posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Inicijativa za medicinska otkrića  (Read 2469 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Inicijativa za medicinska otkrića
« on: 07-08-2008, 14:53:31 »

... nastavak sa naslovne strane ...

Na početku treba pronaći sastav molekula koji je aktivan protiv bolesti. Mnogi pokušaji propadnu i mnoge greške se naprave dok se ne otkrije skup molekula koji je delotvoran.

Zatim, mora se dokazati da je taj molekularni sastav bezbedan i efikasan. Ovo istraživanje sprovodi se na životinjama. Ako su rezultati pozitivni, testiranje se nastavlja.

Samo nekoliko lekova koji su kandidati za tržište dolazi do ove faze. Ispitivanje se sada sprovodi na ljudima, zdravim dobrovoljcima. Ono treba da pokaže da li je lek toksičan ili nije, zapravo koliko je bezbedan.

Sledeće istraživanje uključuje pacijente. Tokom ove faze procenjuje se koliki je period oporavka, testira se delotvornost leka.

Do sada se dosta toga zna o leku i on se daje velikom broju pacijenata - stotinama hiljada ljudi. Ovo je korisno zato što se može otkriti da li postoje neželjeni efekti. Tek kada se završe sva ova ispitivanja, lek dobija odobrenje da se može prodavati, ali i nakon toga prati se njegovo dejstvo.

Evropska komisija i udruženje farmaceuta žele da izmene ovaj restriktivan proces, zbog čega su pokrenuli Inicijativu za medicinske inovacije.

"Kroz ovu inicijativu, želimo da razvijemo metode koje će znatno skratiti ispitivanja i smanjiti troškove, kako bi lekovi bili brže dostupni pacijentima", rekao je Oktavi Kvintana iz Evropske komisije.

Ova inicijativa okupiće sve zainteresovane na jednom mestu: Evropsku komisiju, zakonodavce, industriju, male kompanije, univerzitete i udruženja pacijenata.

"Povezivanje je veoma važno. Poslednjih godina pokrenuli smo mnogo projekata, a neke je podržala Evropska unija. Ono što ovu inicijativu razlikuje od ostalih je to što okuplja sve zainteresovane strane na jednom mestu", kaže Simon Lavston sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Za ovaj projekat će do 2013. biti utrošeno dve milijarde evra. Stručnjaci se nadaju da ce poboljšati razmenu informacija i znanja, kao i kvalitet lekova.

"Naš glavni cilj je da povećamo sigurnost i delotvornost lekova. Želimo da smanjimo troškove i nepotreban rizik za pacijente", kazao je Karlo Inserti iz Inicijative za medicinske inovacije.

Inicijatori projekta naglašavaju da se samo saradnjom svih sektora može doći do medicinskih otkrića koja će ubrzati lečenje pacijenata.

b92


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana