Portal farmaceuta

Nauka => Informacije o lekovima i pomocnim lekovitim sredstvima => Topic started by: Zore on 03-09-2009, 18:37:42

Title: Hitno spuštanje visokog nivoa šećera (Glukoze) u krvi...?
Post by: Zore on 03-09-2009, 18:37:42
Osim inekcija insulina, da li postoji sintetički ili bilo kakav lek za brzo spuštanje (smanjenje) nivoa šećera u krvi?

Koji je lek naj brži u dejstvu smanjivanja šećera u krvi ?

 :hmm
Title: Odg: Hitno spuštanje visokog nivoa šećera (Glukoze) u krvi...?
Post by: iwanna 87 on 03-09-2009, 20:20:15
Nijedan.. Ali ne mozes tek tako da spustis secer,zavisi koji tip dijabetesa je u pitanj! Za tip 1,samo isulin, za tip 2,oralni lekovi,pa se na kraju opet sve zavrsi na insulinu! :)
Title: Odg: Hitno spuštanje visokog nivoa šećera (Glukoze) u krvi...?
Post by: Bred on 03-09-2009, 23:10:22
Da, mislim kakva su to pitanja - sta najbrze deluje i sl??  :hm

Naglo smanjivanje povecanog secera moze biti opasno i ne sme se sprovoditi bez nadzora lekara!

I logicno je da ce brze delovati insulin nego bilo koji drugi lek koji se primeni peroralno?

 :wink:
Title: Odg: Hitno spuštanje visokog nivoa šećera (Glukoze) u krvi...?
Post by: iwanna 87 on 04-09-2009, 15:08:31
Ma,sa secerom se ne treba igrati.. :nene: Postoje strucna lica za to!! Prvo,treba osobi i odredidi dozu insulina,ne moze mu se tako napamet dati doza, a i sto bi se nekom spustao secer brzo?? Ako se osoba pridrzava trepije nema potrebe za tim,a ako se ne pridrzava,e, onda to radi endokrinolog,a nikako neki laik,koji bi mogao da uvede bolesnika u sok!  :wall:
Title: Odg: Hitno spuštanje visokog nivoa šećera (Glukoze) u krvi...?
Post by: Zore on 05-09-2009, 08:10:46
Да управусте погрешно питанје у вези шећера. Несме бити никакве брзине.

Желео сам сазнати да ли постоји синтетизован инсулински лек за тип 2 као најачи лек, или је то препуштено гликлазидима да потенцирају гуштерачу и(исцеде) из ње више инсулина.
Title: Odg: Hitno spuštanje visokog nivoa šećera (Glukoze) u krvi...?
Post by: iwanna 87 on 05-09-2009, 09:06:42
Pazi,misllim da ne znas sta je tip 1,a sta tip2. Tip 1,je nasledan,pankreas brzo propada i mora insulin,jer se bolest ispolji tek kada se unisti 80 posto pankreasa,e a tada se mora da se da samo hormon,koga organ ne moze da luci,jer je unisten! Da ti banalizujem,to je fora kao kada  ti nepukne patike i ti ides neprimecujes da je pukla ,jer ti vrsi posao,medjutim vremenom da rupa se siri i kad skontas da ti je pukla ti kupujes novu patiku,e to ti je taj vestcki insulin-nova patika!  :smekerica: E,sad,kada osoba sa dijabetesom tipa 2,predje na insulin,to je kao da ima dijabetes tip 1! Insulin se ne daje,dokle god ima jos uvek funkcionalno isprvanih celija pankreasa koje luce insulin,jer tip nije nasledan i obicno ga imaju gojazne osobe,sa povisenim krvnim pritiskom,holesterolom,pa se kroz stalno pregledanje krvne slike,utvrdi da osoba ima dijabetes! Dokle god je penkreas u stanju da  luci insulin,daju se oralni.. Oni ,, ne cede" pankreas,vec onemogucavaju komplentu resorpciju glukoze,tako da secer ne vrsi previlik napad na vec ostecen pakreas, ne forsira ga da radi previse * to ti dodje kao kada radniku na gradjevini ,koji je lipsao,za kaznu das da prenese hrpu blokova,a on jadan ne moze ni sebe da nosi)! Medjutim,kada je pankreas vec nacet,njemu nema leka,i on pocinje da se kruni, jer ga organizam napada, objavi rat sopstvenim organu, tako da se na kraju unisti veci deo pankreasa i on ne moze da sintetise insulin,i tek onda se daju te sintetske zamene za insulin ... Znaci,oralni antidijabetici,samo usporavaju propadanje pankreasa,jer ne daju da veliki kolicine glukoze udju odmah u cirkulaciju i time se koliko toliko kontrolise bolest,dokle god je moguce.. jer,kada osoba predje na insulin,to je vec druga prica,koju jedino endokrilnolog moze da kontrolise i disciplina obolelog!
A,ako mislis na dnevne varijacije secera pod dejstvom oralnih ,to je normalno i ponekad dosta zavisi od discipline bolesnika,jer osobe ne zele da priznaju da im se zivot promenio,pa ne koriguju dovoljno ishranu,e tu onda ni lekovi nisu toliko mocni!  :shifty: Kao ,kada osoba zeli da smrsa,pa se izrabljuje od vezbi,a jede kao ludak! :lol: Eto,nadam se da si shvatio pricu... :run