Portal farmaceuta

Nauka => Tekstovi => Topic started by: Bred on 16-07-2006, 03:42:34

Title: Epilepsija nije bauk
Post by: Bred on 16-07-2006, 03:42:34
| Izvor: B92 
Beograd -- Procenjuje se da u Srbiji oko 80.000 ljudi boluje od epilepsije, a polovina prvi napad doživi pre puberteta.

Zbog straha i nepoznavanja te bolesti deca teško prihvataju one koji se razlikuju, pa je, radi otklanjanja predrasuda i stigmi, u letnjem kampu na Divčibarama organizovano druženje dece koja boluju od epilepsije i drugih vršnjaka.

Dvadesetoro dece iz cele Srbije, školskog uzrasta od V do VIII razreda, proteklu nedelju je provelo u letnjem kampu na Divčibarama. Reč je o deci kod kojih je epilepsija dobro kontolisana, ali su ona neprekidno bila pod nadzorom lekara Milana Borkovića iz Klinike za neurologiju i psihijatriju. "Epileptični napad ne izgleda lepo, a onaj ko ga vidi uplaši se za bolesnika i pomisli da će u tom momentu on umreti. To je jedan od razloga što su takva dece stigmatizovana jer ni deca ni roditelji ne znaju dovoljno o epilepsiji. Svrha kampa je da se deca koja su zdrava upoznaju s decom koja imaju epilepsiju i da se tako skine beleg dece koja imaju epilepsiju", kaže Borković.

Epilepsija je izlečiva za dve trećine obolelih. "Ja sam Jovana Marković i došla sam sa ostalom decom. Pitale su me neke drugarice od čega sam bolesna, ali nije to ništa strašno, niko nema ozbiljan problem. Lepo se družimo i sad sam stekla mnogo prijatelja, a verovatno ćemo se i dopisivati i dolaziti jedni kod drugih".

"Zovem se Magdalena Miljkov, imam 12 godina. Ovde sam upoznala dosta dece, većina ima epilepsiju. Ništa nisam znala ranije o deci koja imaju epilepsiju i pitala sam čak i lekara nešto što me je baš zanimalo, da li se oni normalno ponašaju i šta može da im se desi. To su sad moji drugari i normalno se družimo, sve normalno".

Sedmodnevni boravak za 20 dece obezbedila je farmaceutska kuća Glakso-Smit-Klajn i Klinika za neurologiju i psihijatriju dece i omladine.