Portal farmaceuta

Forum obavestenja => Stare teme => Ekonomija => Topic started by: Bred on 05-01-2008, 19:15:15

Title: Nemci nikad bogatiji, prosečna ušteđevina 60.000 evra
Post by: Bred on 05-01-2008, 19:15:15
Autor: FoNet |

Nemci nikad nisu bili bogatiji u istoriji, budući da se prosečna ušteđevina po jednom stanovniku popela na 57.900 evra, što znači da domaćinstva imaju ušteđevine od ukupno 4,76 biliona evra, prizlazi iz najnovije studije osiguranja Alijanc i Drezdenske banke.

Pojmom ušteda su obuhvaćeni, ne samo štedni ulozi u bankama i sredstva uložena u investicione, penzijske fondove i osiguranje, nego i papiri od vrednosti, pre svega akcije i obveznice, koje drže građani.
Nemci su, uglavnom, prošle godine profitirali od rasta akcija. Pri tome nemački sitni akcionari su poznati po svojoj "konzervativnosti", tačnije nesklonosti riskantnim operacijama.
Ušteđevine rastu već petu godinu uzastopno, prethodni put su pale 2002. kada je došlo do pada indeksa akcija na berzama.
Prošle godine su, međutim, akcije na nemačkim berzama, mereno indkesom DAX, porasle za 22 odsto.
Analitičari primećuju da u Nemačkoj, ne samo da rastu uštede, nego raste i štedljivost, jer štednja brže raste od potrošnje.
Primećuje se, takođe, da opada udeo papira od vrednosti u ukupnim uštedama, dok raste udeo plasiranih sredstava u investicionim i drugim fondovma, na oročenim ulozima i takozvanim certfikatima uloga.

blic