Portal farmaceuta

Nauka => Dijetetika => Topic started by: Bred on 18-05-2006, 12:55:05

Title: Furanokumarini su krivci za interakcije grejpfruta
Post by: Bred on 18-05-2006, 12:55:05
Prema novom istraživanju, sastojci grejpfruta koje se osuđivalo za opasnu interakciju s nekim lijekovima nisu flavonoidi, kao što se to do sada smatralo, nego furanokumarini. Neki lijekovi, poput onih za liječenje povišenog kolesterola i povišenog krvnog tlaka, dolaze u interakciju s furanokumarinima iz grejpfruta pa počinju ulaziti u krv suviše brzo. Studija je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. U našoj jetri postoji enzim koji poništava određene količine nekih lijekova i time smanjuje udio lijeka koji ulazi u krvotok. Furanokumarini iz grejpfruta blokiraju taj enzim, pa dolazi do toga da u krvotok počinje ulaziti veća doza lijekova. Stoga pacijenti koji uzimaju takve lijekove izbjegavaju pijenje soka od grejpfruta. No, neki drugi pacijenti rade suprotno - piju sok od grejpfruta kako bi se količina lijeka koji ulazi u njihov krvotok povećao
Title: Odg: Furanokumarini su krivci za interakcije grejpfruta
Post by: mullala on 10-06-2009, 09:44:59
Slucajno naidjoh na ovo, pa da napisem:
Navodno, furanokumarini ne inhibiraju CYP3A4 u jetri, vec u crevima, tako da smanjuju intestinalni metabolizam lekova.
izvor (http://cme.medscape.com/viewarticle/532867)
Furanokumarini se, osim u soku od grejpfruta, nalaze jos i u svim biljkama iz familije Stitara, pa su uzrocnik toksicnosti i fotodermatitisa izazvanim nekim od ovih biljaka.
U jestivim i zacinskim Stitarama se nalaze ili u neznatnoj kolicini ili se ove biljke u ishrani koriste u premaloj kolicini, pa ne uticu na aktivnost CYP3A4.