Portal farmaceuta

Nauka => Dijetetika => Topic started by: Bred on 26-05-2010, 20:43:30

Title: Lutein i zeaksantin
Post by: Bred on 26-05-2010, 20:43:30
(http://www.bbsoft.co.rs/infocentar/imgt/formule/lutein.jpg)

Lutein i zaksantin su žuto obojeni liposolubilni pigmenti iz grupe ksantofilnih karotenoida (karotenoidi koji sadrže kiseonik). Osnovna razlika u strukturi luteina i zeaksantina je jedna dvostruka veza više u molekuli zeaksantina.U prirodi se nalaze u biljkama, algama i nekim mikroorganizmima, kao slobodni ili u obliku estara i uglavnom u trans izomernom obliku. U biljkama imaju ulogu da apsorbuju vidljivu svetlost i da štite od delovanja kiseonika i svetlosti.

Stabilnost

Zbog prisustva većeg broja konjugovanih dvostrukih veza podložni su reakcijama oksidacije i izmomerizacije pod uticajem svetlosti i toplote i u prisustvu kiselina.

Namirnice koje sadrže lutein i zeaksantin

Lutein i zeaksantin se u najvećoj količini nalaze u kukuruzu, žumancu, zeleno i žuto obojenom voću i povrću kao što su brokoli, grašak, boranija, kupus, spanać, kivi, sok od pomorandže. Dozvoljena je upotreba luteina kao boje za bojenje namirnica. Dnevni unos luteina i zeaksantina hranom iznosi oko 1 mg, a kod vegetarijanaca može biti znatno veći.

Potencijalno povoljni fiziološki efekti luteina i zeaksantina

Najveća koncentracija likopena i zeaksantina se kod čoveka nalazi u žutoj mrlji i u sočivu. Smatra se da ova dva pigmenta imaju ulogu u zaštiti od fotooksidacije. Različita istraživanja su ukazala na direktnu vezu koja postoji između unosa luteina i stepena pigmentacije oka. Takođe postoje brojni podaci koji povećan unos luteina i zeaksantina (preko 6 mg dnevno) povezuju sa smanjenim rizikom od razvoja staračke makularne degeneracije, odnosno ukazuju na njihovo potencijalno oftaloprotektivno delovanje.

Dnevne potrebe za luteinom i zeaksantinom

Nema podataka o dnevno potrebnoj količini luteina i zeaksantina, niti o eventualnim posledicama deficita.

Neželjene reakcije i upozorenja

Likopen ne treba da uzimaju osobe koje su na njega preosetljive, a trudnice, dojilje i mala deca bi pre svega treba da unose likopen iz namirnica.

Interakcije luteina i zeaksantina sa lekovima, hranom i suplementima

Lekovi koji smanjuju apsorpciju masti utiču i na smanjenu apsorpciju luteina i zeaksantina (orlistat, holestiramin, mineralan ulja). Istovremeni unos biljnih ulja i beta-karotena se povećava, dok prisustvo pektina smanjuje apsorpciju likopena i zeaksantina.

Uobičajene suplementirane doze

0,25-10 mg u jednom doziranom obliku.


http://www.bbsoft.co.rs/infocentar/traziotc.php?p=10&l=57