posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Specijalne apoteke pod lupom  (Read 1317 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Specijalne apoteke pod lupom
« on: 10-11-2012, 21:00:23 »

Pojava gljivičnog meningitisa ponovo je skrenula pažnju na povećanu ulogu takvih apoteka u SAD i drugim zemljama i pokrenula pozive za strožiju regulaciju 
       
 
Zdravstveni zvaničnici u Sjedinjenim Državama još istražuju pojavu retkog gljivičnog meningitisa od kojeg je do sada umrlo najmanje 19 osoba, a razbolelo se više od 170 tokom poslednje dve nedelje. Istražitelji su ustanovili da su bolest izazvale zaražene injekcije steroida koje je primilo više od 13 hiljada ljudi širom zemlje zbog hroničnog bola u leđima i zglobovima. Injekcije koje su proizvedene u maloj farmaceutskoj kompaniji u Masačusetsu, u takozvanoj specijalnoj apoteci, su sve opozvane sa tržišta, a kompanija je obustavila sve operacije.

 
 Zdravstveni zvaničnici u Sjedinjenim Državama reagovali su na vreme kako bi sprečili širenje gljivičnog meningitisa. Doktor Džon Lanza, zdravstveni službenik iz Floride, pokušavao je da stupi u kontakt sa svakim pacijentom za kojeg je znao da je primio zaraženu injekciju steroida, pošto su oni i dalje u riziku da dobiju infekciju.
 
 „Gljivični meningitis je veoma ozbiljna situacija i zato preduzimamo dodatne napore da pronađemo te ljude i da ih upozorimo.“
 
 Pored toga što je situacija zabrinula zdravstvene zvaničnike, takođe je istakla nedostatke u regulisanju takozvanih specijalnih apoteka. Te male kompanije ponovo mešaju, posebno pripremaju i pakuju prepisane lekove za određene pacijente. Dejvid Miler je potpredsednik Međunarodnog udruženja specijalnih apotekara.
 
 „Možda ste alergični na deo sastojaka od proizvođača leka. Ako ste stariji pacijent i ako vaše funkcije bubrega i jetre nisu više takve kao kada ste bili mladi, možda nećete moći da apsorbujete lek na isti način. Zato mi uzimamo jače lekove i smanjujemo njihovu jačinu.“
 
 Ponovno mešanje može takođe da se koristi da bi dečji lekovi bili ukusniji. Miler, koji je postao apotekar tako što je završio obuku, kaže da postoje brojni načini na koje opasni sastojci mogu slučajno da se pojave prilikom spremanja određenog leka.
 
 „Kada radite sa sterilnim lekovima može da se pojavi osoba, okruženje ili alat koji mogu da sadrže zagađivača. Na primer, niste dobro oprali ruke, imate izloženu kožu ili kosu. Drugim rečima donosite bakteriju ili neki drugi zagađivač tamo gde je okruženje veoma posebno, gde je vazduh filtriran i sve sterilno.“
 
 Nije poznato kako su steroidi koji su proizvedeni u apoteci u Masačusetsu bili kontaminirani gljivicom. Međutim, državna regulatorna tela postavljaju pitanje da li je ta mala kompanija možda preuzela preveliku ulogu kao snabdevač na nacionalnom nivou.
 
 A, brojni zdravstveni stručnjaci kažu da bi federalna regulatorna tela trebalo da preispitaju tu kao i druge specijalne apoteke. Doktor Patrik Lukulaj je iz Američke farmakopeje, naučne ustanove koja postavlja standarde za lekove u Sjedinjenim Državama. On kaže da bi apoteke širom sveta trebalo da budu strožije regulisane.
 
 „Mislim da je najbolji pristup zaštita tržišta u svakoj zemlji šri čemu bi regulatorne vlasti na tim tržištima imale punu odgovornost, na terenu kao i u laboratorijama.“
 
 U Sjedinjenim Državama, kao i drugim zemljama, specijalne apoteke često popunjavaju praznine u proizvodnji važnih lekova kao što su vakcine i one se svuda smatraju kao integralni deo farmaceutske industrije. To je još veći razlog, ističu stručnjaci, da te specijalne apoteke budu strožije regulisane.

http://www.glasamerike.net/content/health-meningitis-compaunding-pharmacies/1530623.html
 


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana