Portal farmaceuta

Studentski zivot => Studiranje (farmacije) u Srbiji i svetu => Topic started by: pereca on 14-10-2007, 16:41:55

Title: Akreditacija fakulteta
Post by: pereca on 14-10-2007, 16:41:55
У реду за дозволе чека 180 факултета

Провера квалитета рада факултета или акредитација почеће 1. новембра и трајаће две године, а прве дозволе за рад Министарство просвете требало би да изда до јуна. Према Закону о високом образовању, акредитацију морају да прођу сви државни и приватни факултети, а ко не добије дозволу за рад, неће моћи да уписује нове генерације студената.

Проф. др Слободан Арсенијевић, председник Комисије за акредитацију, каже да ће провера факултета бити подељена у четири циклуса, а остављен је и пети, резервни.
- У Србији има 180 факултета и акредитоваћемо их у циклусима који трају по четири месеца. Било је прво планирано да се факултети оцењују по областима, међутим, одлучили смо да се сами пријављују. Интересовање је велико и факултети су већ попунили прва два циклуса - објаснио је Арсенијевић.

У првом кругу пријавили су се факултети који су раније почели са усклађивањем наставе са Болоњском декларацијом. Међу њима је неколико новосадских факултета, девет нових универзитета, а има доста и факултета са осталих државних универзитета.
- За први циклус факултети треба да предају документацију до 1. новембра. Сви се припремају и стално комуницирамо како не би дошло до неких проблема. Очекујемо да ће акредитација факултета бити завршена на време и да ће све добро проћи, а исто важи и за више школе. Неће бити пропуста и све ћемо радити онако како прописује закон - каже Арсенијевић.
Он наглашава да има довољно рецензената који ће оцењивати факултете, а у акредитацији ће учествовати и страни рецензенти.

Стоматолошки факултет у Београду ће у процес провере квалитета ући 1. новембра. Декан проф. др Драгослав Стаменковић каже да овај факултет већ четири године има стандард ИСО 9001:2000.
- Добијање стандарда је само корак ка акредитацији. У овом послу смо већ 59 година и знамо да нас акредитација чека. Пошто је предлог Универзитета био да се из сваке групације пријави по један факултет који је најспремнији како би после помогао осталима, одлучили смо се за први циклус акредитације - објашњава Стаменковић.
Он каже да је посао око акредитације велики, а потребна документација огромна.

Географски факултет у Београду је један од ретких који нема своју зграду, а декан проф. др Србољуб Стаменковић каже да по студенту имају само 0,6 квадрата, иако је прописано два квадрата.
- Захваљујући Министарству просвете решићемо проблем простора. Имамо обећања да ће ћемо добити зграду, још ништа конкретно није урађено, али биће ускоро. Због тога смо се пријавили за акредитацију за новембар 2008. године.

Добро је што чланови Акредитационе комисије проблем простора флексибилно посматрају, па простор може да се закупи. Да није тако ко зна колико би факултета морали да затворе. Остале услове смо испунили и полако припремамо документацију - објашњава Стаменковић.


www.blic.co.yu
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: bambi on 30-10-2007, 19:56:56
 sve je to u redu ? da li ce niski farmaceutski fakultet dobiti akreditaciju ? ako nastave ovako da otvaraju farmaceutske fakultete postacemo kako i lekari HRONICNO NEZAPOSLJENI.
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: bambi on 17-11-2007, 00:08:52
ej drustvo niski farmaceutski dobio akreditaciju !
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 17-11-2007, 03:13:15
 :hmm
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: stef on 17-11-2007, 12:44:52
 Da. Ni meni nije jasno na koji fazon.
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: pereca on 18-11-2007, 21:58:26
Kakvu bre akreditaciju?  :hm
Tek su se pre 10tak dana poceli podnositi zahtevi i dokumentacija.
A procedura ce trajati mesecima.

Niski faks ima dozvolu za rad vec par godina za odsek Farmacija i studenti redovno studiraju.
Ali akreditacija je nesto drugo. Nesto u sta fakulteti tek sada ulaze.
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 19-11-2007, 04:26:11
i ja bih rekao da prijava za akreditaciju jos nije ni zavrsena al nisam bio siguran.
drago mi je da si razresila dilemu.  :cvet
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: alexica on 22-12-2007, 23:28:59
sta sve znaci kada neki fakultet dobije akreditaciju? a sta kada je nema?
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: mikele on 23-12-2007, 01:11:35
sta sve znaci kada neki fakultet dobije akreditaciju? a sta kada je nema?
Akreditacija je postupku kojim se utvrđuje da li visokoškolska ustanova ispunjava uslove koji su predviđeni Zakonom o visokom obrazovanju, pre svega, u pogledu prostora, studijskih programa, nastavnog kadra i opreme.Akreditaciju  moraju da prođu sve više škole i svi fakulteti i univerziteti.Tek nakon uspešno obavljene akreditacije pomenute ustanove (više škole,fakulteti i univerziteti) dobijaju dozvolu za rad.
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: mima140186 on 24-12-2007, 21:30:58
Da li postoji visa farmaceutska skola koja ima akreditaciju i dozvolu za rad?
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Adonis_Vernalis on 21-01-2008, 19:31:45
Nista vi ne brinite.

Fakultet (barem onaj profesorski deo) ovih meseci zuji kao kosnica. Farmacija u Beogradu je resila da se akredituje. Mislite da ne moze?

Sipak svima. Moze. Bez napora.
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Enea on 21-01-2008, 19:37:44
naravno da moze, kada mora  :wink:
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Adonis_Vernalis on 21-01-2008, 19:49:48
Enea,

u rukama drzim obrasce koje treba popuniti za akreditaciju. I osecam se prilicno nadmocno, u odnosu na okruzenje. Jer, ono za cime je neko crncio samo za tu famoznu akreditaciju, mi imamo u opisu redovnih dnevnih duznosti. Da pojednostavim: ono sto neko MORA da uradi, ja sam vec uradio, zato sto me je to interesovalo, a ne zato sto to MORAM da uradim.

Ne mogu da verujem da tako malo poverenja u svoje profesore imate...
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 01-03-2008, 14:25:26
Privatni fakulteti neće nove dozvole
Autor: V. Nedeljković |

Pojedini privatni fakulteti namerno taktiziraju sa prijavom za drugi ciklus akreditacije, jer dok nisu akreditovani mogu da upisuju koliko god hoće studenata. Zbog toga će prijavljivanje za drugi krug akreditacije početi 15. marta, a ne kao što je prvobitno najavljivano 1. marta - upozorio je Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju.

- Izgleda da se tu radi o biznisu, a ne o školama. Mi smo komisija za akreditaciju, a ne za profit. Iako postoje treći, četvrti i peti ciklus za prijavu fakulteta za akreditaciju, mnogi neće dobiti dozvole za rad jer se nisu prijavili na vreme. Ako se veliki broj fakulteta prijavi u poslednjem momentu, komisija neće moći da obradi sve zahteve - rekao je Arsenijević.
Proces akreditacije fakulteta u Srbiji treba da se završi u drugoj polovini 2009. godine, što znači da bi školska 2009/10. godina u celoj Evropi morala da počne po sličnim kriterijumima.
- Nema to veze sa politikom i Evropskom unijom. Mi moramo da uđemo u univerzitetski prostor Evrope - rekao je Arsenijević.
Međutim, Vlada Mijailović, portparol Univerziteta „Braća Karić“, kaže da su oni ozbiljno shvatili proces akreditacije u koji žele da uđu potpuno spremni, pa zbog toga ne žure sa prijavom.
- Ovo nije nikakvo taktiziranje već odgovoran pristup - kaže Mijailović, naglašavajući da će se Univerzitet „Braća Karić“ uskoro prijaviti za akreditaciju.
Na Univerzitetu „Singidunum“ kažu da još nisu doneli odluku kada će se prijaviti za proces akreditacije.
- Pravo je svakog univerziteta da o tome sam odluči - kažu na Univerzitetu „Singidunum“.

Čekaju „bolja“ vremena
Za prvi krug akreditacije, pored državnih, prijavio se samo jedan privatni fakultet iz Novog Sada i sedam privatnih visokoobrazovnih ustanova koje su u osnivanju. Komisija za akreditaciju saopštiće početkom aprila da li su ovi fakulteti prošli akreditaciju.

blic

Akreditacija na Farmaceutskom fakultetu (http://www.pharmacy.bg.ac.yu/studije/akreditacija.html)


:news:
Privatni fakulteti još bez dozvola za rad
Autor: V. N. |

Komisija za akreditaciju objaviće 5. aprila prve odluke o dozvolama za rad visokoškolskih ustanova u Srbiji, najavio je Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije.

Prijavljivanje za drugi ciklus akreditacije državnih i privatnih fakulteta u Srbiji počeo je 15. marta, a rezultati za tu grupu visokoškolskuh ustanova trebalo bi da budu poznati tokom juna.
Arsenijević upozorava da postoji opasnost da, i pored toga što postoje treći, četvrti i peti krug za prijavu fakulteta za akreditaciju, mnogi ne dobiju dozvolu za rad jer se nisu prijavili na vreme.
- Ukoliko se mnogo fakulteta prijavi u poslednjem momentu, komisija neće moći da obradi sve zahteve - rekao je Arsenijević.
Za prvi ciklus akreditacije prijavilo se šest fakulteta Univerziteta u Beogradu, pet državnih fakulteta sa Novosadskog univerziteta i po jedan državni fakultet iz Kragujevca i Niša. U trku za dobijanje dozvola ušao je i jedan privatni novosadski fakultet, kao i sedam privatnih ustanova koje su tek u osnivanju. Ostale privatne visokoškolske ustanove - upozorio je Arsenijević, još nisu podnele zahtev za akreditaciju.
Treći rok za prijavu fakulteta biće u julu, a četvrti u novembru. Predviđen je i peti, dodatni rok, u martu 2009. godine. Poslednji rok namenjen je fakultetima koji su u nekom od prethodnih ciklusa akreditacije dobile „akt upozorenja“. Proces akreditacije fakultata u Srbiji trebalo bi da se završi u drugoj polovini 2009. godine.
Bez dozvole za rad fakulteti neće moći da upišu novu generaciju brucoša, a tek za godinu dana mogu ponovo da konkurišu za akreditaciju.

blic


Ja sam cuo negde na vestima da su svi fakulteti koji su do sad podneli zahtev za akreditaciju, akreditaciju i dobili ali ne mogu da nadjem nigde tu vest u "stampanoj" formi.
 :ohwell: :wink:
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 19-08-2008, 16:45:59
Autor: J. D. I. |  Izvor: Blic
Akreditaciona komisija trebalo bi da do kraja nedelje saopštiti koji fakulteti su dobili dozvolu za rad. Osim 11 visokoškolskih ustanova, u drugom krugu učestvuju i više škole koje prošle godine nisu ispunile uslove za dobijanje akreditacije.

Nakon 13 fakulteta i integrisanog Univerziteta u Novom Pazaru koji su dobili dozvole za rad još u prvom akreditacionom krugu, do kraja nedelje biće poznato ko je uspešno prebrodio drugu rundu.
- Komisija za akreditaciju intenzivno radi, sastanci su u toku i očekujem da u najkraćem mogućem roku saopštimo ko je dozvolu za rad - kaže Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju.
U drugom krugu akreditacija učestvuju dva beogradska fakulteta - Rudarsko-geološki i Farmaceutski fakultet, dva iz Novog Sada - Poljoprivredni i Filozofski, zatim Elektronski, Pravni i Ekonomski fakultet u Nišu, kao i Ekonomski fakultet u Subotici i Mašinski fakultet u Kragujevcu.
 
Osim njih dozvolu za rad zatražili su i beogradski privatni univerzitet „Singidunum“, kao i Fakultet za ekologiju i zaštitu životne sredine pri Univerzitetu „Union“. Takođe, Komisija bi trebalo da se izjasni i o akreditacijama za 17 fakulteta i viših škola, odnosno studijskih programa. Reč je o fakultetima koji nisu na vreme dostavili dokumentaciju i višim školama koje u prošlogodišnjem ciklusu akreditovanja nisu dobile dozvole za rad.
Da podsetimo, proces akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji odvija se u četiri redovna ciklusa, dok će peti krug biti namenjen isključivo onim fakultetima kojima tokom akreditacionog ciklusa bude upućen akt upozorenja sa zahtevima za korekcije u njihovoj organizaciji i nastavnim programima. Bitan kriterijum koji fakulteti treba da zadovolje, prema akreditacionim standardima, jeste broj nastavnika koji mora da odgovara potrebama studijskih programa, a njihovo angažovanje ne može biti veće od 12 nastavnih časova nedeljno. Od ukupnog broja predavača, 70 odsto mora biti u stalnom radnom odnosu. Fakulteti moraju da obezbede i odgovarajuće urbanističke, tehničke i higijenske uslove za rad.


blic


:news:
Pet fakulteta i jedan univerzitet dobili akreditacije

Autor: Tanjug |

Od deset fakulteta i jednog Univerziteta koji su se prijavili u drugom akreditacionom ciklusu, dozvolu za rad je dobilo pet fakulteta i jedan univerzitet, izjavio je danas predsednik Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta Slobodan Arsenijević.

Arsenijević, koji nije mogao da precizira koji fakulteti su dobili akreditaciju, a koji nisu, rekao je novinarima da će informacije o akreditaciji pojedinačnih fakulteta i studijskih programa biti dostavljene javnosti i tim ustanovama kada budu ispunile zakonom utvrđenu obavezu da plate troškove akreditacije. U međuvremenu je stiglo i saopštenje Akreditacione komisije, u kome je istaknuto da je to telo završilo proces akreditacije fakulteta i univerziteta priljavljenih u drugom akreditacionom ciklusu.
"Neispunjavanjem zakonske obaveze plaćanja ugrožava se dalji proces akreditacije, odnosno rad recenzenata Komisije. Istovremeno se ovakvim pristupom visokoškolske ustanove koje su ispunile zakonske uslove dovode u neravnopravan položaj", navedeno je u saopštenju.
Akreditaciona komisija, čija je sednica započela juče, dozvolu za rad dala je Elektronskom fakultetu u Nišu, koji je, kako je rekao Arsenijević "jedan sjajan fakultet".
"Od 157 studijskih programa, akt upozorenja dobilo je 27, dok su ostali akreditovani", rekao je Arsenijević napomenuvši da akt upozorenja ne znači da su odbijeni, već da moraju da naprave izmene u programima kako bi dobili dozvolu za rad. Napomenuvši da je i pet fakulteta dobilo akt upozorenja, Arsenijević je ocenio da su pojedini fakulteti zbog nespretnosti u pripremanju dokumentacije praktično "pucali sami sebi u nogu". On je naglasio da akti upozorenja nisu takvi da se u kratkom vremenskom roku ne bi mogli ispraviti.

blic
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 22-08-2008, 20:35:47
nastavak sa naslovne ...

- Razumemo neizvesnost i potrebu javnosti da što pre saznaju ko je dobio akreditacije, ali mi moramo da se zaštitimo. Ukoliko fakulteti ne izmiruju troškove, mi nećemo moći da platimo recenzente, a samim tim celokupni proces akreditacije bio bi doveden u pitanje. Prema informacijama kojima raspolažemo, fakulteti su već počeli da uplaćuju novac, tako da se nadamo da će najdalje do ponedeljka sve biti rešeno. Nije tačno da fakulteti nemaju novca jer pojedini ostvaruju milionske profite - kaže za „Blic“ Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju.
Za razliku od prvog kruga akreditacije kad su svi fakulteti dobili dozvole za rad, ovog puta na adrese čak pet kandidata upućeni su akti upozorenja. Drugim rečima, njima je naloženo da isprave utvrđene nedostatke od kojih su mnogi čisto tehničke prirode.
- Tri fakulteta koji su provereno dobri hteli su da upišu 200 do 300 studenata više nego što im smeštajni kapaciteti dozvoljavaju. Takve stvari jednostavno nećemo tolerisati jer je poznato da prekobrojan broj studenata ide na uštrb kvaliteta. Pojedini fakulteti su prevideli neke stvari, odnosno nisu odradili dokumentaciju kako treba. U svakom slučaju, akt upozorenja ne znači da su odbijeni, već da treba da dorade neke stvari. Takođe, studenti nemaju razloga za strah - dodaje Slobodan Arsenijević.

Elektronski fakultet sigurno prošao
Zvanično obaveštenje nisu dobili ni na Elektronskom fakultetu u Nišu, ali su, kako kažu obavešteni, dobili visoku ocenu.
- Intenzivno se spremamo od 2000. godine i za drugi krug akreditacija smo prijavili osam studijskih programa. Čuli smo da smo zadovoljili sve kriterijume i dobili visoke ocene. Što se tiče plaćanja, smatram da bi država koja je naš osnivač trebalo da pokrije sve troškove jer mi nemamo pravo da nenamenski trošimo dodeljeni novac. U stvari jedini problem jeste to što prilikom raspodele sredstava nadležne vlasti nisu računale na akreditaciju - priča Dejan Antić, dekan niškog Elektronskog fakulteta.


blic
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Enea on 23-08-2008, 21:05:57
sta je elektronski fakultet?  :hmm
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 30-08-2008, 17:55:21
KAPK: Lončar izdao tri dozvole za rad bez rešenja o akreditaciji
Autor: Tanjug | Blic

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) saopštila je danas da su tri visokoškolske ustanove u osnivanju dobile dozvole za rad bez neophodnih rešenja o akreditaciji.

Dozvole za rad bez prethodno obavljenog procesa akreditacije izdate su Univerzitetu Edukons iz Sremske Kamenice, Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda i Visokoj školi modernog biznisa iz Beograda. To je utvrđeno uvidom u dozvole za rad, a kako je navedeno u saopštenju, ove tri dozvole "izdao je prethodni ministar prosvete dr Zoran Lončar".
"Dozvole su izdate zloupotrebom mišljenja KAPK, koje je na zahtev Ministarstva prosvete dato ustanovama u osnivanju isključivo radi registracije kod Trgovinskog suda", navela je Komisija.
U saopštenju je istaknuto da "Komisija navedenim ustanovama nije izdala rešenje o akreditaciji koje je zakonski preduslov za izdavanje dozvole za rad".
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Enea on 30-08-2008, 22:09:05
sta je elektronski fakultet?  :hmm

dobro je dok nije elektrichni.  :K2:
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Walentina on 17-09-2008, 23:16:12
da li je privatni fakultet farmacije mega ms u novom sadu akreditovan?
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: KaBoom on 18-09-2008, 01:31:59
Jeste. Rekli su da će krenuti sa upisom studenata tek nakon akreditacije. Studenti se upisuju, tako da... Prolazio sam baš večeras pored njega, ima neki plakati na staklima i tako, izgleda da poleću.
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Adonis_Vernalis on 22-09-2008, 17:08:49
KOliko se meni cini, i nasa stara, dobra, Farmacija je vec odavno akreditovana...
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Enea on 24-09-2008, 09:06:13
sta je elektronski fakultet?  :hmm

dobro je dok nije elektrichni.  :K2:

[off]u medjuvremenu saznala sam i  sta su 'trans' masti.. margarin[/off]  :kul:
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Adonis_Vernalis on 24-09-2008, 16:47:29
Vi se mozete sprdati sa beogradskom Farmacijom, ali i ona je akreditovana. Niko o tome nista ne prica, jer se to, jelda, moglo i ocekivati.

Mnogo su toplije vesti sa NNV one o budzetima, i uslovima, i ESPB...

Ova vam je promakla... ;)
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Enea on 24-09-2008, 17:25:38
Sto znachi da je sve okay?  :ok:

Pravo da Vam kazem bash nisam znala kako da odreagujem kada mi je drugarica, srecjom jedan fakultet vec zavrshla, saopshtila da je odustala od studija, defektologije, gde je polozila vise od dve godine, zato sto je fakultet izgubio akreditaciju i prema nekim izvorima nikada je vise nece ni dobiti. Defektolog, kao poziv i kao struchni medicinski saradnik, vise se time nece zvati ni baviti..
Ne znam kuda sve to vodi..
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Adonis_Vernalis on 24-09-2008, 17:42:04
Nisam siguran da se defektolog, kao poziv i kao strucni medicinski saradnik, nece time ni baviti, ni zvati. Treba da se uradi jos jedan, vrlo vazan dokument, a to je Kategorizacija radnih mesta. No, drzava ima preca posla. Odbranu nacionalnih granica, na primer. Sta cemo u medjuvremenu mi koji smo ovde raditi, manje je vazno od onoga kako cemo se zvati. I dokle ce nam se pasaluk prostirati. Nisam bezobrazan, samo me malo vise boli uvo.
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Enea on 24-09-2008, 17:53:08
Mene ne bolE uvo.
I nije mi neka fora da zato sto sam pglu pa fax nisam mogla da zavrsim ranije padam u zagrljaj majchici ovoj ili onoj... praznog ili nakrcanog glupostima CVjem.

@ topik
Super za akreditaciju!
Ochekivalo se naravno.
x+y=B... ide dalje, vreme ce uciniti svoje..

Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Adonis_Vernalis on 24-09-2008, 18:05:44
A gde su hvalospevi, slavoluci...?

Gde su pozivi svoj farmaceutskoj mladezi da se druzimo, da sirimo ruke, da ne gledamo na barijere, nego da ih prevazilazimo?

Pretece zvuci ono vase "vreme ce uciniti svoje"... Ja se u to isto vreme uzdam... ali, katanac na vratima ne bih mogao podneti.
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Enea on 24-09-2008, 18:11:36
Ja ne znam sta da kazem da Bredov omiljeni ajkon od nekog drugog sada ne dobijem.
Ako sve vodi onome, a vodi, dve laboratorije + sto vise prakse, onda sve do sada iz glave moram sebe da nateram da izbijem. Rekli ste negde "marketing sucks" , yeah big time..  Zasto pre kategorizacije radnih mesta mora 80% istih prvo da bude shift deleted?
Ne zanima me farmacija.

 :gnjec:

Valjda je NNV dalo jedno veliko hvala u ime svih.
Da nije drugara vecina nas ne bi opstala.
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 24-09-2008, 20:21:40
Enea odakle tebi info da defektologija u Bgu nije dobila akreditaciju?

Sumnjam.

Drugo, sto se tice naseg faxa, ako je vec dobio akreditaciju, tek bar plati Komisiji za akreditaciju kintu pa da to moze i javno da se objavi.

Licno mislim da je bolje da smo je dobili u I krugu ali bolje ikad nego nikad ...  :wink:
 :K2:
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 05-12-2008, 23:30:32
... nastavak sa naslovne ...

 "U toku je treći ciklus akreditacija, u kojem treba oceniti 50 fakulteta, četiri univerziteta i 497 studijskih programa", rekao je Arsenijević.

Prema njegovim rečima, U Srbiji ima oko 180 fakulteta, a do sada je akreditacije dobilo oko 55 studijskih programa, viših i visokih školskih ustanova.

Ministar prosvete Žarko Obradović naveo je da je akreditacija fakulteta veoma važan posao za državu i visoko obrazovanje jer se Srbija time svrstava u deo evropskog obrazovnog sistema.

"Konačno znamo ko predaje na fakultetima, koliko predaje i da li ispunjava sve potrebne uslove da obavlja tako važan posao", naveo je Obradović.

Ministar je dodao da je akreditacija presudna i u sprovođenju Bolonjske deklaracije.

Dobijanje dozvola za rad fakultetima u Srbiji čestitala je i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, koja je navela da bez ulaganja u nauku i obrazovanje nema razvoja države.

b92
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 02-07-2009, 17:06:31
nastavak sa naslovne

- To što je neko dobio akt upozorenja ne znači da će dobiti i dozvolu za rad. U pojedinim slučajevima postoje krupni propusti i za očekivati je da oni naknadno budu odbijeni. Dakle, Zakon je ovde jasan, a pravo na upis imaju samo oni sa akreditacijom, a da li će i svima koji su u procesu akreditacije biti omogućeno da obave upis zavisi od Ministarstva prosvete - kažu u Komisiji za akreditaciju.
Međutim, na privatnim fakultetima smatraju da svi oni koji su u procesu akreditacije, bez obzira na to što su dobili akt upozorenja, zapravo imaju „zeleno svetlo” za upis. Kao dodatan argument za nesmetani upis navode da su i državni fakulteti bez akreditacije primili nove studente.

dalje -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=99894


:news:
Preispitati kako je urađena akreditacija fakulteta
Autor: Jelena Ilić |

Dekani pojedinih fakulteta zatražili su juče na sednici Senata Beogradskog univerziteta da se pokrene pitanje revizije procesa akreditacije koja je u toku. Nemoguće je, kako su rekli, da 99 odsto fakulteta zadovoljava stroge uslove koji su propisani, počevši od prostornih mogućnosti pa do broja redovnih profesora. Oni tvrde da niko ne proverava da li članovi Komisije za akreditaciju zaista poštuju propisane uslove.

Peti krug akreditacije, inače, uveliko teče, a Komisija za akreditaciju još nije odlučila ni o svim aktima upozorenja izdatim u prethodnom krugu. Problem je što neke visokoškolske ustanove nisu dostavile ispravke koje su im zatražene, kao i veliki broj studijskih programa koji tek treba da se pregledaju. Ipak, nadležni kažu da će proces biti završen na vreme.
Proces akreditacije, prema ranijim najavama, trebalo bi da bude završen tokom decembra. Uprkos najavi da bi ovaj rok mogao da bude probijen, u Komisiji za akreditaciju kažu da rade punom parom i da će sve biti završeno na vreme.
- Peti krug će biti završen tokom decembra, kao što je bilo i predviđeno. Mi imamo pune ruke posla i radimo najbrže što možemo. Ali zaista ima dosta studijskih programa koje treba da pregledamo, a problem prave i fakulteti koji nam nisu dostavili ispravke na osnovu akta upozorenja koji su od nas dobili - kaže za „Blic” Vera Dondor iz Komisije za akreditaciju.

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=119125Profesori rade na divlje, a fakulteti bez svojih zgrada
Autor: Jelena Ilić

Univerzitetski profesori u Srbiji rade na divlje, a pojedini fakulteti nemaju sopstvenu zgradu ili dovoljan broja nastavnika, a dobili su dozvolu za rad. Ove porazne činjenice isplivale su u javnost posle predloga nekoliko beogradskih dekana da se uradi revizija procesa akreditacije visokoškolskih ustanova. Da li je moguće da su neki dobili dozvolu za rad, a ne ispunjavaju minimum uslova? Nadležni odbacuju optužbe kao neosnovane ističući da je oko 30 odsto studijskih programa dobilo akt upozorenja.

Postojeći proces akreditacije koji se polako bliži kraju izazvao je oštru polemiku dekana beogradskih fakulteta. Sudeći prema njihovim rečima, rad Komisije za akreditaciju nije dovoljno transparentan. Kažu da nije jasno na osnovu čega su gotovo sve visokoškolske ustanove dobile dozvolu za rad kad mnoge od njih ne ispunjavaju ni osnovne prostorne zahteve.
- Naravno da treba da se uradi revizija. Zapravo, cela ova priča oko akreditacije je jedna obična farsa. Navešću primer Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji je dobio dozvolu za rad, a pouzdano znam da na departmanu za veterinu imaju samo dva redovna profesora. Studenti koji završe taj smer dobijaju zvanje doktora veterine, baš kao i naši, što jednostavno nije u redu. Mi smo, recimo, dobili akt upozorenja, jer treba da zaposlimo još dva predavača jer su postojeći preopterećeni - kaže za „Blic“ Velibor Stojić, dekan Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.


nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=119291
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: frenkyonline on 09-01-2010, 12:02:17
Ima i 6 krug... :pljes:
Title: Odg: Akreditacija fakulteta
Post by: Bred on 02-10-2010, 10:41:57
Akreditovano sedam državnih i pet privatnih univerziteta
Tanjug |Blic

Školska 2010/11. za studente univerziteta u Srbiji zvanično počinje sutra, a prema izveštaju Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, do septembra je akreditovano sedam državnih i pet privatnih univerziteta.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/209603/Akreditovano-sedam-drzavnih-i-pet-privatnih-univerziteta