceutsku struku.


Na koji način zakon tumači formiranje maloprodajnih cena lekova koji su registrovani/upisani u Registar kao lekovi, a izdaju se bez recepta tzv. ručna prodaja (ili OTC)? Kako se lekovi oporezuju posebnom (povlašćenom) tarifom od 8%, a da li to znači da je obavezujuća marža 12% ili nije definisana?

- Prema članu 58. stav 2. Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima (“Službeni Glasnik RS” br.30/2010), nosilac dozvole za lek formira cene lekova čiji je režim izdavanja bez recepta i prema Zakonu dužan je da Ministarstvu zdravlja dostavlja podatke o cenama lekova čiji je režim izdavanja bez recepta najmanje jednom u toku kalendarske godine, najkasnije do 1. marta za prethodnu godinu. Prema Zakonu o porezu na dodatnu vrednost (“Službeni Glasnik RS” 84/2004,
86/2004, 61/2005 i 61/2007) lekovi se oporezuju stopom od 8%. Apotekarska marža prema članu 14. Uredbe o kriterijumima za formiranje cene lekova čiji je režim izdavanja na recept (“Službeni Glasnik RS” br. 87/2010) iznosi 12% i odnosi se na lekove koji se izdaju na recept i zaračunava se na cenu
leka na veliko i ona je obavezna za sve apoteke.

Izvor: Doziveti 100 (http://www.farmalogist.co.rs/Casopis/Doziveti%20Stotu%208/Casopis/DozivetiStotuCasopis6.pdf)


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana