posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Kvalitetni lekovi po povoljnoj ceni  (Read 2767 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Kvalitetni lekovi po povoljnoj ceni
« on: 11-10-2008, 14:35:35 »

nastavak sa naslovne ...

Britanski Institut za kliničku praksu je nezavisna institucija koja odlučuje koje lekove će finansirati nacionalni osiguravajući sistem, koji pokriva lečenje za sve građane Velike Britanije. Gost RZZZO juče je bila Kalipso Kalkidu, direktorka za međunarodnu saradnju britanskog Nacionalnog instituta za kliničku praksu (NICE). Ona je istakla da se njena organizacija svakodnevno susreće da sve boljim i novijim zdravstvenim tehnologijama i procedurama i sa sve većim očekivanjima pacijenata. Nažalost, budžet za zdravstvenu zaštitu u Velikoj Britaniji je, kao i u svakoj drugoj zemlji, ograničen i pacijenti ne mogu da očekuju da će dobiti svaki mogući medicinski tretman. Zato je uvek bitno imati na umu koliko je lek efikasan i koja je njegova cena.
- Naš sistem nije savršen, ali mislim da uspevamo da održimo solidan nivo zadovoljstva pacijenata. To govori i podatak da procenat pacijenata koji plaćaju i privatno osiguranje opada i trenutno iznosi samo oko deset odsto. Nacionalni sistem osiguranja u Velikoj Britaniji tokom devedesetih godina nije imao dobre standarde kvaliteta i bilo je mnogo razlika u pružanju zdravstvenih usluga u zavisnosti od toga u kom delu zemlje živi pacijent. NICE je osnovan 1999. godine i od tada Britanci imaju mnogo bolju zdravstvenu zaštitu i mnogo su im dostupniji lekovi - rekla je Kalipso Kalkidu.
Naravno, kao i srpski RZZZO, i NICE trpi veliki pritisak farmaceutskih kompanija oko uvrštavanja lekova na pozitivnu listu. U Velikoj Britaniji su jasno propisani vidovi saradnje i načini komunikacije, tako da i NICE ima veću slobodu odlučivanja.

Iskustva
Hrvatska, na primer, ne prati sistem NICE, pa njihov fond za zdravstveno osiguranje često na pozitivnu listu uvrštava i lekove koji nemaju dokazano visoko pozitivno dejstvo na određenu bolest, a mnogo koštaju. Zato je u hrvatskom državnom fondu napravljen veliki manjak pa pacijenti trenutno za svaku uslugu plaćaju po 20 odsto njene cene.
Hrvatska, na primer, ne prati sistem NICE, pa njihov fond za zdravstveno osiguranje često na pozitivnu listu uvrštava i lekove koji nemaju dokazano visoko pozitivno dejstvo na određenu bolest, a mnogo koštaju. Zato je u hrvatskom državnom fondu napravljen veliki manjak pa pacijenti trenutno za svaku uslugu plaćaju po 20 odsto njene cene.

Uštede
Veliki deo novca iz zdravstvenih fondova širom sveta odlazi na antibiotike. Zato u Velikoj Britaniji postoje jasni kriterijumi koji određuju da li ih odmah propisati ili sačekati, ili ih ne propisivati uopšte. Zahvaljujući ovim kriterijumima ostvaruje se ušteda od oko 3,7 miliona funti godišnje.


blic


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana