Portal farmaceuta

Nauka => Dijetetika => Topic started by: Bred on 12-08-2009, 01:48:24

Title: Salmonela i ešerihija u soku
Post by: Bred on 12-08-2009, 01:48:24
Autor: Lana Bunčić |

U drugom uporednom ispitivanju kvaliteta prirodnih sokova, nektara i sirupa koje je uradio Pokret za zaštitu potrošača Beograd, čak trideset odsto uzoraka eliminisano je kao neispravno, a u jednom je pronađeno prisustvo salmonele, ešerihije koli, kvasca i plesni. Opšta ocena prirodnih sokova koji se prodaju na tržištu je prosečna.

Među eliminisanim uzorcima najveći broj, čak njih šest izopšteno je zbog manjeg sadržaja voća od deklarisanog i propisanog, dva zbog nepravilno deklarisanih aditiva i jedan zbog povećanog broja mikroorganizama bakterija, plesni i kvasaca.

- Najveći broj eliminisanih uzoraka su voćni nektari, a eliminisani su zbog malog sadržaja voća. Samo jedan uzorak označen je kao opasan za konzumaciju, ostali eliminisani uzorci nisu štetni za zdravlje potrošača, ali je nedopustivo da se u deklaracijama navode netačni podaci i na taj način zavaravaju potrošači. Ovi proizvođači za sada ne mogu biti kažnjeni, jer još nije izglasan novi pravilnik kojim se definiše sadržaj soka u nektaru, koji je napisan po pravilima koja važe u Evropskoj uniji, a koji je napisan još 2005. godine - kaže Branka Bukvić, predsednica stručne komisije.
Od trideset analiziranih uzoraka samo je jedan svrstan u zonu ekstra kvaliteta, pasirani paradajz proizvođača “Nektar” iz Bačke Palanke. Dok je kao odličnog kvaliteta ocenjeno šest uzoraka (“Takovo”, “Rauch”, “Rumapromet”, “Freš end Ko”, “Nektar”), a vrlo dobrog dvanaest uzoraka (“Freš end Ko”, “Fudlend”, PIMC d.o.o, “Rauch”, “Vino Župa” i “Takovo”). Sedam uzoraka ocenjeno je kao dobrog kvaliteta (“Vino Župa”, “Fruvita”, “Takovo”, “Beofruto”), dok su četiri svrstana u kategoriju zadovoljavajućeg kvaliteta (“Beofruto”).

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=105674