Portal farmaceuta

Forum obavestenja => Stare teme => Ekonomija => Topic started by: Bred on 26-09-2008, 20:33:15

Title: Građanima prete skuplji krediti
Post by: Bred on 26-09-2008, 20:33:15
Autor: Danijela Nišavić | Blic
Stambeni krediti u Srbiji zbog finansijske krize koja drma svet neće biti obustavljeni, ali je vrlo verovatno da će i stambeni i svi ostali zajmovi koji imaju varijabilnu kamatnu stopu biti skuplji. Bankari nemaju nameru da se odreknu svog dela kolača - marže, ali ako je za utehu, svima koji su zaduženi ili to tek nameravaju, taj rast bio bi manji nego što je slučaj na međunarodnom tržištu.

Iako ne razmišljaju da obustave stambene kredite, što bi se ocenilo kao veoma loš potez sa stanovništa poverenja građana Srbije u bankarski sektor, banke pomno prate kretanje euribora i libora. Euribor i libor su referentne kamatne stope na pozajmice u evrima među prvoklasnim bankama u inostranstvu, a poslednjih petnaestak dana beleže značajan rast. Šestomesečni euribor je sa 5,17 odsto, koliko je iznosio 10. septembra, skočio na jučerašnjih 5,29 odsto. U Evropi se uveliko osećaju posledice krize iz SAD, a direktni uticaj ogleda se na povećanje cene novca na međunarodnim tržištima. Drugim rečima, banke će se skuplje zaduživati u inostranstvu, a taj „trošak“ će prenositi na krajnjeg korisnika - građanina koji je uzeo kredit.


- Što se Srbije tiče, efekti su u određenoj meri ublaženi zbog velike konkurencije, koju imamo na tržištu, i želje banaka da se pozicioniraju, tako da bi u Srbiji nivo kamatnih stopa mogao da stagnira ili da zabeleži blagi porast, ali u manjoj meri nego na međunarodnim tržištima - naglašava Sava Dalbokov, predsednik Izvršnog odbora „Erste banke“.
U „Banci Intezi“ najavljuju da nameravaju, uprkos svemu, da uskoro prošire svoju ponudu novim modelima stambenih kredita. Finansijska kriza na Volstritu nije imala uticaja na poslovanje „Inteze Sanpaolo“, jer je predsednik ove grupacije u SAD vodio konzervativnu politiku, ne upuštajući se u špekulativne poslove. To se, sada se uviđa, pokazalo kao veoma pametan potez.
Title: Odg: Građanima prete skuplji krediti
Post by: Bred on 14-01-2009, 00:04:39
:news:
Građani očekuju manje rate
 | Izvor: B92
Beograd -- Građani koji su uzeli kredite sa promenjivom kamatnom stopom očekuju manje rate zbog pada međunarodnih kamatnih stopa - euribora i libora.

Bankari tvrde da će za novu ratu kredita dužnici plaćati manje, ali ne onoliko koliko su očekivali. Dugo očekivano pismo iz banke o smanjenju rate za kredit ovih dana je razočaralo mnoge bankarske dužnike. Naime, rate kredita jesu manje zbog pada kamatnih stopa na međunarodnom tržištu novca, ali zbog teškoća da se do novca uopšte dođe banke su povećale marže.

Ako se tome doda i slabiji dinar, računica pokazuje da neki ovo smanjenje neće ni osetiti.

Ipak, bankari tvrde da se očekuje još jedno smanjenje kamata na međunarodnom tržištu, tako da će ove godine klijenti izdvajati manje novca za uzete kredite.

“Što se tiče kamatnih stopa, s obzirom da je Evropska centralna banka spustila referentnu stopu, euribor i libor su u konstantnom padu već dva meseca; naši građani u svakom slučaju mogu da očekuju pad rate i njihovi ukupni iznosi koje će otplaćivati biće nešto niži u ovoj godini nego što su bili do sada”, navodi Zoran Ćirić iz “Folks banke”.

Tako klijenti koji su uzeli kredit od 50.000 evra, u junu prošle godine mesečnu ratu plaćali su 172 evra. Danas je rata 146 evra. Za iznos od 50.000 švajcarskih franaka rata u junu je bila 278, a danas 218 franaka.

“Što se stanovništva tiče, ja očekujem probleme koji će se javiti baš u poslovanju privrede jer će se oni delom prenositi i na stanovništvo. Pre svega zbog toga što će jedan deo privrede morati da stegne kaiš”, poručuje Goran Kostić iz “Erste banke".

“Praktično će ljudi morati da koriste postojeće, ono što imaju u korišćenju. Moraće više da koriste limite po kreditnim karticama, veći će im biti overdraft. I eventualno će neko na bazi sopstvene procene gledati da li da refinansira neku karticu sa gotovinskim kreditom, da li mu se to više isplati”, objašnjava on.

U Narodnoj banci Srbije tvrde da će ove godine kamate na kredite najviše zavisiti od uslova pod kojima banke budu obezbeđivale novac, ali i od toga koliko će građani moći ili želeti da se zadužuju.

Ako je suditi po poslednjem kvartalu 2008. godine, i građani su postali sve oprezniji. Umesto keš i potrošačkih kredita, koji su se najviše tražili prethodnih godina, prošle godine veće interesovanje je bilo za stambene i poljoprivredne.

Međutim, kažu bankari, ove godine je moguće i da se za njima tražnja smanji.