Portal farmaceuta

Nauka => Tekstovi => Topic started by: Masha on 19-05-2007, 14:44:55

Title: Budjavi sirevi - bezbedni ili ne?
Post by: Masha on 19-05-2007, 14:44:55
Buđavi sirevi - bezbedni ili ne
(http://img180.nono9.us/img180/843/sirfc5.jpg)
Da li je dovoljno da kada se na siru pojavi buđ, odsečete buđav deo, a ostatak sira pojedete, ili bi trebalo da bacite ceo sir, objašnjava britanski nutircionista Majkl Milford.

To sve zavisi od sira koji imate. Buđ je u stvari mnoštvo mikroorganizama koji izgledaju kao niti koje se skrivaju u hrani ili namirnicama koje su pogodne za njihovo razvijanje. U najvećem broju slučajeva, buđ je potpuno bezopasna. Ona se čak koristi u pravljenju mnogih vrsta nejpopularnijih sireva, kao što su rokfor, gorgonzola, bri i kamember. Ali bitna razlika je u tome što je buđ na tim sirevima deo proizvodnje. Ukoliko je pak reč o običnom kačkavalju i belom siru, trebalo bi da znate da buđ može da bude opasna i da se u njoj najčešće kriju opasne bakterije kao što su salmonela, ešerihija koli, listerija i brucela. Kada je reč o tvrdim sirevima, dovoljno je da odsečete buđav deo, ali kada je reč o mekim sirevima, uključujući i beli sir, trebalo bi da bacite ceo sir. Na primer, ako se buđ pojavi na tvrdim sirevima ko što je čedar, kolbi, romano, dovoljno je da odsečete buđav deo. I pri tom budite pažljivi da prilikom sečenja nožem ne dohvatite deo inficiran buđi, a kada završite, spakujte sir u krpu i stavite ga u frižider.

Sprečite pojavu buđi
Da biste sprečili pojavu buđi na siru pratite, sledeće savete:
-Držite sir i sva jela od sira u plastičnim posudama.
-Sir uvek držite u frižideru, nemojte da ga držite duže od dva sata na sobnoj temperaturi.
-Takođe nemojte da jedete sir od nepasterizovanog mleka. Nepasterizovano mleko i sir napravljen od njega mogu da sadrže štetne bakterije i nisu bezbedni za jelo ili kuvanje.

izvor www.blic.co.yu