posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Radio veza za zdravstvene ustanove  (Read 2898 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Radio veza za zdravstvene ustanove
« on: 07-04-2008, 14:12:33 »

 Izvor: B92
Beograd -- Gradski centar za obaveštavanje uveo je radio vezu kojom je stalno povezano osam najvažnijih zdravstvenih ustanova u gradu.

U saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo uveden je sistem kojim su od 12. marta neprestano na vezi Hitna pomoć, Urgentni i Klinički centar, sva četiri kliničko bolnička centra i Vojno medicinska akademija. Pre uspostavljanja direktne radio mreže zdravstvene institucije mogle su da komuniciraju samo telefonom.

Međutim, zaključeno je da komunikacija mobilnim i fiksnim telefonima predugo traje.

Zbog toga, Centar za obaveštavanje uspostavio je direktnu radio mrežu između najbitnijih zdravstvenih institucija u Beogradu.

Nova radio mreža koristi pet kanla i ukoliko jedan ne funkcioniše, ostaju još četiri.

"Mi se ne mešamo u nadležnosti. Mi smo jedan centar koji reaguje u vanrednim situacijama. Međutim, mi smo dali mogućnost da i u 'mirovnim' poslovima KBC i neki drugi bolnički centri mogu između sebe da komuniciraju i razmenjuju informacije, što izuzetno znači; ako dođe do situacije da VMA nema slobodnih ležajeva na odeljenju, obavesti hitnu pomoć i ona ih usmeri u najbližu bolnicu", objašnjava Ljubiša Majstorović, načelnik Gradskog centra za obaveštavanje.Iako Hitna pomoć ima svoj operativni centar i radio mrežu sa vozilima na terenu, zaposleni tek uvođenjen ovakve radio mreže mogu brže i efikasnije da dobijaju informacije.

U roku od trideset sekundi sada se dobijaju podaci o povrđenima, stanju u saobraćaju, vremenskim nepogodama.

"To je tzv. poprečna veza, pomoću koje mi direktno i vrlo jednostavno, lako i brzo dolazimo u vezu sa onima koji su nam potrebni. U slučaju bilo kakvih nesreća, zemljotresa, u vezi smo sa seizmološkom zavodom i to je nešto što nam olakšava posao", rekla je Željka Bajić Dragutinović, doktorka Hitne pomoći.

U sistem radio veze uključiće se i Dečija klinika u Tiršovoj i Institut za majku i dete.

Centar za obaveštavanje planira još širi sistem radio mreže, u koji će se integirsati sve gradske službe koje pružaju pomoć građanima.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana