Portal farmaceuta

Forum obavestenja => Stare teme => Ekonomija => Topic started by: frckica-j on 27-11-2008, 20:57:02

Title: Rafinerija Brod zvanično puštena u rad
Post by: frckica-j on 27-11-2008, 20:57:02
Rafinerija svečano puštena u rad
Izvor: Glas Srpske

BROD - Početak rada Rafinerije nafte Brod i ozbiljnost ruskog partnera garantuju da će ugovor biti ispunjen i da će Rafinerija uskoro postati brend RS i BiH sa proizvodnjom od 4,2 miliona tona proizvoda i njihovim plasmanom na tržište cijele BiH.
Rekao je ovo predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik juče u Brodu na svečanom otvorenju Rafinerije nafte.
On je podsjetio da je u vrijeme razgovora sa ruskom kompanijom "Zarubežnjeft", Rafinerija Brod bila pred kolapsom sa oko 200 miliona KM duga dobavljačima i 90 miliona KM duga Vladi RS.
- Malo je onih koji su vjerovali u uspjeh, ali smo sa ozbiljnim kupcem iz Ruske Federacije uspjeli. Uspjeh je što je danas počela proizvodnja, što je isplaćena 21 zaostala plata radnicima i što su povećane plate radnicima na remontu postrojenja, rekao je Dodik.
Predsjednik RS Rajko Kuzmanović rekao je na konferenciji za novinare da privatizacija "Telekoma", naftnog sektora i davanje koncesije kompaniji iz Austrije za izgradnju autoputeva predstavlja dobro vođenje ekonomske politike u RS.
- RS je otvorena za strana ulaganja i jedini interes u tome je da li su ona realna i hoće li donijeti nove proizvode i radna mjesta, naglasio je Kuzmanović.
On je istakao da je početak rada linije u Brodu praznik za 1.500 radnika i više od 4.000 članova njihovih porodica, ali i za Brod, RS, BiH, kao i za kompaniju "Zarubežnjeft".
Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić podsjetio je na veliki doprinos pokojnog predsjednika RS Milana Jelića projektu privatizacije naftne industrije, ističući da je to, sigurno, najuspješnija privatizacija u BiH.
Generalni direktor "Zarubežnjefta" Nikolaj Brunič najavio je početak remonta drugih linija Rafinerije, koje bi do 2010. godine trebalo da prerađuju 4,2 miliona tona nafte prema standardima euro tri i euro četiri.
- U obnovu stare proizvodne linije investirano je 40 miliona evra, dok je ukupan projekat privatizacije rafinerija u Brodu i Modriči i "Petrola" distributivne mreže 350 miliona, rekao je Brunič.
Predstavnik "Vnješekonom banke" Vladimir Dimitrov istakao je da je Ruska Federacija zainteresovana za održavanje dobrih geopolitičkih i ekonomskih odnosa sa zemljama bivše Jugoslavije.
- Garancija za to je ruska vlada, u čijem vlasništvu je "Zarubežnjeft" i banka, te njen predsjednik Nadzornog odbora Vladimir Putin, predsjednik vlade Rusije, naglasio je Dimitrov.
Svečanosti povodom pokretanja proizvodnje u Rafineriji Brod prisustvovali su i predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, ministri u Vladi RS i Savjetu ministara BiH.
- Ovo je projekat koji nadmašuje entitetsku i državnu priču i pokretanje proizvodnje u Rafineriji uticaće mnogo na budžet i ekonomiju BiH i sigurno je da će uticati i na smanjenje trgovinskog deficita, rekao je Špirić.
On je dodao da će početak rada Rafinerije biti generator razvoja ekonomije, ali i ostalih sektora.
- Mi iz Svjeta ministara smo učinili sve da omogućimo da se ovo desi i donijeli smo neophodne odluke. Pokretanje rada Rafinerije obezbijediće nova radna mjesta, a time će se povećati i standard građana, rekao je on.
- Posao sklopljen sa Rusima tek treba da donese dobrobit, a do sada je u budžet RS, od samog ulaska u Rafineriju, donio 200 miliona maraka. Podmireni su svi povjerioci Rafinerije i podmirena sva sva dugovanja, rekao je ministar trgovine Republike Srpske Slobodan Puhalac.
Ministar finansija RS Aleksandar Džombić kazao je da je privatizacija Rafinerije bila najznačajniji projekat ne samo za Republiku Srpsku nego i za region, jer će se otvoriti perspektive privrednog razvoja.
- Već smo imali višestruke efekte od privatizacije i za prodaju državnog kapitala obezbijedili 110 miliona evra, koji će biti plasirani kroz razvojni program. Fond penzionog osiguranja dobio je 15 miliona evra, a ukupna ulaganja koje je dostavio ruski partner iznose 980 miliona evra, rekao je on.
Ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara BiH Mladen Zirojević je kazao da je ovo veliki dan za RS i BiH, čija privreda čeka višestruke pozitivne efekte.
- Očekujemo najveći doprinos u smanjenju spoljnotrgovinskog deficita BiH, a zvanični podatak koji imamo je da je on u prvih šest mjeseci ove godine dostigao 4,6 milijardi KM. U tom deficitu nafta i naftni derivati učestvovali su sa 21 odsto, rekao je Zirojević.
Istakao je da će nakon pokretanja Rafinerije biti uređeno tržište naftom u BiH.
- Ako se uzme u obzir da sada u BiH ima registrovanih 660 uvoznika i da se nafta prodaje na oko 880 pumpi, onda je jasno da tu vlada nered. Može se očekivati da sada dođe po pada cijena u ovoj oblasti, rekao je on.
Proizvodnja u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu pokrenuta je 1968. godine, a privatizacija Rafinerije okončana je potpisivanjem ugovora između Vlade RS i kompanije "Zarubežnjeft" 2. februara 2007. godine, kojim se ruska kompanija obavezala na uplatu 125,5 miliona evra, što je i izvršila.
Radnici Rafinerije i građani Broda juče nisu krili svoje zadovoljstvo. Za sve njih pokretanje Rafinerije znači život, jer zajedno sa njom živi i cijeli grad, čiji stanovnici su uglavnom zaposleni u jedinom brodskom gigantu.

Cisterne
Juče je iz Rafinerije krenula i prva cisterna sa naftnim derivatima.
Direktor Rafinerije Brod Aleksandar Litvinjenko kazao je da će gorivo iz Rafinerije Brod biti prodavano na svim pumpama u BiH, te da će biti jeftinije od onoga koje uvoze dobavljači.