Portal farmaceuta

Forum obavestenja => Stare teme => Ekonomija => Topic started by: Bred on 28-03-2008, 17:24:38

Title: "Koka-Kola" ulazi na tržište napitaka na bazi kafe
Post by: Bred on 28-03-2008, 17:24:38
Autor: Tanjug |

Američka kompanija "Koka-Kola" je utvrdila detalje u vezi svog zajedničkog preduzeća s italijanskom firmom "Ilikafe" za proizvodnju gotove kafe (RTD), u nastojanju da dalje proširi svoj asortiman negaziranih marki.

Kompanija će u saradnji s grčkom punionicom "Koka-Kola helenik" (KKH) raditi na realizaciji sporazuma, u okviru kojeg će u početku proizvoditi i plasirati tri marke napitaka na bazi kafe.
"Koka-Kola" je poput sve većeg broja proizvođača bezalkoholnih napitaka, čiji su troškovi za sirovine u porastu a prodaja sve manja zbog brige potrošača za zdravlje, odlučila da proširi svoju proizvodnju na hranljive proizvode, kao i one koji imaju veću dodatu vrednost.

Zajedničko preduzeće "Ilko kofi internešenel" , koje će početi s radom idućeg meseca, snabdevaće u početku 10 evropskih tržišta kompanije KKH, uključujući Austriju, Hrvatsku i Grčku, objavljeno je na Internet sajtu beveragedaily.com.
"Koka-Kola" je ukazala da je tržište RTD kafe, isključujući Japan, poraslo 10,1 odsto u poslednjih pet godina, na 16 milijardi dolara, a isti trend rasta se očekuje i u budućnosti.
Očekuje se da se tržište zajednickog preduzeća do kraja ove i tokom naredne godine proširi na čitavu mrežu KKH širom Evrope, Azije, Severne Amerike i pacifičkog regiona.

"Koka-Kola" nije jedini proizvođač bezalkoholnih napitaka koji je ušao u segment napitaka na bazi kafe. "Pepsiko", u saradnji s međunarodnim lancem prodavnica kafe "Starbaks", radi na lansiranju flaširane verzije gotove kafe "frapućino" na tržištima Kine i SAD.

blic