posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Kriterijume zadovoljilo 295 novih lekova  (Read 1120 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Kriterijume zadovoljilo 295 novih lekova
« on: 21-03-2014, 23:44:54 »

Beta |
Beograd - Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je 2013. izvršila kontrolu 313 novih lekova, od čega je za 18, koji nisu zadovoljili uslove dokazanog kvaliteta, efikasnosti ili bezbednost, dala negativno mišljenje.
 
Portparol ALIMS-a Aleksandar Tucović je rekao Tanjugu da je 295 lekova u različitim jačinama, pakovanjima i farmaceutskim oblicima u potpunosti zadovoljilo stroge kriterijume i dobilo rešenje da mogu da se nadju na tržištu Srbije.

- Od toga, 39 se prvi put stavljaju u promet u Srbiji, a devet lekova imaju status takozvanih lekova "siročića", odnosno lekova namenjenih za retke bolesti - istakao je Tucović.
On je dodao da su u pitanju bili lekovi za pacijenate sa Hanterovim sindromom, kod pacijenata sa limfomom i multiplim mijelomom, kod pacijenata sa Kušingovom bolesti, kod Pompeove bolesti i kod hemodinamski značajnog ductus arteriosus persistens kod prevremeno rodjenih beba čija je gestacijska starost manja od 34 nedelje


nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/450596/Kriterijume-zadovoljilo-295-novih-lekova
« Last Edit: 21-03-2014, 23:51:19 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana