Portal farmaceuta

Nauka => Tekstovi => Topic started by: Bred on 19-07-2006, 02:39:27

Title: Klice iz "klime"
Post by: Bred on 19-07-2006, 02:39:27
Izvor: B92 
Beograd -- Opasnost od razvijanja mikroorganizama u centralnim rashladnih sistema koji u velikim firmama neprekidno rade.

Ako se ti sistemi ne održavaju, postoji mogućnost da se pojavi bakterija legionela. Za sada, kod nas se ta bakterija ne može uočiti mikrobiološkim analizama, već se prepoznaje po simptomima koje pacijent ima.

Bakterija legionela javlja se u centralnim rashladnim sistemima koji postoje u velikim ustanovama kao što su hoteli i bolnice. Toj bakteriji pogoduje temperatura i vlažnost u rezervoarima za vodu u centralnim sistemima, a njena sezona su leto i rana jesen.

"Klinička slika je veoma blaga i nespecifična kod ljudi koji su imunološki zdravi. Kod njih počinje naglo sa visokom temperaturom koja tokom dana dostigne 39 stepeni, drhtavica, malaksalost, bolovi u zglobovima. To je stanje opšte infekcije koje dovodi do razvoja bolesti", kaže Nada Milić, specijalista epidemiologije instituta Batut.

S druge strane, ako je osoba hronični bolesnik ili ima oslabljen imunitet, legionela može da dovede do pojave legionarske bolesti. Ova bolest, ako se ne ustanovi i ne leči na vreme, može da dovede i do fatalnog ishoda. Inače, zapaljenje pljuća koje izaziva ta bakterije leči se antibioticima.

Veljko Mirović, specijalista medicinske mikrobiologije kaže da prevencija koja se odnosi na velike sisteme znači da ih treba redovno čistiti. "Postoje određena tehnička rešenja na ovim sistemima koja omogućuju da se voda zagreje iznad 60 stepeni, a na toj temperaturi legionela se uništava", kaže on.

Bez obzira na to što za sada ne postoje podaci da se ta bakterija javlja u kućnim klimama i njih treba redovno održavati, što znači da filtere treba čistiti bar jednom godišnje, a ako je potrebno, i češće. Stručnjaci i ove godine skreću pažnju da razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature ne sme da bude viša od deset stepeni.
 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=07&dd=18&nav_category=12&nav_id=205114