Portal farmaceuta

Forum obavestenja => Stare teme => Ekonomija => Topic started by: darusaz on 14-01-2008, 13:24:42

Title: Ilić: EU preporučila da se Jat proda evropskom prevozniku
Post by: darusaz on 14-01-2008, 13:24:42
Ilić: EU preporučila da se Jat proda evropskom prevozniku

Ministar za infrastrukturu Srbije Velimir Ilić potvrdio je da je Evropska unija srpskoj vladi preporučila da državnu aviokompaniju Jat ervejz "proda nekom evropskom prevozniku".

(http://content.answers.com/main/content/wp/en/thumb/2/2d/220px-Dfhgdgd.JPG)

Kako prenosi beogradski ekonomski dnevnik "Biznis", EU je Ministarstvu za infrastruktiru uputila takvu preporuku zbog toga što se Sporazum o otvorenom nebu kojem od ove godine pristupa i Jat, odnosi samo na evropske avioprevoznike.

Ilić je za taj list rekao da će o preporukama EU obavestiti Vladu Srbije, napominjući da je "poznato da će Jat biti prodat na tenderu".
"Taman posla da poslušamo takve prepuruke EU. Pa ne možemo se brukati na međunarodnim tenderima", rekao je srpski ministar za infrastrukturu, postavljajući pitanje kako je moguće raspisati međunarodni tender ako se unapred eliminišu pojedini učesnici.

"Biznis" navodi da je, prema nekim tumačenjima, EU na taj način želela da iz konkurencije isključi rusku državnu aviokompaniju "Aeroflot" iz privatizacije Jata. Pozivajući se na nezvanične izvore taj ekonomski dnevnik navodi da prodaja srpske aviokompanije "Aeroflotu" ne bi automatski značila ispadanje Jata iz Sporazuma o otvorenom nebu, jer je konsultantska kuća "Rotšild" spremila dva moguća scenarija privatizacije.

Prema jednoj varijanti, država bi prodala 49 odsto kapitala Jata, nominalno zadržavši većinsko vlasništvo, ali bi kupcu prenela sva upravljačka prava. Druga opcija pretpostavlja prodaju 49 odsto kapitala kupcu van Evrope i još dva procenta njegovoj kćerki firmi, registrovanoj u nekoj od zemalja EU, navodi beogradski ekonomski dnevnik "Biznis".

ИЗВОР: Агенција БЕТА