Portal farmaceuta

Farmaceutski fakultet u Beogradu => Treca godina => Farmakognozija => Topic started by: viki on 08-03-2011, 14:22:18

Title: Reishi (Ling Zhi) gljiva (Ganoderma Lucidum)
Post by: viki on 08-03-2011, 14:22:18
"Polisaharidi ove gljive imaju jak antikancerogeni efekat i u svetu se koriste kao zvanicno sredstvo u borbi protiv zlocudnih tumora.
Ganodermna kiselina, još jedno njeno jedinjenje, leci razne vrste alergija.
Gljiva ima izrazita antivirusna i antibakterijska svojstva, pa može da se koristi i kao prirodan antibiotik. Prvi su je poceli uzgajati Kinezi, a u poslednjih nekoliko decenija njen uzgoj je sve popularniji širom sveta.
Ganoderma lucidum se danas veštacki uzgaja, u strogo kontrolisanim uslovima, a pokazalo se da su gajene gljive daleko ispred prirodnih po lekovitim osobinama.

Polisaharidi iz reiši zaustavljaju rast tumora i to je njeno najznacajnije lekovito dejstvo. Oni deluju i kao imunostimulatori, kardiotonici, a bitni su i za smanjenje nivoa šecera u krvi. Drugi lekoviti sastojci smanjuju krvni pritisak, holesterol u krvi i zaustavljaju stvaranje krvnih ugrušaka. Razliciti polisaharidi su bitni i za lecenje neurastenije, nesanice, hronicnog hepatitisa, bolesti bubrega, koronarnih i srcanih bolesti, hronicnog bronhitisa i bronhijalne astme, cira na želucu i dvanaestopalacnom crevu. Takode sprecavaju oštecenja jetre od štetnih metabolickih produkata. Reiši ima i izrazito antibakterijsko i antivirusno delovanje, pa se koristi i kao prirodni antibiotik."
Ovo je deo teksta koji je objavljen na sajtu "Herbateka".
Molim kolege za strucno misljenje o lekovitom delovanju ove gljive (akcenat na antikancerski efekat). Unapred hvala
Title: Odg: Reishi (Ling Zhi) gljiva (Ganoderma Lucidum)
Post by: Bred on 08-03-2011, 22:44:14
Pa sad, jedino preneti iskustva pacijenta i dati linkove ka onome sto sam pronasao na netu:
http://scindeks.nb.rs/article.aspx?artid=0455-62240828003K
http://scindeks.nb.rs/article.aspx?query=RELAKW%26and%26%25ce%25b2-glukani&page=1&sort=1&stype=0&backurl=%2fRelated.aspx%3fartak%3d%25ce%25b2-glukani
http://scindeks.nb.rs/article.aspx?query=RELAKW%26and%26%25ce%25b2-glukani&page=1&sort=1&stype=0&backurl=%2fRelated.aspx%3fartak%3d%25ce%25b2-glukani

Neki pacijenti su mi rekli da su koristili ove proizvode http://www.fungodoctor.com/the_use_of_medicinal_mushrooms.html
i da su prilicno zadovoljni. Neki cak tvrde i da su se izlecili i zaustavili napredovanje tumora, ali ja bih sve to ipak prihvatio sa VELIKOM VELIKOM rezervom.

Title: Odg: Reishi (Ling Zhi) gljiva (Ganoderma Lucidum)
Post by: viki on 09-03-2011, 15:04:45
Hvala Bred
Title: Odg: Reishi (Ling Zhi) gljiva (Ganoderma Lucidum)
Post by: Vogrin on 09-03-2011, 18:57:45
napisala sam ti privatnu poruku , imam veoma sveobuhvatan tekst o ganodermi koji ne mogu da ti posaljem preko foruma zbog duzine,a mislim da bi ti koristio, proveri inbox pa mi se javi da ti to prebacim
Title: Odg: Reishi (Ling Zhi) gljiva (Ganoderma Lucidum)
Post by: bozana on 10-03-2011, 15:49:03
Lijeci sve! Hmmm... A nezeljena dejstva?
Title: Odg: Reishi (Ling Zhi) gljiva (Ganoderma Lucidum)
Post by: Adonis_Vernalis on 10-03-2011, 19:42:40
Pošto je poznato da G. lucidum inhibira agregaciju trombocita, samim tim utiče i na koagulaciju krvi. Postoji mogućnost potenciranja antikoagulantnog efekta lekova iz grupe antikoagulanasa, kod pacijenata na terapiji tim lekovima. Takođe, poznato je da G. lucidum može da podstakne proliferaciju imunokompetentnih ćelija, pre svega limfocita, što implicira mogućnost interakcije sa imunosupresivima kod pacijenata na terapiji tim lekovima, ili kod pacijenata sa dijagnostikovanim poremećajima u funkcionisanju imunskog sistema. Kod malog broja pacijenata koji su primali oralne doze u doznom opsegu između 1,5 i 9 g dnevno, uočeni su prolazni simptomi pospanosti, povećane žeđi, kožnog osipa, štucanja i podrigivanja, učestalog mokrenja, neuobičajenog znojenja i dijareje.