Portal farmaceuta

Forum obavestenja => Stare teme => Ekonomija => Topic started by: Bred on 10-01-2008, 17:23:59

Title: Strah od gubitka radnog mesta
Post by: Bred on 10-01-2008, 17:23:59
 Izvor: B92
Beograd -- U Srbiji i zemljama u regionu, većina građana strahuje da bi mogli da izgube svoje radno mesto.

U regionu, Srbija je na vodećem mestu kada je reč o neizvesnosti sadašnjeg posla, jer gotovo polovina zaposlenih smatra da bi mogla da završi na berzi rada. Istraživanje agencije "Medijum galup", koje je sa istim pitanjima rađeno u 61 zemlji sveta, pokazalo je da je Srbija na neslavnom drugom mestu zemalja čiji građani smatraju da lako mogu ostati bez posla.

Nesigurniji u svoj posao su jedino stanovnici Kameruna. Velika neizvesnost ostanka na radnom mestu pogađa stanovnike Kosova, Paname, Bolivije, Češke, Argentine.

Slađana Brakus, direktorka istrazivanja u "Medijum galupu", smatra da to znači da građani zapažaju situaciju na ekonomskom planu.

"Istovremeno odražavaju i situaciju koja bi mogla da se opiše opštom psihosocijalnom situacijom. Ono što sigurno naši podaci pokazuju, to je da postoji materijalna, čak i egzistencijalna ugroženost građana koji sada imaju posao", kaže Brakusova.

Čak polovina građana zapadne Evrope smatra da bi, ako bi ostala bez posla, lako i brzo našla novi posao.

Pored nesigurnosti u vezi sa sadašnjim radnim mestom, u Srbiji nije retka ni neverica u brzinu i lakoću pronalaženja novog posla.

Gotovo polovina zaposlenih u Srbiji smatra da bi potraga za novim poslom duže potrajala, što je u granicama svetskog proseka.

U Makedoniji, Albaniji i Rumuniji, znatno je više zaposlenih koji smatraju da bi duže tražili novi posao.

Slično Srbiji, i ostale zemlje sa negativne liste suočene su sa visokom stopom nezaposlenosti i lošim opštim socio-ekonomskim stanjem.

Zanimljivo je i da svaki četvrti ispitanik u Srbiji nije dao odgovor, što se uklapa u atmosferu opšte neizvesnosti na tržištu rada.